Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Cumhurbaşkanı Gül, Hollande'a sordu: Türkiye'ye engel olmada ne çıkarınız var?

Cumhurbaşkanı Gül, Hollande'a sordu: Türkiye'ye engel olmada ne çıkarınız var?
Cumhurbaşkanı Gül, görevine yeni başlayan Fransız mevkidaşı Hollande ile ilk kez NATO zirvesi için geldikleri Chicago'da görüştü. Hollande, "Türkiye'ye AB yolunda engel çıkarmada ne çıkarınız var?" diye soran Gül'ün beyaz sayfa açma mesajını olumlu karşıladı.

NATO zirvesi için Chicago'da olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çiçeği burnunda Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande'a ilk görüşmesinde Türkiye ile ilişkileri geliştirme telkininde bulundu. "Fransa ile Türkiye arasında hangi çıkar çatışması var?" diye soran Gül, iki ülkenin Afrika'dan Ortadoğu'ya birçok konuda görüşlerinin aynı olduğunu, ekonomik işbirliğinin yürüdüğünü kaydetti. Hollande'a "Türkiye'ye AB yolunda engel çıkarmada ne çıkarınız var?" sorusunu da yönelten Cumhurbaşkanı Gül ayrıca "20 senedir Türkiye'ye Fransız Cumhurbaşkanı gelmemesi çıkarınıza mı?" diye ekledi. Hollande'ın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin ziyaretini hatırlatması üzerine Gül bu ziyaretin G-20 çerçevesinde gerçekleştiğini, 'çok kısa' kalmasından dolayı aslında gelmesini istemediğini, sadece Fransa'ya saygıdan dolayı kabul ettiklerini vurguladı.

Temaslarına ilişkin gelişmeleri gazetecilerle paylaşan Cumhurbaşkanı Gül, Hollande'a ilişkilerde beyaz sayfa açmak istediklerini belirtti. Gül'e olumlu karşılık veren Hollande, geçmişteki yanlış anlamalarla vakit kaybetmemek gerektiğini, Türk-Fransız ilişkilerini eski seviyeye getirmeyi kendisinin de arzuladığını söyledi. Hollande, ilişkilerin karşılıklı olarak iç siyaset konusu haline getirilmemesinin önemine de işaret ederek, hükümet olarak bu konuda daha dikkatli olacakları yönünde sinyaller verdi. Fransız devlet adamı, Türkiye'nin bölgesinde referans alındığına, özellikle Suriye konusunda önemli bir aktör olduğuna dikkat çekti. Türk ve Fransız cumhurbaşkanları, görüşmede hazır bulunan bakanlara daha sık bir araya gelmeleri talimatını da verdiler.

ABD'YE 'PREDATOR' MESAJI

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı kullanmak istediği silahlı insansız hava araçlarını 'hassas' teknoloji olduğu gerekçesiyle satmayan Amerikan tarafına şu argümanı kullandığını açıkladı: "O zaman F-35'leri de almayalım. Onlar daha tehlikeli." NATO'nun ortak bildirisine Türkiye olarak önemli katkılarda bulunduklarını ifade eden Gül, bu konuda ABD Başkanı Barack Obama'nın yardım taleplerini de karşılıksız bırakmadıklarını kaydetti. Gül, Obama'ya "Size her zaman yardım ediyoruz." dediğini, Obama'nın da Strasbourg zirvesinde NATO genel sekreteri seçilme sürecinde Türkiye'nin rolünü hatırlayarak 'Rasmussen sizin sayenizde burada' dediğini aktardı. Edinilen bilgilere göre, Türkiye İran'a yönelik teklif edilen bazı sert paragrafların olumlu giden görüşmelere sekte vuracağı kaygısıyla NATO bildirisinden çıkarılmasına önayak oldu.

