Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Anayasa Komisyonu’na tatil yok

Anayasa Komisyonu’na tatil yok

Meclis tatile girdi ancak Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Komisyon, yeni Anayasa’nın 17 maddesinin yazımını tamamladı. Tartışmalı altı maddenin görüşmeleri ise ertelendi

TBMM geçen hafta tatile girdi ancak yeni anayasanın yazım çalışmaları devam ediyor. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasanın omurgasını oluşturan “Temel Haklar ve Hürriyetler” bölümünün 17 maddesini yazdı. “Eşitlik”, “Çocuk Hakları”, “Din ve vicdan hürriyeti”, “Eğitim ve öğretim hakkı”, “Düşünce ve kanaat hürriyeti” ile “Yabancı Hakkı” başlıklı altı maddeyi daha sonra yeniden görüşmek üzere atlayan komisyon, bugünkü toplantısında “Suç ve cezalara dair esaslar” başlıklı maddeyi ele alacak. Çalışmalarını önümüzdeki haftaya kadar aralıksız şekilde sürdürecek olan komisyonun yazdığı yeni maddeler şöyle:

 

» 14. Madde: Yerleşme ve seyahat hürriyeti:

Herkes yerleşme ve seyahat özgürlüğüne sahiptir. Yerleşme hürriyeti, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek, çevreyi ve kültürel varlıkları korumak, seyahat hürriyeti ise genel sağlığın korunması ve suç soruşturması veya kovuşturması sebepleriyle sınırlanabilir. Vatandaş sınırdışı edilemez ve yurda girme hakkından mahrum bırakılamaz. Vatandaşın yurtdışına çıkma hürriyeti ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlandırılabilir.
 

» 15. Madde: Bilim ve sanat özgürlüğü:

Herkes bilim ve sanatı serbestçe öğrenme ve öğretme, açıklama, icra etme, yayma ve bu alanlarda her türlü araştırma hak ve özgürlüğüne sahiptir. Devlet bu hak ve hürriyetin önündeki engelleri kaldırmak ve etkili biçimde kullanılmasını sağlamakla yükümlüdür.
 

» 16. Madde: Mülkiyet ve miras hakkı:

Herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Miras hakkı, kamu yararı; mülkiyet hakkı ise kamu yararı ve yabancılar için milli güvenlik sebepleriyle sınırlanabilir.
 

» 17. Madde: Çalışma ve sözleşme hürriyeti:

Herkes dilediği alanda çalışma ve sözleşme özgürlüğüne sahiptir. Özel teşebbüs kurmak serbesttir. Bu özgürlükler, kamu yararı, genel sağlık ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebebiyle sınırlanabilir.
 

» 18. Madde: Dernek kurma hürriyeti:

Herkes önceden izin almaksızın dernek kurma, derneğe üye olma ve üyelikten ayrılma hakkına sahiptir. Hiç kimse bir derneğe üye olmaya veya dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Dernek kurma özgürlüğü milli güvenlik, kamu düzeni, genel sağlık, genel ahlak başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması veya suç işlenmesinin önlenmesi sebepleriyle sınırlanabilir. Dernekler Kanunu’nun öngördüğü zorunlu hallerde hâkim kararıyla kapatılabilir veya faaliyetten alıkonabilir. Ancak milli güvenliğin, kamu düzeninin suç işlenmesini veya suçun devamını önlemenin yahut yakalamanın gerektirdiği hallerde gecikmesinde sakınca varsa kanunla yetkili kılınan merci dernek faaliyetini men edebilir. Bu merciinin kararı 24 saat görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını 48 saat içinde açıklar aksi halde bu idari karar kendiliğinden ortadan kalkar. Derneklerin iç düzenleri ve işleyişi demokrasinin ilkelerine uygun olmak zorundadır. Birinci fıkra hükmü, Türk Silahlı Kuvvetleri ve genel kolluk mensuplarının, görevlerinin niteliklerinin zorunlu kıldığı hallerde sınırlı olmak üzere hakim ve savcılar ile devlet memurlarına sınırlar getirilmesine engel değildir.
 

» 19. Madde: Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı:

Herkes önceden izin almaksızın silah ve saldırı olmama koşuluyla toplantı ve gösteri düzenleme ve bunlara katılma hakkına sahiptir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı milli güvenliğin, kamu düzeninin, genel sağlığın ve ahlakın, başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması veya suç işlenmesinin önlenmesi amaçlarıyla sınırlanabilir.
 

Taraf, 09.07.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.