Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Değişimin erken sancıları

Değişimin erken sancıları
Şahin ile Çelik'in Uludere konusundaki farklı açıklamaları gözleri AKP içindeki dengelere çevirdi. Sonbahardaki kongrede değişim var.

ANKARA - Kabine revizyonu, cumhurbaşkanının görev süresi ve başkanlık sistemi tartışmaları önümüzdeki dönemde Türkiye siyasetinin en sıcak konu başlıkları olmaya aday. Çok bilinmeyenli bu denklemin ne şekilde çözüleceğinin en belirgin ipuçlarını ise, önümüzdeki sonbaharda yapılacak AKP’nin büyük kongresi verecek.

AKP’nin, Tükiye siyasetinin önümüzdeki dönemde yanıt aradığı temel sorulara karşı nasıl tutumlar sergileyeceği merakla beklenirken, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile partinin ‘ağır toplarından’ Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik arasındaki Uludere polemiği kamuoyunun dikkatini parti içi dengelere çevirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan zaman kaybetmeden polemiğin taraflarına ‘Genel başkan benim’ mesajı vererek ‘parti içinde kavga var’ görüntüsünün dışarıya yansımasını önlemeye çalıştığı gözlemlendi. 9 yıl genel sektererlik görevinde bulunan “Erdoğan’ın kara kutusu” olarak bilinen İdris Naim Şahin’in sözleri AKP’deki ‘milliyetçi damar’ tarafından memnuniyetle karşılanırken, Hüseyin Çelik gibi Kürt siyasetini ve açılımı temsil eden kesimde büyük bir rahatsızlık oluşturdu.


‘Kelle vermem’

AKP’nin iktidardaki 10 yıllık süreci göz önüne alındığında Erdoğan’ın, muhalefetin ve basının yoğun eleştiri bombardımanına tuttuğu isimleri sıcağı sıcağına görevden almadığı görülüyor. Dışarıya karşı, ‘yol arkadaşımı muhalefet eleştirdi diye feda etmem’ tutumunda olan Erdoğan, görev değişiklikleri için bir süre bekleyip, işi soğumaya bırakmayı, daha sonra da ‘bayrak değişimi’ yapmayı tercih ediyor. Erdoğan, Dengir Mir Mehmet Fırat, Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in ‘tasfiye’ sürecinde de bu yöntemi kullandı.


Kan değişimi kaçınılmaz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi, uzun süredir AKP’nin gündeminde olan ve kamuoyunda tartışılması için sıcak tuttuğu başkanlık konusu ve bu denklemde Tayyip Erdoğan’ın ‘konumu’ resmen netleşmediği için taşların yerine oturmasını beklemek için sonbaharı, yani AKP’nin kongresini beklemek gerekiyor. AKP’nin tüzüğüne göre 3 dönem üst üste milletvekili olan kişi, 4. dönem aday olamıyor. Bu başta Erdoğan olmak üzere AKP’nin kurucu çekirdek kadrosunun Meclis dışı kalacağı anlamına geliyor. Bu durum doğal olarak beraberinde parti yönetiminin de yeniden kurgulanması anlamına geliyor.
Astana’da gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Erdoğan, üç dönem vekillik yapanın bir daha yapamayacağı konusunda parti tüzüğünde değişiklik olup olmayacağı yönündeki soruyu cevaplarken, tavrını bir kez daha ortaya koydu:
“Kişisel olarak benim böyle bir düşüncem söz konusu değil. Bizim tüzükte o dönem cümleleri ben yazıp çizmiyordum. Üç dönemden sonra bir dönem ara verip tekrar milletvekili olma durumu var, o bizim tüzüğe girmemiş. Toplam üç diye girmiş. Yeni kongrede bir tüzük tadiliyle, üç dönem art arda milletvekili olan bir dönem ara verip milletvekili olabilir. Geleceğe yönelik bizim partimizin bir sorunu yok.”


Erdoğan: Değişiklik olacak

Başbakan Erdoğan, AKP’nin il kongrelerinin devam ettiğinin hatırlatılarak sonbaharda yapılacak büyük kongrede tüzük ve yönetiminde ne gibi değişiklikler yapılacağının sorulması üzerine ise, özellikle parti yönetiminde, tüzükteki üç dönem üst üste milletvekili yapmış olanların gelen dönemde aday olmamaları yönündeki düzenlemeyi dikkate alarak önemli değişiklikler yapılacağı sinyali verdi.
Erdoğan, “Büyük kongrede şüphesiz ki bazı değişiklikler yapacağız. MKYK’mızda ve MYK’mızda değişiklikler olur. 3. dönem milletvekilliği olayı, bu değişiklik için teşvik edici olacaktır. Bu kongre ile partimiz 2014-2015 seçimlerini yapacak. Onu görerek bu değişikliği yapmamız lazım. Yeni gelecek ekip, 2014 seçimlerini çıkaracak ekip olacak. Şimdi 3 dönem diyenler bunun çözümlerini de görmüş olacak. 3 dönem sıkıntısını yaşamayanların parti yönetiminde yer alması yararlı olur diye düşünüyoruz. Arkadaşlarla görüşeceğiz” dedi.
Başbakan, Ankara kulislerinde artık sıkça dile getirilen, üç dönemi tamamlayan bakanların yerel yönetimlere kaydırılacağı, bazılarının belediye başkan adayı yapılacağı yönündeki haberleri de yalanlamadı. Erdoğan, “Olur tabii, niye olmasın? Kamuoyu araştırmalarıyla filan bu tür fısıltılar geliyor. Bunların çalışmaları yapılır. Atılması gereken adımlar atılır. Yerel yönetimlerde de başarılı olacak, iyi performans ortaya koyan arkadaşlarımız aday olabilirler” diye konuştu.


 

Radikal, 26.05.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.