ÖNEMLİ GÜNDEM AFGANİSTAN

NATO zirvesinde en önemli konunun Afganistan olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, pazar akşamki yemekteki konuşmasında Afgan halkının güveni kazanılmadığı sürece şimdiye kadar verilen emeklerin boşa gidebileceği uyarısında bulunduğunu kaydetti. NATO liderlerine 'Kendimizi kandırmayalım, her şey eski haline gelebilir' mesajını veren Gül, Afganistan'da insani konulara daha fazla vakit harcanması çağrısı da yaptı. Afgan ordusunun teçhizat eksikliğine ve maddi sıkıntılarına da dikkat çeken Gül, 'Sivili bırak, askerin bile gönlünü kazanamıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, liderler için verilen yemekteki konuşmasında Pakistan'ın dışlanmaması ve aşağılanmaması gerektiğini de vurguladığına işaret etti. Pakistan Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari'nin son birkaç gün içinde dahi olsa zirveye davet edilmesini olumlu bulduğunu açıklayan Gül, Pakistan'ın Afganistan meselesine angaje edilmemesi halinde oraların durulmayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, dolaylı olarak ABD'nin tutumuna göndermede bulunan bu yorumların zirvede genelde olumlu karşılandığını, Başkan Obama'nın da 'dediklerinizi anladık' yorumunu yaptığını kaydetti. Bu çerçevede Türkiye'nin Afganistan ve Pakistan'la yürüttüğü üçlü toplantıların 'göstermelik değil, önemli' olduğuna dikkat çeken Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai ile ikili görüşmesinde geniş kapsamlı stratejik işbirliği anlaşmasını ele aldıklarını da bildirdi.

SURİYE'DE ANNAN PLANI UYGULANMALI

Cumhurbaşkanı Gül, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'la görüşmesinde Suriye'de Annan Planı'nın 6 maddesinin 'tam' uygulanmasının iyi olacağını ifade ettiğini belirtirken, sadece bir iki maddenin uygulanıp özgürlükçü maddelerin hayata geçirilmemesinin 'mevcut rejime destek' gibi olacağı uyarısında bulundu. Gül, gözlemci sayısının 300'den birkaç bine çıkarılması gerektiğini de vurguladı. BM Genel Sekreteri ise Suriyeli sığınmacıların barındığı Türkiye'deki kampları överken, Türkiye'nin kamplar konusunda "Dünyada bu işi bilen az sayıdaki ülkeden biri olduğunu'' belirtti. Görüşmede Kıbrıs, Afganistan ve Somali konularının da gündeme geldiği öğrenildi.

Merkel'den Türk ekonomisine övgü

NATO zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Gül ile öğle yemeği talebinde bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin ekonomik performansından övgüyle bahsetti. Gül, Avrupa'daki ekonomik kriz konusundaki fikirlerini soran Merkel'e 'kararlı ve doğru işler yapılması gerektiği' cevabını verdi. Türkiye'nin Gümrük Birliği üyesi olması itibarıyla krizden olumsuz etkilenmek istemediklerini söyledi. Görüşmede Gül vize serbestisi konusunda esneklik gösterilmesini de istedi. Merkel'in, Rumların AB dönem başkanlığı sırasında Türkiye'nin AB ile ilişkileri tamamen kesip kesmeyeceğini sorduğu, Gül'ün de, sadece dönem başkanlığıyla görüşmeyeceklerini, AB komisyonu ve diğer AB kurumlarıyla ilişkilerinin devam edeceğini söylediği öğrenildi.

Başkanlık konusunda fikrim aynı

Cumhurbaşkanı Gül'e, birkaç yıl önce başkanlık sistemine fazla sıcak bakmadığı yönündeki görüşlerinin değişip değişmediği de soruldu. Cumhurbaşkanı, "Bu konuda fikrim değişmedi ama tartışılması normal. Bilerek 'evet veya hayır' denmesi; sloganlarla değil fikirlerle tartışılması önemli. Konunun 'siyah-beyaz' bir mesele gibi ele alınması uygun değil." cevabını verdi. Türkiye'nin yeni anayasa hazırlama işine iyi başladığını, çalışmaların halka indiğini belirten Gül, "Herkese yapılacağını söylüyoruz. Bundan sonra olmazsa olmaz." yorumunu yaptı. Gül, mevcut durumu Kayseri'de halk arasında kullanılan 'El içinde vasiyet ettik, ölmeyince olmaz' deyişiyle tasvir etti.

Zaman, 22.05.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.