Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Özel değil, artık bölge mahkemeleri

Özel değil, artık bölge mahkemeleri

AKP’nin Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin önergesi Meclis’e sunuldu: ÖYM’lerin yerine Bölge Ağır Ceza Mahkemeleri kurulacak, Ergenekon, Balyoz ve KCK davalarına ise devam edilecek
 

Hükümetin Özel Yetkili Mahkemeleri (ÖYM) kaldırmak yerine yeni Ağır Ceza Mahkemeleri’ni (ACM) görevlendirmeyle ilgili önerge dün TBMM’ye sunuldu. Önergeyle ÖYM’ler kaldırılıyor, yerine bölge ACM’leri geliyor. Ergenekon, Balyoz ve KCK davalarına devam edilecek. Yetkileri kısıtlanan savcılar MİT yöneticilerine de dokunamayacak.

AKP milletvekillerince hazırlanan değişiklik paketi üç ayrı önergeden oluştu. 3. Yargı Paketi’ne eklenerek yasalaştırılacak teklifin satırbaşları şöyle: Teklifle ÖYM’ler kapsamındaki katalog suçları ve bu suçlarla ilgili soruşturma ve kovuşturma usüllerini düzenleyen CMK’nın 250, 251 ve 252. maddeleri kaldırıldı. Darbe ve silahlı örgüt-terör suçları başta, katalog suçlarıyla ilgili yeni düzenlemeler bu nedenle 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun soruşturma usüllerini düzenleyen 10. maddesi kapsamına alındı. Maddenin başlığı “görev ve yargı çevresinin belirlenmesi, soruşturma kovuşturma usülü” olarak değiştirildi.

 

İl değil bölge ACM’leri

TMK kapsamına alınması nedeniyle bir nevi terör mahkemeleri sıfatını da taşıyacak mahkemeler her ilde kurulmayacak. Onun yerine, TMK kapsamına alınan katalog suçlar HSYK tarafından yargı çevresi birden fazla ili kapsayacak şekilde, eski DGM ve halen ÖYM’lerdeki gibi, belirlenecek illerde kurulacak ACM’lerde görülecek.

Anayasa Mahkemesi (Yüce Divan) ve Yargıtay’ın yargılayacağı kişiler ile askerî mahkemelerin görev alanına giren suçlara ilişkin hükümler saklı tutulacak. Bu suçların soruşturulması HSYK’nın görevlendirileceği savcılar tarafından yapılacak, bunlara başka görev verilemeyecek. ÖYM yerine kurulacak Bölge ACM’lerindeki savcılar, görev sırasında veya görevinden dolayı işlenmiş olsa bile şu suçlar hakkında doğrudan soruşturma yapılabilecek:

“Devletin birliği aleyhine suçlar (PKK-KCK davalarında uygulanıyor) Anayasayı ihlal, Yürütme organına karşı suçlar, Hükümete karşı suçlar, silahlı örgüt, silah sağlama ve suç için anlaşma. (TCK 302, 309, 311, 312, 313, 314, 315 ve 316. maddeleri).” Ancak, bu savcılar MİT yöneticilerine dokunamayacak. MİT Kanunu’nun 26.maddesi hükümleri saklı tutulacak.

Yürütülen soruşturmalarda hâkim tarafından verilmesi gerekli kararları (dinleme, izleme, yakalama, gözaltı vd) almak, bu kararlara karşı yapılan itirazları incelemek için yeteri kadar yeni hâkim atanacak. Bu hâkimler sadece bu işlere bakacak. Bu suçlarda CMK 91. maddenin 1. fıkrasındaki 24 saat olan gözaltı süresi 48 saat olarak uygulanacak. Bu suçlarda gözaltına alınan kişinin durumu hakkında savcının emriyle sadece bir yakınına haber verilecek. Gözaltında görüş savcı kararıyla 24 saat kısıtlanabilecek. Bu suçlar için CMK’da öngörülen gözaltı süreleri iki kat olarak uygulanacak. Bu davalar, güvenlik nedeniyle başka illere alınabilecek.

 

Balyoz-Ergenekon-KCK’ya devam

Açılan davalara adlî tatilde de devam edilecek. Geçici madde ile halen ÖYM’lerde görülen Balyoz, Ergenekon ve KCK başta toplu davaların hepsi bu davalar kesin hükme bağlanıncaya kadar aynı mahkemelerde görülmeye devam edilecek. Özel yetkili savcılar da ellerindeki soruşturmaları, yeni savcılar atanana kadar sürdürecekler. Yeni yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle açılmış davalarda sanığın taşıdığı kamu görevlisi sıfatı nedeniyle hakkında soruşturma yapılabilmesi için izin veya karar alınması gerektiğinden bahsedilerek “Durma” veya “Düşme” kararı verilemeyecek. Yeni dönemde katalog suçlarla ilgili soruşturma ve kovuşturmalarda “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçlarıyla ilgili iletişimin tesbiti, iletişimin kayda alınması ve teknik izleme ile ilgili istisnalar uygulanamayacak.

AKP’lilerin bir diğer önergesi ise af getiriyor. Buna göre, tahliyelerine bir yıldan az süre kalanlardan iyi halli olan hükümlüler, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmı, “denetimli serbestlik”ten yararlandırılıp serbest bırakılabilecek.
 

Taraf, 02.07.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.