Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Yeni anayasayı yaparken Venedik Komisyonu’ndan yararlanmalıyız

Yeni anayasayı yaparken Venedik Komisyonu’ndan yararlanmalıyız
İki yıl Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) başkanlığını yürüten Mevlüt Çavuşoğlu Ocak’ta koltuğu devretti.

“İlk Türk ve Müslüman başkan” sıfatını alan Çavuşoğlu’nun yurtdışı mesaisi bundan böyle Avrupa Konseyi’nin anayasal konulardaki danışma organı olan Venedik Komisyonu’nda devam edecek. 1990’da kurulan Komisyon, özellikle  demir perdeden çıkan ülkelerde yeni demokratik anayasa  metinlerinin yazımına önemli katkı sağladı. Komisyonun siyasi partilerin kapatılması konusundaki kriterleri 2008’de açılan kapatma davası sırasında Ak Parti’nin savunmasında kullanılmıştı. Türkiye’nin Ergun Özbudun tarafından temsil edildiği Komisyon’da Çavuşoğlu AKPM kontenjanından görev yapacak. Çavuşoğlu hem mensubu olduğu Ak Parti’ye hem de muhalefete yeni anayasa için Venedik Komisyonu ile birlikte çalışma çağrısı yaptı. Çavuşoğlu şu mesajları verdi: 
Norveç görüş alıyor
“Türkiye 2010’daki anayasa paketi sürecinde Venedik Komisyonu ile işbirliği yapmadı. Bunu biz de eleştirdik. O zaman muhalefet de, Sayın Kılıçdaroğlu da eleştirdi. Ama resmi bir görüş olmamasına rağmen Komisyon bu paketin doğru olduğu yönünde açıklama yapıp destek vermişti. Yeni anayasa sürecinde ise Türkiye’nin komisyondan azami faydalanması gerekiyor. Bu ayıp bir şey değil. Bugün Norveç yasalarını değiştirirken Venedik Komisyonu’ndan görüş alıyor. Norveç demokraside geri bir ülke mi? Avrupa’nın hiçbir ülkesi benzer şekilde görüş almakta sıkıntı görmüyor. Biz de üye vermişiz. Ergun Özbudun gibi çok değerli bir anayasa profesörü Türkiye adına üye. Bu kurumdan faydalanmamız gerekiyor.  Türkiye bu kararı verdiğinde biz de komisyonun üyeleri olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Bizim görüş verebilmemiz için ya ülkenin talep etmesi gerekiyor ya da AKPM’nin bu konuda Venedik Komisyonu’na yazması gerekiyor. Venedik Komisyonu arada takılır; AKPM bizim en iyi müşterimiz diye. Ama doğru olan Türkiye’nin Venedik Komisyonu’na resmen başvurmasıdır. Meclis’teki tüm partilere bu çağrıda bulunuyoruz. Ama esas ana sorumlu tabii iktidardır.”
 

Hürriyet, 11.03.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.