Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > 'Artık Kürtçe propaganda yapma özgürlüğü var'

'Artık Kürtçe propaganda yapma özgürlüğü var'

DTP'lileri 'Kürtçe propaganda' suçundan soruşturan Digor savcısı hatırlattı: 'Başbakan ve devlet yöneticileri de halka Kürtçe seslendi. Artık böyle bir suç olamaz'

ANKARA - Seçim çalışmalarında Kürtçe konuştukları gerekçesiyle TBMM’ye haklarında yüze yakın fezleke gönderilen DTP’lilerin yüzünü güldürecek ‘emsal karar’ Kars’ın Digor İlçesi Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan geldi. Digor Cumhuriyet Savcısı Ömer Tütüncü, seçim bürosu açılışında Kürtçe konuşulduğu iddiasıyla açılan soruşturmayla ilgili kararında; Başbakan Tayyip Erdoğan’ın TRT 6’nın açılışında yaptığı Kürtçe selamlamaya atıfta bulunarak kovuşturmaya yer olmadığına hükmetti.
Kars’ın Digor ilçesinde yerel seçimler öncesi 9 Şubat 2009 günü DTP seçim bürosu açıldı. DTP’li Dağpınar Belediye Başkanı Ayhan Erkmen, DTP Kars İl Başkanı Veli Mükyen ve DTP Genel Merkez yöneticisi Cemal Coşkun’a büro açılışında Kürtçe konuştukları gerekçesiyle Digor Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma açıldı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Ömer Tütüncü, DTP’li milletvekilleri ve parti yöneticilerini ‘Kürtçe propaganda’ ile ilgili açılan onlarca davadan kurtaracak emsal niteliğinde bir karar verdi.

‘Bu yasalar uygulanamaz’

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun ile 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nu anımsatan Tütüncü, 25 Mayıs 2009 tarihinde verdiği kararında “Her ne kadar kanun içeriğinde Türkçe’den başka dil ve yazı kullanılması yasaklanmış ise de TRT ŞEŞ adı altında Kürtçe diliyle yayın hayatına başlandığı gibi medya organlarında da görüldüğü üzere devletin yönetici ve bürokratları Kürt ırkına mensup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile görüşmeleri sırasında Kürtçe diliyle hitap ettikleri gerçeği karşısında artık bu iki kanunun ‘Türkçe’den başka dil kullanılması yasaktır’ hükmünü taşıyan maddelerinin hükümsüz kaldığı ve uygulama olanağının bulunmadığı kabulü gerekmekle, şüpheliler hakkında CMK 172 ve 173 maddeleri gereğince kovuşturmaya yer olmadığına...” değerlendirmesinde bulundu.
DTP milletvekilleri hakkında bugüne kadar TBMM’ye gönderilen 227 dokunulmazlık fezlekesinden 100’e yakını, ‘Seçim çalışmalarında Kürtçe’ kullanılmasından dolayı suçlamalar. Hatta DTP’li Sırrı Sakık hakkında bir seçim konuşması sırasında arkasına dönerek Kürtçe, “Su getir” dediği için Meclis’e gönderilen fezleke de var.

Radikal, 12.06.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.