Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Başbakan izin vermezse MİT'çilere soruşturma yok

Başbakan izin vermezse MİT'çilere soruşturma yok
 
MİT mensuplarının KCK soruşturmasında ifadeye çağrılması ile başlayan süreç, MİT Kanunu'nun 26. maddesinde değişiklik yapılmasıyla sonuçlandı.

TBMM'de kabul edilen yeni maddeye göre, MİT mensupları veya başbakan tarafından belirli bir görevi yerine getirmek üzere kamu yetkilileri arasından seçilenlerin, görevin niteliğinden doğan veya görev sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı haklarında soruşturma yapılması başbakanın iznine bağlı olacak. Bu kişilerin, özel yetkili mahkemelerin görev alanlarına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılması için de başbakanın izni gerekecek.

2937 sayılı MİT Kanunu 1983'ten beri yürürlükte. Yani bu süreden beri MİT mensuplarının görevleriyle ilgili suç işlemeleri durumunda soruşturma için başbakan izni gerekiyordu. Yeni yasal düzenleme ile MİT mensuplarının yanında istihbaratla ilgili görevlendirilen kamu görevlileri de bu yasa kapsamına alındı. Ayrıca, kanundaki en büyük ve önemli değişiklik, Ceza Muhakemesi Kanunu 250. ve 251. maddeleri ile görevli mahkemelerin yargılama yaptığı suçları işleyen MİT'çiler için de izin şartı getirilmesi oldu.

Bundan sonra, TCK'nın 4, 5, 6 ve 7. bölümlerinde 'Devletin Güvenliğine, Anayasal Düzene Karşı Suçlar' gibi başlıklar altında sayılan suçlara bulaşan MİT mensupları için başbakan izin vermeden soruşturma açılmayacak. MİT mensubu, sayılan suçlardan şüpheli konumuna düştüğü sırada özel yetkili savcılık başbakandan soruşturma izni isteyecek. Ama diğer yandan başbakan soruşturma izni vermediği takdirde bu kararın iptali için Danıştay'a başvurmak gerekecek. Savcılık, muhalefet partileri ya da bu olaydan zarar gören taraflar başvurduğunda Danıştay dosyayı inceleyip karar verecek.

Danıştay, başbakanın izin vermemesini haklı görürse, bu durumda soruşturma açılmayacak. Danıştay, başbakanın izin vermeme yönündeki kararını kaldırırsa MİT mensubu sorgulanabilecek. Ancak burada yargı krizleri de gündeme gelebilir. Mesela, uyuşturucu çetesine yönelik operasyonda yakalanan bir kişi MİT mensubu olduğu anlaşılınca serbest bırakılacak. Kişi hakkında izin verilinceye kadar MİT mensubunun kaçma, delilleri karartma ihtimali ortaya çıkacak.

Zaman, 18.02.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.