Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Kılıçdaroğlu tamam söz Sav'da!

Kılıçdaroğlu tamam söz Sav'da!
CHP'de, genel merkez ile muhalifleri karşı karşıya getiren kurultay maratonun ilk günü tamamalandı. İsa Gök arbedesinin dikkat çektiği günde yeni tüzük kabul edilirken, Kemal Kılıçdaroğlu delegeleri muhalefetin yarınki kurultayına çağırdı.

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi'nin 16. Olağanüstü Kurultayı Ankara Arena Spor Salonu'nda yapıldı.

Genel merkez ile muhalifleri karşı karşıya getiren kurultayda, 87 maddelik tüzük değişikliği kabul edildi. İsa Gök arbedesinin yaşandığı günün sonunda teşekkür konuşması için kürsüye çıkan Kemal Kılıçdaroğlu, muhaliflerin çağrısı üzerine yarın yapılacak 17. Olağanüstü Kurultay'a tüm delegelerin katılmasısnı istedi.

Gelip gelmeyecekleri merak konusu olan muhaliflerin ağırlıklı olarak katılmadıkları kurultaya, eski Genel Başkanlardan Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Altan Öymen gelirken, Deniz Baykal sürpriz yapmadı ve kurultaya katılmadı.

Genel merkezin hazırladığı tüzüğün kabul edilmesinin ardından kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, "Tüzüğün hazırlanmasında büyük emeği geçen bütün arkadaşlarıma, başta emektar Atilla Sav’a teşekkürü borç bilirim...

Tüm delege arkadaşlardan isteğim, yarınki kurultaya katılmaları ve hiçbir provokasyona yol açılmaması. Yapanlar olursa da sessiz kalınarak kurultayın bitirilmesi. Ayrıca yarınki kurultayın başka salonda olma nedeni, bu salonun uygun olmayışındandır...

Bu tüzük, sadece CHP açısından değil Türk siyasal yaşamı ve demokrasi tarihi açısından da dönüm noktasıdır. Bunu beraber kurduk, sağolun varolun...” şeklinde konuştu.

YENİ TÜZÜKTE NELER VAR?
Tüzükte muhaliflerin 9 isteğinden 7’si yerine getirildi.

Hazırlanan taslakta muhaliflerin isteklerinde yer alan ve Genel Merkez'in ilk etapta soğuk baktığı 'örgütlere hazine yardımından yüzde 40 pay verilmesi' karara bağlandı.

Milletvekili adaylarını belirleme konusunda da tüzük taslağında yenilikler yapıldı. 550 milletvekili adayını belirlemede yüzde 10'un altında oy alınan iller hariç yüzde 15'lik merkez yoklaması ile adaylar belirlenecek. Böylece 63 milletvekilini Genel Merkez belirleyebilecek. Geri kalan bölgelerde ise milletvekili adayları için ön seçim yapılacak.

Parti Meclisi sayısı ise 80'den 60'a düşürüldü. Üzerinde tartışma yaşanan bir başka konu olan kadın kotası ise yüzde 25'den yüzde 33'e çıkarıldı.

KURULTAYDA NELER YAŞANDI?
Kurultaya kaç delegenin katıldığı tartışmaları yaşandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, kongreye katılan delege sayısını 946 olarak açıkladı. Ancak muhalifler sayının çok daha az olduğunu iddia etti. Muhalif kanattan Mersin milletvekili İsa Gök, kurultay için yeterli delege sayısı olmadığını iddia ederek kurultay divanına bir dilekçe verdi. İsa Gök ile partililer arasında gerginlik yaşandı.

300'E YAKIN FİRE VERİLDİ
Divan, 1247 delegenin 948'inin kurultaya geldiği açıklandı. Muhalifler, kurultayın toplanmaması için gerekli delege sayısı olan 624'ün bulunamaması için kurultaya katılmama yolunu seçmişlerdi. Bu sonuç yaklaşık 300 delegenin kurultaya gelmediğini gösteriyor.

Bu arada muhalifler ise kurultaya 583 delegenin katıldığını öne sürdü ve salona noter getirerek delegelerin imzalarını tespit ettirmek istedi.

SALONDAN NOTLAR
Salon, CHP'nin kırmızı ve beyaz renklerinin dışında, demokrasi ve barışın rengi olarak anılan mavi ile süslendi.

Atatürk'ün göğsünde CHP rozeti taşıyan fotoğrafı ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kravatsız fotoğrafı salonun en görünür yerine asıldı.

Onuncu Yıl Marşı salonda en çok söylenen marşlardandı. Ayrıca, Zülfü Livaneli, Edip Akbayram, Cem Karaca ve Selda Bağcan’ın şarkıları da çalınıyordı.

Dışarıya konulan dev ekranla da halkın kurultayı an be an izlemesi sağlandı.

ntvmsnbc.com, 26.02.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.