Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Sıra 27 Nisan e-muhtırasında

Sıra 27 Nisan e-muhtırasında

Meclis’te grubu bulunan dört parti, 28 Şubat ve 12 Eylül soruşturması ardından sıranın 27 Nisan e-muhtırasına da gelmesi gerektiği konusunda görüş birliği içinde

 

CHP, MHP ve BDP’nin 27 Nisan emuhtırasına karşı yargı sürecinin başlatılması çağrısına TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan destek geldi.

27 Nisan bildirisinin siyasal sürece müdahale olduğunu belirten Çiçek, o süreci şöyle anlattı: “Adına ne dersek diyelim hoş bir gece, hoş bir açıklama değildi. Gece yarısı böyle bir bildiri, yani anında kafamda 40-50 tane soru belirdi. Mutlaka bir açıklama yapılması lazımdı... Benim o günkü kıyafetim de basın toplantısına uygun bir kıyafet değildi. Neticede gece neyle geldiysek, öğleye kadar da o kıyafetle... Diğer arkadaşlarımızın durumu da öyledir. Maalesef tatsız bir gecedir. Ama demokrasiyi kazanmak, kurumsallaştırmak da kolay olmuyor... Eğer bir ülkede bir suç işlendiyse, işleniyorsa, buna da soruşturma makamları bir şekilde muttali olduysa, savcıların otomatikman harekete geçmesi gerekiyor.” Çiçek, “Dava açılırsa müdahil olur musunuz’’ sorusuna “E, o güne gelelim” yanıtını verdi.

 

Arınç: Cesur davrandık

Arınç de, 27 Nisan e-muhtırasıyla ilgili cesur davrandıklarını dile getirerek, şunları söyledi: “Bize 27 Nisan’da cumhurbaşkanı seçtirmeyenler DYP ve ANAP siyaset tarihinden silindi. Biz cesur hareket ettik. İkinci cesur hareketimiz 27 Nisan tarihindeki bildiri veya muhtıraya verilen hükümetin cevabıdır. 27 Nisan ile ilgili bir şikâyet varsa ki mutlaka vardır, ben hatırlayamıyorum, savcılar bu konuda da Anayasanın ve TCK’nın, ilgili kanunların suç saydığı bir fiil tesbit ederlerse başlar. Yargının inisiyatifinde olan bir konu.” AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise, 27 Nisan’daki emuhtıranın ardından dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ı emekliye sevk etmek konusundaki en önemli engelin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer olduğunu söyledi.

 

Muhalefet tek ses

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “28 Şubat’ı, 12 Eylül’ü sorgulamayı önemli bir demokrasi zaferi olan gören AK Parti Hükümeti’nin, 27 Nisan emuhtırasından hiç söz etmemesinin iki yüzlü bir yaklaşım olduğunu’’ söyledi. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de, “Başbakan Dolmabahçe’de ne konuşulduğu bilinmeyen görüşmenin ardından 27 Nisan için ‘Bu bir muhtıra değildir’ demişti. Başbakan çifte standart uyguluyor. 27 Nisan için soruşturma yapılmaması bir zafiyettir. Sıra 27 Nisan muhtırasına da gelmelidir” derken, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise “Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşmesi gerekir. Hiçbir darbe birbirinden farklı değil, hepsi zarar verdi çünkü. Hepsinin soruşturulması, gerçekleştirenlerin de yargılanması gerekiyor” dedi.

Taraf, 28.04.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.