Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Yargı reformu tatilden önce Meclis'ten geçecek

Yargı reformu tatilden önce Meclis'ten geçecek

Hükümet, uzun süredir Türkiye'nin gündeminde bulunan yargı reformu çalışmalarına hız verdi. AB taahhütleri arasında yer alan Yargı Reformu Stratejisi, 1 Temmuz'da başlayacak tatilden önce Meclis'ten geçirilecek.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, çalışmaların hızlandırılması ve haziran ayı sonuna yetişmesini arzu ettiklerini açıkladı. Bakan Çiçek, "Yargı makamlarıyla da gerekli istişareler ve değerlendirmeler yapıldıktan sonra buna son şekli verilmiş olacaktır." dedi. Alınan bilgilere göre reform paketinde, HSYK kararlarının yargı denetimine açılması, ceza infaz sisteminin geliştirilmesi, yargıda meslekî yetkinliğin ve güvenin artırılması ve iş yükünün azaltılması yer alıyor.

Strateji belgesi 2009-2023 arasında yargı alanında çıkarılacak olan yasalara ilişkin takvimi öngörüyor. AB Komisyonu, 23. fasıl olan 'Yargı ve Temel Haklar' faslının müzakereye açılabilmesi için Ankara'dan bu yönde bir yol haritası çıkarılmasını istemişti. Strateji belgesine ilişkin çalışma, Adalet Bakanlığı bünyesinde yürütülüyor. Mehmet Ali Şahin'in bakanlığı döneminde çeşitli sivil toplum kuruluşlarından ve kurumlardan görüşler istenmişti. Ulaşan bilgiler ışığında bir taslak hazırlandı. Son rötuşlar yapıldıktan sonra AB'ye iletilecek.

Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Adalet Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Yargı Reformu Stratejisi'nin çalışmalarının hızlandırılması ve haziran ayı sonuna yetişmesini arzu ettiklerini söyledi. Çiçek, "Bu çalışma yapılırken tabiatıyla yargı makamlarıyla da gerekli istişareler ve değerlendirmeler yapıldıktan sonra buna son şekli verilmiş olacaktır." dedi. 1 Temmuz'dan önce hangi yasaları öncelikle çıkarmaları gerektiği konusunda bir değerlendirme yaptıklarını kaydeden Çiçek, bunların önemli bir bölümünün ekonomiyle ilgili olduğunu dile getirdi. Ayrıca "Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı" ile "Türk Vatandaşlık Kanun Tasarısı"nı da öncelik verilen düzenlemeler arasında saydı. İlgili kurumların temel haklar konusunda bir eylem planı üzerinde çalıştığını kaydeden Çiçek, yine siyasî kriterler bakımından önem arz eden yasal boşlukların bulunduğuna işaret etti. Çiçek, şöyle konuştu: "Adalet Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan 'Yargı Reformu Stratejisi'nin çalışmalarının hızlandırılması ve mümkünse haziran sonuna yetişmesini arzu ediyoruz. Bu çalışma yapılırken tabiatıyla yargı makamlarıyla da gerekli istişareler ve değerlendirmeler yapıldıktan sonra buna son şekli verilmiş olacaktır. Üzerinde önemle durulan Yolsuzlukla Mücadele Stratejisi Taslağı'nın Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından bir an evvel nihai hale getirilmesi ve onun hızlandırılması söz konusu olacaktır."

Pakette neler var?

Yargı Reformu Stratejisi 'Türk yargısının bağımsızlık, tarafsızlık ve etkinliğinin sağlanması, yargıya güvenin artırılması ve adalete erişimin kolaylaştırılması' gibi temel unsurları içeriyor. Reform kapsamında yapılacak düzenlemelerden bazıları şöyle: HSYK kararlarının yargı denetimine açılması, Yargının tarafsızlığının geliştirilmesi, Adalet dağıtımında verimliliğin ve yetkinliğin sağlanması, Hakim ve savcıların mesleki yetkinliğinin artırılması, Yargıya güvenin temin edilmesi, Mahkemelerin iş yükünün azaltılması, Ceza infaz sisteminin geliştirilmesi.

Zaman, 26.05.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.