Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Ege’de kriz baharı

Ege’de kriz baharı

Yunanistan Dışişleri Bakanı, ülkesinin yeni dış politika doktrinini açıkladı: Artık stratejimiz barış
 

Yunanistan’da yeni kurulan hükümetin Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, Türkiye’nin, karasularının genişletilmesinin savaş sebebi (casus belli) sayılacağına ilişkin kararının iki ülke ilişkilerinin gelişmesine engel olduğunu belirtti ve en kısa zamanda kaldırılmasını istedi.

Avramopulos, Parlamento’da dünkü güven oylaması öncesinde yaptığı konuşmada, Yunanistan’ın, Türkiye ile ilişkilerin tamamen iyileşmesi ve iyi komşuluk ilişkilerine dönüşmesi için büyük çaba sarf ettiğini belirterek, Yunanistan’ın, bölgedeki tüm ülkelerle ve özellikle de Türkiye ile irtibatı ve işbirliğini canlı tutması gerektiğini vurguladı. Avramopulos, şunları söyledi: “Bununla birlikte, Türkiye’nin de bir yandan kıta sahanlığının belirlenmesiyle ilgili istikşafi görüşmeler ve Yüksek Düzeyli İşbirliği toplantıları sürerken, aynı zamanda TBMM’nin “casus belli”yi yürürlükte tutmasının mümkün olmadığının farkına varmalı. Bu tehdit mümkün olan en kısa zamanda kaldırılmalıdır ve bunun için metotlu bir şekilde çalışacağız. Bunu Karadeniz İşbirliği Toplantısında görüştüğüm Türk mevkidaşıma da söyledim.”

Avramopulos, Yunanistan’ın tüm komşularıyla deniz sınırlarını belirlemeyi arzu ettiğini belirterek, bunun Yunan dış politikasının temel hedeflerinden biri olduğunu, hükümetin de öncelikli konularından birini oluşturduğunu söyledi.

 

Dış politikada yeni doktrin

Avramopulos, hükümetin dış politika konusunda yeni bir anlayış izleyeceğini belirterek, bu konuda yeni bir doktrin oluşturma hazırlığı içerisinde bulunduğunu açıkladı.

Yunanistan’ın, içe kapanıklıktan kurtularak, dünyada yeni oluşan her şeyin milli çıkarları için tehdit oluşturduğu inancını bir kenara bırakması gerektiğini ifade eden Avramopulos, “Dışişleri Bakanlığı, dış politikada yeni bir doktrinin temellerinin atılarak yönünün belirlenmesi için, ülke içinden ve dışından bilim adamlarından, bilirkişilerden, diplomatlardan ve düşünürlerden oluşan özel bir heyet oluşturulması yönünde inisiyatif üstlenecek” dedi.

 

“Olumlu adımlar karşılık görür”

Avramopulos’un, dış politikada Türkiye ile yeni sayfa açmak istediklerine yönelik açıklamalarıyla ilgili Taraf ’ın sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, geçen ay İstanbul’da yapılan Karadeniz İşbirliği Toplantısı’nda, Atina’yla aradaki sorunların giderilmesine yönelik karşılıklı olumlu adımların atılması konusunda çeşitli görüşmeler yapıldığını belirterek, “Bu konuda ikili ilişkileri ileriye götürmeye yönelik bir mutabakat oluşturuldu” bilgisini verdi. Bu amaçla bir takvim belirlendiğini de aktaran Dışişleri yetkilisi, yine bu kapsamda başbakanlar düzeyinde yüksek düzeyli siyasi istişare toplantısı kararı alındığını henüz tarihi netleştirilmeyen bu toplantının da İstanbul’da yapılmasının kararlaştırıldığını kaydetti.

Söz konusu toplantılarda ve görüşmelerde “casus belli” kararının gündeme gelmediğini ayrıca şu an Türkiye’nin gündeminde böyle bir konu bulunmadığını ifade eden yetkili, ancak Yunanistan ile ilişkileri ileriye götürmeye yönelik bir iradenin olduğunu, Atina’dan atılacak olumlu adımların karşılıksız bırakılmayacağını kaydetti.

 

12 mil kararı “casus belli”

Diplomaside kullanılan bir tabir olan “casus belli” bir durumun savaş nedeni olarak değerlendirilmesi anlamına geliyor. Deniz ve hava sahanlığı konusunu düzene bağlayan Birleşmiş Milletler 1982 Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni imzalarken, “bir ülkenin karasularının ve havasahanlığının, o ülkenin topraklarının bitiş çizgisinden itibaren 12 mil olması” maddesine bir çekince koyan Ankara, bu kapsamda 8 Haziran 1995’te aldığı bir kararla, 31 Mayıs 1995’te Yunanistan’ın karasularını 6 milden 12 mile çıkarma kararının uygulanma durumunu, “casus belli” olarak sayacağını ilan etmişti.

Taraf, 09.07.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.