Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > DSP'de Ecevit dönemi sarsıntıyla sonlandı

DSP'de Ecevit dönemi sarsıntıyla sonlandı

DSP kurucu genel başkanı Rahşan Ecevit partisinden istifa etti. Bu açıklamanın ardından DSP'den iki istifa haberi daha geldi; Ankara milletvekilleri Emrehan Halıcı ve Mücahit Pehlivan partiden istifa etti. Emrehan Halıcı, yeni istifaların olabileceğinin sinyalini vermişti. Böylece, DSP'nin TBMM'deki milletvekili sayısı 9'a düştü. DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün de partisinden istifa edeceğini açıkladı.

Rahşan Ecevit sadece iki cümleden oluşan istifa açıklamasında,  "Bugün mevcut olan DSP yönetimi gidip Ecevit çizgisine sadık bir yönetim gelinceye kadar kurucu genel başkanı olduğum DSP'den istifa ediyorum" dedi.

Rahşan Ecevit parti yönetimiyle ilk olarak Zeki Sezer'in genel başkanlığı döneminde ters düşmüş; Sezer'i Ecevit çizgisinden sapmakla eleştirmiş ve istifaya çağırmıştı.

Rahşan Ecevit, DSP'nin 17 Mayıs 2009'da yapılan olağanüstü kurultayında genel başkanlık için Alemdar Yalçın'ı desteklemişti. Ecevit'in, DSP genel başkanlığına seçilen Masum Türker'e sıcak bakmadığı da biliniyordu.

Rahşan Ecevit, Masum Türker'in genel başkan seçildiği kurultay öncesi yazılı bir açıklama yaparak, daha önce parti yönetiminde görev yapan Zeki Sezer ve Masum Türker'e açıkça tavır almıştı.

Ecevit açıklamasında, "DSP'yi Ecevit çizgisinden uzaklaştıran ve partiye renksizleştiren her iki ismin de partimize bir kazanç sağlamayacağı ve halkımızda bir umut oluşturamayacağını düşünüyorum" demişti.

Ecevit'i Halıcı takip etti


Ecevit'in kararını açıklamasından kısa bir süre sonra DSP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı da partisinden istifa etti. Halıcı, Rahşan Ecevit'in partiden ayrılmasıyla birlikte, kendisinin de bu yönde karar verdiğini; uzun süredir şikayetlerinin bulunduğunu, Zeki Sezer ile başlayan bu şikayetlerin, kurultay sonrasında da devam ettiğini söyledi.

Rahşan Ecevit ile bazı değerlendirme ve toplantılar yaptıklarını belirten Halıcı, "Onun da ayrılmasıyla birlikte, bu ayrılma kararını verdim" dedi.

Halıcı, DSP'nin eski Genel Başkanı Bülent Ecevit'in vefatından önce, sağlı sollu ittifakla çözüm yolunun bulunabileceğini söylediğini anımsatarak, Rahşan Ecevit'in de bu çerçevede liderlerle görüştüğünü anlattı.

Rahşan Ecevit'in, parti içi siyasete çekilmeye çalışıldığını belirten Halıcı, "Ama ne Zeki Sezer ne Masum Türker, Rahşan Ecevit'in muhatabı olamaz. Rahşan Ecevit, genel başkanlık, milletvekilliği düşünmüyor, Türkiye'nin daha iyi olması için zaman zaman fikirlerini, siyasi tecrübesini kamuoyuyla paylaşıyor. Türkiye, ciddi bir arayış içinde. Bir takım çalışmalar, oluşumlar, partilerin bir araya gelmesine dönük arayışlar var. Biz de bu çabalara katkı verecek düşüncedeyiz" diye konuştu.

Emrehan Halıcı, DP ve ANAVATAN genel başkanlarının bir araya geldiğinin anımsatılması üzerine, bu tür arayış ve çabaları olumlu bulduğunu söyledi. Halıcı, herhangi bir oluşumla temaslarının bulunmadığını vurgulayarak, "Ama önümüzdeki günler, gerçekçi olan, Türkiye'de heyecan uyandırabilecek çabalara, en azından düşünsel katkı verebileceğimizi, onlarla bir takım görüşmeler yapabileceğimizi tahmin ediyorum" görüşünü dile getirdi.

"Ecevitler isminin, silinme riskini bile konuşabilmek çok acıklı" diyen Halıcı, "olayları bu duruma getirenlerden, nerede hata yaptıklarını bir kez daha düşünmelerini" istedi.

"Başka istifalar olabilir"

Halıcı, ayrıca TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, istifasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Eski DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in son dönemlerinde başlayan partiyi "Ecevitsizleştirme" girişimlerinin bugüne kadar devam ettiğini savunan Halıcı, Bülent Ecevit'in vefatından sonra, parti içinde, Rahşan Ecevit ile Bülent Ecevit'in iki ayrı değere sahip, iki devlet adamı gibi gösterilmeye çalışıldığını söyledi.

