Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Güldal Akşit 'düzeltme' istiyor

Güldal Akşit 'düzeltme' istiyor

AİHM'nin, eski eş şiddetini önleyemediği için Türkiye'ye ceza vermesine, Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Akşit itiraz etti: Bize haksızlık

 

 

ANKARA - Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM), aile içi şiddete karşı vatandaşını koruyamadığı gerekçesiyle ceza alan ‘ilk ülke’ olmasını Meclis’te bir tek TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı AKP’li Güldal Akşit eleştirdi! Kararın ‘düzeltilmesi gerektiğini’ belirten Akşit, “2002’den sonra ciddi çalışmalar yapıldı. Bir tek talihsiz olaya göre ceza öngörmek Türkiye’ye haksızlıktır” dedi.
Adalet Bakanlığı ise olayda Türk yargısının usulüne uygun davranıp davranmadığını belirlemek için adalet müfettişi görevlendirdi. Konu, eski eşi tarafından yıllara yayılan bir süreçte dövülen, otomobille ezilmek istenen, bıçaklanan ve annesi öldürülen Nahide Opuz tarafından AİHM’ye götürül-müştü. AİHM, devletin eski eşine karşı kendisini yeterince koruyamadığını söyleyen Opuz’a hak verdi, Türkiye’yi Opuz’a 36 bin avro tazminata mahkûm etti. AİHM’nin kararıyla ilgili milletvekilleri şunları söyledi:

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit: İnsanı çok mutlu eden, sevindirici bir karar değil. AİHM’nin ilk kez bir ülke hakkında böyle bir karar vermiş olması ve onun da Türkiye olması bizim için üzücü. Ancak şunu belirtmek isterim ki bu müracaat 2002 yılında yapılmış ve o günkü şartlara göre değerlendirilerek verilmiş bir karar. 2002’den bu yana kadın hakları konusunda hükümet olarak, sivil toplum kuruluşları olarak çok şey yapıldı. Duyarlılık artırıldı. Bunlar görmezden gelinerek ‘Türkiye hiçbir şekilde sorumluluklarının bilincinde değil bunların üzerine gitmemiş’ gibi bir karar verilmesini talihsizlik olarak değerlendiriyorum. Bence itiraz edilmesi gereken ve düzeltilmesi gereken bir karardır. Polislerden tutun askerlere kadar pek çok kişiye eğitimler verildi. Bir tek talihsiz olaya göre değerlendirip ceza öngörmek Türkiye’ye haksızlıktır.

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya: Türkiye, bu karar gerekçesine göre iç hukukuna gerekli uyarlamayı yapmalı.

CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter: Bundan sonra art arda yapılan başvurularla ceza ödemek zorunda kalınabilir. Kadının dayak yemesini aile yapısının bir gereği olarak kabul etmeyen bir zihniyetin, polise ve yargıya hâkim olması en sağlıklı yoldur. Bu hâkimlerimiz için de ciddi bir uyarı.

MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal: Annesi öldürülmüş, kadın dövülmüş. Burada her türlü yaşam hakkına tecavüz ve ihlal söz konusu iken, kadın ne yazık ki kendi ülkemiz hukuk düzeni içerisinde korunamamış. Yasa yetmiyor, uygulamak, caydırabilmek gerekiyor.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan: Bu kararın ilk olması nedeniyle içtihat özelliği var. Bu olaylar çok yaygın olduğu için önemli bir karar.

Kavaf: Şikâyetini geri çekmiş
Kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf ise AİHM kararını değerlendirirken, Türkiye’deki yasal düzenlemelerin birçok Avrupa ülkesinden ileri olduğunu söyledi. Kavaf, NTV’de katıldığı programda, şunları söyledi: “Uygulamaya yönelik çalışmalar devam ediyor. Şimdi burada bu nihai karar değil. İtiraz hakkı var. Tabii, itiraz hakkını da yine bir kurul değerlendirecek. Burada olayın gelişme şeklini okursanız, söz konusu davayı açan Nahide Opuz, defalarca şikâyetini geri çekmiş.”

Radikal, 11.06.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.