Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > İrtica Eylem Planı > İstenirse belgenin sahibi 3 günde belirlenir

İstenirse belgenin sahibi 3 günde belirlenir

Ergenekon tutuklusu Serdar Öztürk'ün ofisinde ele geçirilen Albay Dursun Çiçek imzalı plana ilişkin tartışmalar sürüyor. Taraf Gazetesi'nin 'AKP ve Gülen'i bitirme planı' başlığıyla 12 Haziran'da manşete taşıdığı belgenin sahte olup olmadığı henüz netleşmedi. Dursun Çiçek imzalı skandal eylem planının, bilgisayar hard diskinden veya CD'den çıkmadığı 'kağıt evrak' şeklinde ele geçirildiği belirtiliyor.

Uzmanlar, üzerinde ıslak imza bulunan bir belge fotokopiyle çoğaltılmış bile olsa, gerçek mi sahte mi olduğunun kolaylıkla belirlenebileceğini vurguluyor. Adli bilimcilere göre belgeyi incelemek en fazla 3 gün sürecek bir işlem. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nevzat Alkan, "İmzanın kalitesi önem taşıyor. Eğer imza çok basit birkaç çizgiden oluşmuşsa taklidi çok kolay, tespiti zordur. Ama harf formu içeriyorsa, daha kompleks yapılar taşıyorsa, sahibini belirlemek çok büyük olasılıkla mümkün." diyor. Sahtecilik tartışmalarını iki veya üç günde sonuçlandırmak mümkün. Alkan, izlenecek yolu ve süreyi şöyle anlatıyor: "Kişinin normal ortamda huzurda imzaları alınacak. Daha evvel başka belgelere atmış olduğu imzalar da belge üzerindekiyle mukayese edilecek. Pazartesiye kadar bu işin cevabı çıkmış olur."

Plana ait sayfaların hangi yazıcıdan çıktığının da önemli olduğunu belirten Alkan, bunun için şüpheli birimdeki bütün yazıcıların incelenmesi gerektiğini kaydediyor. Aynı durum, fotokopi makineleri için de geçerli. Uzmanlar, fotokopinin hangi makinede çekildiğini kolaylıkla tespit edebiliyor. Yazıcıdan çıkmış belgeye elle imza atılırsa adli tıpçılar buna orijinal belge diyor. Orijinalinden fotokopiyle çoğaltılmış belgeden de tespit yapılabiliyor. Türkiye'de belgeyi inceleyebilecek laboratuvarlar, jandarma, polis ve Adli Tıp Kurumu'nda mevcut. Jandarmanın 4 kriminal laboratuvarı var. Adli Tıp Kurumu'nun İstanbul merkez ve Ankara şubesinde belge inceleme birimi mevcut. Polisin ise Ankara merkezli 10 laboratuvarı var. Alkan, "Jandarma laboratuvarı belirleyebilir ama bu ikna edici olmayacaktır. Genelkurmay da işin içinde olduğu için bu durum sıkıntı yaratabilir." diye konuştu.

Zaman, 18.06.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.