Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Erdoğan 'dindar nesil'i savundu

Erdoğan 'dindar nesil'i savundu
'Öğrenci formatlamak işimiz değil' diyen Başbakan Erdoğan, dindar nesil tartışmasında köşe yazarlarına yüklendi: Dindarlar çağdaş olamıyor mu? Gençliğin tinerci mi olmasını istiyorsunuz?

Fatih Projesi'nin tanıtımı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

"Bugün buradan başlangıç yapıyor. Bugün burada Milli Eğitim adına tarihi bir anı yaşıyoruz. Bu projeyle eğitim ve öğretimini çehresini köklü şekilde değiştiriyoruz. Fatih Projesiyle eğitimin anlamı değişiyor. Kara tahtanın, öğretmenin eğitimdeki anlamı değişiyor. Şu anda tüm dünyanın gözleri ülkemizin üzerinde. Şu anda dünyada bir çok ülke Türkiye'deki bu projeyi yakından izliyor. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fetherderek karanlık bir çağı kapatarak, yeni bir çağı başlatmıştır. Biz de bu proje ile bilgi teknolojileri çağını bugün burada açıyoruz. Bugün Türkiye'de 17 ilde 52 okul bu projeye pilot olarak geçiliyor. Bu yıl eylül ayına kadar 3657 ortaöğretim okulunda yani Türkiye liselerinin genelinin yarısına kadar proje hayata geçirilecek. Dört yılda 42 bin okulda 570 sınıfta proje hayata geçecek. Bu çerçevede 620 bin akıllı tahta da öğrencilerimize kazandırılacak."

"Bu projeyle ayrıca tek tek sınıflara da yüksek hızlı internet bağlantısı kazandırılacak. Her okula bir tane çok fonksiyonlu yazıcı ve bir tane de döküman kamera kazandırılacak. Ayrıca seçim döneminde söz verdiğimiz tablet bilgisayarları da dağıtmaya başlıyoruz. Pilot okullarda 12 800 tablet bilgisayarı da teslim ediyoruz. Projeye uyum sağlamak elbette biraz vakit alacaktır. Öğretmenlerimizi bu sürece hazırladık. Bu projede öğretmenler kilit rol oynayacak. Bu proje öğreteminin işleveni azaltmayacak aksine eğitimde daha önemli bir yere oturtacak. Türkiye'de bu proje ile bilişim sektörü ve yazılım sektörü de önem kazanacak. Biz hükümeti devraldığımızda Türkiye'nin en önemli meseslesinin eğitim olduğunu vurgulamıştık. Türkiye'yi eğitim, sağlık, adalet ve emniyet temelleri üzerinde yükselteceğimizi söylemiştik. Türkiye'deki toplam derslik sayısı 570 bin bunların üçte ikisini biz açtık. 2012'de eğitimin bütçedeki payını 39 milyar liraya çıkardık. Eğitimin 2002'ye göre bütçesini tam yüzde 425 oranında artırdık. Bilgisayar, internet bizden önce okullara girmedi, giremedi. Dokuz yılda okullara 896 bin 500 adet bilgisayar gönderdik. 29 bin 812 bilişim sınıfı açtık."

'ÖĞRENCİ FORMATLAMAK HEDEFİMİZ DEĞİL'
"Bir haftadır sürdürlen kampanya geçmişte de yapıldığı gibi bir niyet okuma kampaynaysıdır. Öğrenci formatlamak bizim hedefimiz değildir ve olamaz. Hiç kimse niyet okuması yapmasın, 9 yıllık iktidarımız nasıl bir şey istediğimizin en önemli ispatıdır. Biz engeller aşılsın istiyoruz. Kullandığım ifade açık ve nettir. Herkes biliyor ki biz bir dayatmadan değil tam tersine özgürlükten yanayız. Bu ülke, ikna odalarında öğrencilere zulm eden zihniyetlerden çekmiştir."

'DİNDARLAR ÇAĞDAŞ OLAMIYOR MU?, GENÇLİĞİN TİNERCİ Mİ OLMASINI İSTİYORSUNUZ?'
Bir haftadır köşelerinde yazanlara sesleniyorum; bu gençliğin tinerci olmasını mı istiyorsunuz? Siz bu gençliğin büyüklerine isyankar bir nesil mi olmasını istiyorsunuz? Siz, bu gençliğin milli, manevi değerlerinden kopuk, hiçbir istikameti, meselesi olmayan bir nesil mi olmasını istiyorsunuz? Biz, sizlerle burada anlaşamayız ama ’çağdaş bir nesil’ derken, dindar bir nesil çağdaş olamıyor mu? Hem çağdaş hem dindar olunamıyor mu? Beyler, önce başınızı öne eğin de hem çağdaş hem dindar bir nesil nasıl yetiştirilirmiş onu bir düşünün. Dindar bir nesil özgürlüklere saygılıdır; dindar bir nesil, farklı düşüncelere, farklı inanç gruplarına da saygılıdır. O terbiyeyi alarak yetişmiş bir nesiliz biz. Bu saygının nasıl gösterilmesi gerektiğini de bugüne kadar gösterdi."


Radikal, 06.02.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.