Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Çiçek isyanı: Katkı veriniz

Çiçek isyanı: Katkı veriniz

MECLİS ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Başkanı Cemil Çiçek üniversitelerin ve STK’ların anayasa yapım çalışmalarına katkı sunmadığından yakındı

 

30 yıllık darbe ürünü Anayasa’nın yerine yeni bir sivil Anayasa yapılmasının halkın nezdinde sıcak tutulması ihtiyacı duyduklarını belirten TBMM ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu (AUK) Başkanı Cemil Çiçek, vatandaşlara ve STK’lara, yeni anayasa yapımına aktif katılım çağrısında bulundu. Çiçek, akademi dünyasındaki duyarsızlığa şu çarpıcı örneği verdi: 163 üniversiteden yalnızca biri, uzlaşma komisyonuna anayasa çalışması sundu, o da Turgut Özal Üniversitesi. Çiçek, 30 yıllık Anayasa’nın yerine yenisinin yapılması konusuna herkesin vurgu yapmasına rağmen birçok kuruluşun, bunun için yeterli çaba harcamadığını söyledi.

Gerek Türkiye çevresindeki gerekse ülkedeki güncel gelişmelerin, yeni Anayasa yapımına engel olmasını istemediklerini söyleyen Çiçek, Meclis’te grubu olan her siyasi partiden komisyon üyelerinin bulunduğu vekillerle birlikte, dün gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle kahvaltılı basın toplantısında buluştu. Basın toplantısına, her partinin üçer üye ile eşit biçimde temsil edildiği 12 üyeli komisyonun, AKP ve CHP’li üyeleri eksiksiz, MHP iki, BDP ise bir üye ile katıldılar.

Çiçek, yeni anayasa yapımına her kesimden aktif katılım beklediklerini belirtirken, komisyona iletilen görüşlerin yasak savma kabilinden olmadığından herkesin emin olması gerektiğini ve tüm görüşlerin dikkatle incelendiğini söyledi.

 

Kapılar ardında yapmıyoruz

Çiçek, 2012 sonuna kadar anayasa çalışmalarını bitirmeyi hedeflediklerini anlatarak, “Çalışmalar, son derece demokratik ve geniş katılımla sürdürülüyor. Anayasa yazmıyoruz, Anayasa yapıyoruz. Eski örnekleri gibi Anayasa yazsaydık kapalı kapılar ardında bir metin hazırlar, kamuoyuna onları sunardık... Artık Ankara ve İstanbul’da platform kurmak yeterli olmaz. Türkiye’nin her yerinde ayrı ayrı toplantılar düzenlememiz gerekiyor. Pazartesiden sonra çatı kuruluşları, (STK’lar gibi) bilgilendirmek, bu süreçteki beklentilerini almak için ziyaret etmiş olacağız,” dedi.

19 Ekim 2011 tarihinde komisyonun çalışmalara başladığını anlatan Çiçek, çalışmaların her kesimden görüşlerin alındığı birinci etapta olduğunu ve bu sürecin 30 Nisan 2012 tarihinde bitiminden sonra haziran itibariyle, Anayasa’nın içinin doldurulacağını, içeriğinde ne tür unsurların yer alıp almayacağının belirleneceği bir taslak hazırlanacağını söyledi. 3. Etapta taslak metnin kamuoyuna sunulup, tartışılmaya açılacağına işaret eden Çiçek, 4. Etapta, yeni anayasanın teklif haline getirilerek Meclis’e sunulacağını belirterek, “İnşallah 2012 yeni Anayasa yılı olur,” dedi.

Uzlaşma Komisyonu’nun kurulduğu iki aylık sürede 25 toplantı yapıldığını belirten Çiçek, komisyonun resmi web sitesi üzerinden, yeni anayasa konusunda 3777 kişinin görüş bildirdiğini, posta yoluyla da komisyona 165 kişi veya kuruluştan görüş intikal ettiğini belirterek, bu görüşlerin yaklaşık 3722 sayfadan oluştuğunu kaydetti.

 

Medyaya da iş düşüyor

Yeni anayasa yapımında kamuoyunda farkındalık oluşturmak için medyaya ciddi sorumluluk düştüğüne işaret eden ve bu konuda yeterli desteği almadıklarını belirten Çiçek, yazılı ve görsel medyadan öncelikli beklentilerinin halkın katılımını teşvik etmek olduğunu belirtti.

Çiçek, basın toplantısında, Fransa Meclisi’nde dün kabul edilen Ermeni soykırımının inkârını suç sayan karar tasarısı ya da Cumhurbaşkanlığı seçim süresine ilişkin güncel konulardaki soruları ve yeni anayasanın içeriğine dönük sualleri yanıtsız bıraktı.

 

Kırmızı çizgiler ön plana çıkartılmasın

Yeni anayasa yapım sürecinde sağduyuyu öne çıkaran bir dil kullanılmasının, çalışmalara katkı sağlayacak bir ortamın oluşmasına zemin hazırlayacağını belirten Çiçek, siyasi partilerin varolduğu iddia edilen kırmızı çizgilerinin sürekli gündemde tutularak ön plana çıkarılması ve bunlar üzerinden yorum yapılmasını çok doğru bulmadıklarını dile getirdi.

Tüm kesimden halkın ve STK’ların, yeni anayasayla ilgili görüşlerini bildirecekleri iletişim bilgileri şöyle;

1. Yeni Anayasa WEB Sayfası : http://yenianayasa.tbmm.gov.tr/ adresinde “Yeni Anayasa Çalışmaları” başlığı altındaki “Görüş Bildirme Formuna” T.C Kimlik Numarası girilerek görüş bildirilebilir,

2. e-Posta : yenianayasa@tbmm.gov.tr

3. Adres : TBMM Ana Bina B 1 kat 475 numaralı oda - Bakanlıklar - ANKARA

Taraf, 23.12.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.