Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > CHP'de yeni tüzük metni hazır

CHP'de yeni tüzük metni hazır
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, bugüne kadar yaptıkları çalışmalar sonucu yeni bir tüzük metninin ortaya çıktığını, bunun da il ve ilçe kongreleri sırasında tartışılarak tam mutabakat sağlanmasından yana olduklarını belirterek, ''Haziran ayında biz tam hazır olalım, temmuz ayında veya ağustos ayında rahat bir biçimde bütün tartışmalar tamamlanmış mutabakat elde edilmiş bir biçimde bu kurultayımızı yapalım istiyoruz'' dedi.

Matkap, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, 22 Aralık 2011 tarihinde Parti Meclisi (PM) toplantısında kimi PM üyelerinin olağanüstü tüzük kurultayının toplanması için bir önerge sunduklarını anımsattı.

Bu önergenin tartışıldığını, oylandığını ve reddedildiğini belirten Matkap, bu ret sonrası kamuoyunda önemli tartışmaların yaşandığına tanık olduklarını söyledi.

''Acaba bu reddedilme genel başkan ve MYK'nın tüzük kurultayı toplanmasına karşı mı?'' şeklinde tartışmalar yaşandığını ifade eden Matkap, düşüncelerini o gün PM üyeleriyle paylaştıklarını kaydetti.

CHP'deki tüzük kurultayı tartışmalarının yaklaşık 10 yıldır yaşandığına dikkati çeken Matkap, 24 Ekim 2003 tarihli kurultayda, il, ilçe ve genel başkan adaylıkları için yüzde 20'lik delege destek zorunluluğu getirildiğini bunun da yaygın bir şekilde tartışıldığını söyledi. Matkap, bu maddenin parti içi demokrasi açısından bir engel olarak görülen bir madde olduğunu ifade etti. 21 Aralık 2008 tarihinde MYK'nın oluşumu ve işleyişine dönük değişiklikler yapıldığını belirten Matkap, bu değişikliğin de CHP bünyesinde yaygın bir şekilde tartışıldığını kaydetti.

CHP'de aday belirlemelerde, adayların yüzde 80'inin merkez yoklaması, yüzde 20'sinin ise ön seçimle belirlendiğini belirten Matkap, bunun da yine yaygın tartışmaları beraberinde getirdiğini belirtti. Aday belirlemesi ile ilgili sıkıntılar, ayrıca aday olabilmek için getirilen güçlükler ve 2008 sonrası yaşanan sıkıntıları dile getiren Matkap, en çok dikkati çeken ve beklenen değişikliklerin ise aday belirleme yöntemi ile ilgili olan değişiklikler olduğunu kaydetti.

Kurultaya gerek olmadan bazı değişiklikleri yapabileceklerinin altını çizen Matkap, bu bağlamda ''ön seçimi güvence alına alan değişikliği'' hayata geçirdiklerini bildirdi.

Aday belirlemesine yönelik yöntemleri hakkında bilgi veren Matkap, en benimsenmiş olan yöntemin ise genişletilmiş aday yoklaması yöntemi olduğunu ifade etti. Matkap, bunun da aksayan yönleri bulunduğunu, 22 Aralık'ta toplanan PM'de ilgili kongreler yönetmeliğindeki değişiklikle bu yöntemin bütün aksayan yönlerini kaldırdıklarını söyledi.

Matkap, şöyle devam etti:

''23 Ocak'ta başlayacak muhtarlık esasına göre yapacağımız delege tespitlerinde hem kongre delegelerini belirleyeceğiz hem de parti içi ön seçmen olarak tanımlanan delegelerin seçimlerini yapacağız. Daha önce yönetmeliğimizde her muhtarlık biriminde her 100 oya bir ön seçim delegesi ihdas ediliyordu. Ama 22 Aralık'ta yönetmelikte yaptığımız değişiklikle her muhtarlık biriminde her 50 oya bir ön seçim delegesi belirlenecek. Seçilmesi yetmiyor, bunun resmileşmesi de gerekiyor. Bu seçimlerin kesinleşmesinden itibaren bir hafta içerisinde bu delegelerin genel sekreterliği ve il başkanlıklarına gönderilmesini de bu değişiklikle zorunlu hale getirdik. Bunun anlamı şu orta büyüklükteki bir ilçede belediye başkan adayı yaklaşık 2 bin delegeyle belirlenebilecek artık. Geçmişte bu vardı ama aksayan yanları vardı...''

Yerel seçimlerdeki adayların ön seçimle belirlenmesi yönünde bir beklenti olduğunu anlatan Matkap, merkez yoklaması yöntemini zorunlu haller dışında kullanmayacaklarını bildirdi. Matkap, bu değişikliğin devrim niteliğinde bir değişiklik olduğunu ve PM'de oy birliği ile kabul edildiğini belirtti.

Matkap, MYK'nın işleyişi ile ilgili de bazı sıkıntılar olduğunu belirterek, yaklaşık bir yıldır MYK'nın oluşum ve işleyişi yöntemiyle CHP'nin yönetildiğini hatırlattı.

Genel başkanın önerisi ile genel başkan yardımcılıklarının belirlendiğini anımsatan Matkap, ''Bu yöntem CHP'nin işleyişi ile ne kadar örtüşüyor, bunu kendi aramızda ciddi bir biçimde tartışma ihtiyacımız var. Bununla ilgili kararı ondan sonra vereceğiz'' ifadelerini kullandı.

2008 tüzük kurultayı değişikliğinde yapılan ve işleyişte kendilerine büyük külfet getiren değişiklikler olduğunu belirten Matkap, bunlardan en önemlisinin, ''il ve ilçe yönetimlerinin üye tam sayısının altına düşmesi halinde bu örgütün düşmüş sayılması'' maddesinin olduğunu bildirdi.

Bu düşmelerin sanki örgütün genel merkez tarafından görevden alındığı şeklinde algılandığını belirten Matkap, bunun da kendilerini üzdüğünü ve mutlaka değişmesi gerektiğini kaydetti. Matkap, illere göre yönetim kurulu sayılarının da mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Kurultay delege sayılarının dağılımı ile ilgili de yaygın tartışmalar olduğuna dikkati çeken Matkap, bugüne kadar yaptıkları çalışmalar sonucu yeni bir tüzük metninin ortaya çıktığını bildirdi.

Zaman, 06.01.2012


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.