Halıcı, Bülent Ecevit'e sahip çıkıldığını ancak Rahşan Ecevit'e karşı muhalefet girişimleri olduğunu ifade ederek, Rahşan Ecevit'in, parti içi konulara hiç karışmadığını belirtti.

DSP'nin kurultay öncesi ve sonrasında yaşananların, partide görmek istemedikleri tablolar olduğunu vurgulayan Halıcı, "Bunların düzelme olasılığını görmediğimiz için böyle bir kararı aldık" dedi.

Halıcı, başka istifaların olup olmayacağına ilişkin soruya, "Tahmin ediyorum, olabilir" karşılığını verdi.

Kurultay öncesi ve sonrasında yaşananlara işaret eden Halıcı, "Kurultayda, sanki ikiye bölünmüş bir kardeş kavgası havası hissedildi, Parti Meclisi toplantısında da kendini gösterdi. Partide kardeş kavgasından ziyade, anne ve babaya layığıyla davranmayan hayırsız evlatların çekişmesi olmuştur" diye konuştu.

Pehlivan da istifa etti

Bir süre sonra Mücahit Pehlivan partiden istifa etti. Pehlivan, Masum Türker'in Genel Başkan olmasından sonra DSP'de bir değişiklik olacağını düşünmediğini söyledi.

Parti içinde bazı milletvekilleriyle birlikte "muhalif" olduğunu anımsatan Pehlivan, "Yeni yönetime bakıyorum; eski yönetimden pek bir farkı yok. Sadece Genel Başkan değişti, ekip aynı ekip. Ecevitsiz bir DSP, benim için üç harften ibarettir, başka da bir özelliği yoktur. DSP, bana Ecevit ile ilgili bir çağrışım yapmıyor" diye konuştu.

Recai Birgün de istifa edecek

DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün de partisinden istifa edeceğini açıkladı.

Birgün, partisindeki istifaları değerlendirirken, kendisinin de istifasını yarın ya da gelecek hafta başında TBMM Başkanlığı'na ileteceğini söyledi.

İstifaların ardından TBMM'deki sandalye dağılımı:

AK Parti: 338
CHP: 97
MHP: 69
DTP: 21
DSP: 9
ÖDP: 1
Türkiye Partisi: 1
Bağımsız: 8

DSP LİDERİ TÜRKER: "ÜZGÜNÜZ"

DSP Genel Başkanı Masum Türker,  Rahşan Ecevit'in DSP'den istifasından dolayı üzüldüklerini belirterek, "Bizim Atatürk'ün yolunda demokratik solcu olduğumuzu ve Ecevit'i yaşatmak için de Ecevit'in yolunda olduğumuzu gördüğü zaman partiye döner sanıyorum" dedi.

Türker, "Rahşan Ecevit'in sadece kurucu genel başkan değil aynı zamanda demokratik sol düşüncenin kuramcısı olduğunu" ifade ederek, "Partimizin bugüne gelmesinde büyük emeği geçti. Kendisine hep şükran doluyuz ve öyle kalmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

Rahşan Ecevit'in "bir yılı aşkın süredir partiyle ihtilafa düşmüş olduğunu" belirten Türker, parti kongresinde Rahşan Ecevit'in desteklediği adayın 20 oy aldığını ve delegelerin büyük desteğiyle kendisinin genel başkanlığa seçildiğini anımsattı.

Delegenin değişim ve yenilik istediğini belirten Türker, "Ben delegenin gücünü alarak, kimseden icazet almadan genel başkan seçildim" görüşünü dile getirdi.

Türker, "Yönetimimizi dün gece oluşturduk. Rahşan hanımın, 'Parti yönetimi Ecevitçi çizgiye gelinceye kadar istifa ediyorum' demesi bizi üzmüştür. Çünkü yönetime seçtiğimiz arkadaşlar, 2002 yılındaki bölünmede Ecevitlerin etrafından kenetlenen milletvekilleri, il başkanları, genel saymanlardır, ilçe başkalarıdır. Bu arkadaşları da 2004 yılında parti meclisine aday gösteren kişi sayın Rahşan Ecevit tir. Kendisinin önümüze koyduğu insan kaynağı içinde, demokratik
solcular arasında yönetim oluşmuştur" dedi.

Türker, "Listeyi oluştururken Rahşan Hanımla görüştünüz mü?" sorusunu, "Ben kimseden icazet almadım, örgütün, tabanın istediği yönde hareket ettim. Bu konuda örgüte danıştım. İl ilçe başkanlarına danıştım, 'Kimlerin sizin yönetmesini istiyorsunuz' diye arkadaşlarıma danıştım. DSP'yi yöneteceksek yöneten kim olursa olsun özgür, bağımsız olmalı" diye yanıtladı.

Türker, "Rahşan hanım partiye nasıl döner?" sorusuna ise "Bizim Atatürk'ün yolunda demokratik solcu olduğumuzu ve Ecevit'i yaşatmak için de Ecevit'in yolunda olduğumuzu gördüğü zaman partiye döner sanıyorum" yanıtını verdi.

 
cnnturk.com, 04.06.09

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.