Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Başbakan'ın istediği yetki Pargalı da bile yok'

Başbakan'ın istediği yetki Pargalı da bile yok'
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, MİT Kanunu'nda değişiklik öngören teklifi eleştirerek, "Başbakan kendi gladyosunu oluşturuyor" dedi.

Özel yetkili mahkemelerin ötesinde özel yetkili kişilerin oluşturulduğunu ifaden İnce, “Başbakan’ın kurduğu kendi derin devletini koruma altına alma girişimleridir bu, yani Başbakan kendi gladyosunu oluşturuyor. Buradan yeni ‘Yeşil’ler çıkar, buradan yeni faili meçhuller çıkar, buradan yeni Aktosunlar çıkar” dedi. Teklifin AKP Isparta Milletvekili Recep Özel tarafından verilmesine de İnce, “Özel kişilere verilen yetki soyadı Özel olan birisi ve herhalde milletvekilliği sona erdikten sonra Recep Özel’in de özel girişimleri de devam edecektir diye düşünüyorum. Geçen dönem bu tür işleri Veysi Kaynak’a yaptırıyorlardı, bir kaynak bulmuşlardı. Veysi Kaynak bu dönem yok. Hükümetin bu tür hukuka uymayan işlerini de herhalde bu dönem Recep Özel’e yaptıracaklar” dedi. 

“KİM BU ÖZEL GÖREVLİLER”
“Kim bu özel görevliler?” diye soran İnce, “AKP il başkanları buna dahil mi, Yasin El Kadı buna dahil mi, Zahid Akman özel görevli olacak mı? Remzi Gür özel görevli olacak mı” diye sordu. “Yeni kişilere, Başbakan’ın adamlarına dokunulmazlık getiriliyor burada” diyen İnce, “Kim bu özel görevliler? Diyelim ki İstanbul Büyükşehir Belediyesinde bir yolsuzluk iddiası var, Başbakan derse bu kişi ben görevlendirdim, benim özel görevlim derse yolsuzlukları da mı buradan koruyacaklar? Bu girişim kaynağını Anayasa’dan almayan bir dokunulmazlık dağıtmaktır” dedi. 

“PARGALI’NIN BİLE BÖYLE YETKİSİ YOK”
Muhteşem Yüzyıl dizisindeki Pargalı’yı hatırlatan İnce, “Aklıma şu geliyor. Galiba Sayın Başbakan Muhteşem Yüzyıl dizisini izliyor. Pargalı’nın bile böyle yetkisi yoktu, Pargalı’nın yetkisi bu kadar geniş değildi. Bu kanun teklifinin yürütülen bir soruşturma ilgili olduğu açık. Bu da açıkça yargıya müdahaledir” dedi. Meclis Başkanı’nın yürümekte olan bir davayla ilgili gensoruyu işleme almadığını kaydeden İnce, “Neden Meclis Başkanı alelacele, incelemeden bunu işleme almıştır. Bu da İçütüzük tartışmalarında Sayın Meclis Başkanına yaptığımız eleştirinin, AKP’nin grup başkanvekili gibi davrandığının bir başka göstergesidir” dedi. 

Teklifin ertelenmesini öneren İnce, “Dünyada bu yetkiler Kaddafi’de vardı, Saddam’da vardı, Mübarek’de vardı, hepsinin sonunu gördük. Dileğimiz şudur Sayın Başbakan sağlığına kavuşur kavuşmaz Meclis’e gelip bilgi vermelidir, burada yeni bir Dolmabahçe olmamalıdır. Ana muhalefet partisi olarak gerçekleri öğrenmek hakkımızdır. İlla bu gerçekleri öğrenmek için WikiLeaks belgelerini beklemeyelim diyorum” diye konuştu. 

“FİDAN’A VERİLEN GÖREV NEYDİ?”
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da, Başbakan’a, “Fidan’a verilen görev neydi ve Başbakan’ın konusu suç teşkil eden bir görev vermeye yetkisi var mı? Ve bu soruşturmaya izin verecek mi? Bunu söylesin, Anayasa’nın 137. maddesine göre memur hukuka aykırı, kanunsuz emirleri yerine getirmek zorunda değildir” dedi. “Peki birilerinin JİTEM’i kötüydü bu ülkede, peki Başbakan’ın gladyosu iyi midir” sorusunu yönelten Tarhan, “Her kozmik odaya girmeye meraklı olan Başbakan kendi kozmik odasını neden yargıdan kaçırmayı tercih etmiştir.Bu yasa dokunulmazlıklara dokunulmazlık ekleyecektir. Yabancı uzmanlardan tutun, sokaktaki bir tetikçiye kadar herkes bu koruma kalkanı içindedir eğer bu yasa çıkarsa” dedi. “Suçu örtbas etmekle kişiye özel bir yasa çıkarmakla yetinmiyor Başbakan, kendisini koruma altına alıyor bu yasayla. Bu yolla Başbakan kendisinin yargılanma iznini bizzat kendisi veriyor” şeklinde konuşan Tarhan, şöyle devam etti: 

“Başbakan’ın müttefikleriyle bugün iktidar mücadelesine giriştiği söyleniyor. Gün geldi onun sayesinde bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti çetelerin bir paylaşım savaşının bir arenası haline geldi.” 

"HOKUS POKUS" BENZETMESİ
Tarhan, Başbakan Erdoğan’ı şu sözlerle uyardı:
“Buradan iktidarı ve Başbakan’ı uyarıyorum. Mahkeme kadıya mülk olmamıştır. Ve her şeyin hesabı bir gün sorulur. Başbakan gerçekleri bu yasa ile maskeleyemez, bu tarihsel sorumluluğunun gerçek nedenlerini bu skandal yasa ile bu hokus pokusla yok edemez. Her şey ortada. Yaptığınız kendi cehenneminizden kaçmak için korkudan yan yollara sapmaktır. Ama kaçacak yeriniz kalmadı Başbakan.” 

Bir basın mensubunun, “Söz konusu teklif geçerse Anayasa Mahkemesi’ne gidecek misiniz” sorusuna Tarhan, “Bu yasanın çıkmaması için hukuk zemininde yapılması gereken her şeyi yapacağız. Çünkü kişiye özeldir, görülmekte olan bir davaya açık müdahaledir ve suç işlemeye teşvik niteliğindedir, Anayasayada aykırıdır" yanıtını verdi. 

ADALET BAKANI’NIN ÖNERİSİ
Tarhan, bir basın mensubunun, “Adalet Bakanı’nın basına yansıyan CMK’da yapılması düşündüğü değişiklik var, ne diyorsunuz” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"250. maddenin son fıkrasına işaret ettiğini düşünüyorum. Orada yapılacak basit bir değişiklikle çözülecek bir sorun değildir bu. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması belki sorunun kısmi olarak çözümü konusunda bir umut verebilir. Bu dokunulmazlıklara dokunulmazlık eklemektir. Bu ülkede daha fazla dokunulmaz insana ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum.”

Radikal, 13.02.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.