Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Anayasa izleniyor

Anayasa izleniyor

YENİ anayasa hazırlıkları kapsamında TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüşen TESEV Başkanı Can Paker, siyasi partilerin nasıl bir yol izleyeceğini takip edeceklerini söyledi

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Başkanı Can Paker, geçtiğimiz hafta, anayasa hazırlık çalışmalarının koordinasyonunu gerçekleştiren TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü. Yeni anayasaya ilişkin heyecanın azaldığı, soru işaretlerinin arttığı bir döneme denk gelen bu görüşmede konuşulanlar ve anayasa sürecinde sivil toplumun önemli aktörlerinden biri olan TESEV’in Başkanı’nın bu toplantıdan edindiği izlenimler önemliydi. Geçen nisan ayında “Türkiye’nin Yeni Anayasasına Doğru” başlıklı bir rapor yayımlayan TESEV’in Başkanı Paker’e hem toplantıda konuşulanları hem de son dönemde vakfa yöneltilen eleştirileri sorduk.

Geçtiğimiz hafta anayasa konusunda Meclis Başkanı Cemil Çiçek’le görüştünüz. Neler konuşuldu bu görüşmede?

Biz TESEV olarak Anayasa İzleme Komisyonu kurarak, bu süreçte siyasi partilerin, sivil toplumun ve basının nasıl bir yol izleyeceğini görmek istiyoruz. Yani anayasanın hazırlanmasında siyasi partiler ne diyor, nerelerde anlaşıyorlar, neye direniyorlar, kim taş koyuyor gibi konulara bakacağız. Sonra bir grup da sivil toplum ne yapıyor diye bakacak. Üçüncüsü de basın nasıl yaklaşıyor, siyasi sorunları nasıl ele alıyor, ona bakacak. Bütün bunları, raporlar halinde hem kamuoyuna hem de komisyona sunmak istiyoruz. Bunun için Cemil Çiçek ile görüştük. Görüşme iyi geçti, memnun kaldık.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışma yönetimine, örneğin ‘oy birliği’ ilkesine yönelik bazı eleştiriler var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bu kurulda ittifak lazım. Yani bir tek üye hayır derse o komisyondan geçmemiş sayılır. “Bu durumda kavga edecekler, bir şey çıkmayacak” denildi. Ama tersini yapsak ne olacak, ekseriyetle geçirsek ne olacak? Dört tane siyasi parti var, üç muhalefet bir iktidar. Komisyonda muhalefetin dediği olacak, Meclis’te iktidar reddedecek. Dolayısıyla komisyondan farz edelim ki 80 madde, bu dört partinin anlaşmasıyla geçerse daha sonra diğer 20 madde için partiler anlaşabilir ya da referanduma giderek değiştirilebilir. Bugünkü yapı bu Meclis’in yapabileceği en iyi yapıdır bence.

Peki, sizce bu Meclis’ten bir anayasa çıkar mı?

Tabii bunun cevabı çok siyasi. Çünkü oylara baktığımız zaman AK Parti bunu tek başına geçiremiyor, anayasa değişikliğini yapamıyor, referanduma da götüremiyor. Dördünün ittifakı doğru bir yol. Ama siyasetin ne yöne gideceği belli olmaz, bunun cevabı geleceğe fal bakmak gibidir. Ben, belirli bir yapma isteğini gördüğüm için ‘kesin yapamaz’ diyemem. Bu alanda kim kiminle uzlaşacak, hangi aşamada referanduma gidilebilir, yeni anayasa bütün bunlara bağlı.

Siz anayasa konusunda umutlu musunuz?

Ben tedavisi imkansız bir iyimserim. Türkiye’nin geleceği için çok umutluyum, siyasi olarak umutluyum. Çünkü ben toplumun daima iyiye gittiğine inanırım. Eğer toplumu baskı altına almazsanız mutlaka doğru yolu bulur. Ortak akıl daima kendini korur ve ileriye dönük yatırım yapar.

Anayasa konusunda TESEV ana hatlarıyla ne öneriyor?

Bugüne kadarki anayasalar devleti koruyan ve bireyi öne çıkartmayan anayasalardı. Devletin koruyucusuydu yani. TESEV, “bu anayasa, devlet yerine bireyi koruyan bir anayasa olsun” diyor. Türkiye’de ilk defa birey hakkının devletten daha ön plana çıktığı bir anayasa olacak. Kutsal devlet değil, kutsal bireyin geldiği bir anayasa yapılacak.

Peki TESEV, anayasadaki değiştirilemez maddelerle ilgili ne düşünüyor?

Hiçbir anayasada değişmez madde olmaz. Değişmez madde olsun demek bu toplum değişmeyecek demek. Birey değiştikçe toplum değişir dolayısıyla anayasa da değişir. Değişmemesi sosyolojik olarak mümkün değil. TESEV dedi ki bir tek birinci madde değişmez; o da “Türkiye demokratik bir cumhuriyettir”. Türkiye bir cumhuriyettir evet ama bugüne kadar altı çok fazla çizilmeyen demokratik bir cumhuriyet. Türkiye’de, cumhuriyeti tek başına yeterli gören bir devlet ideolojisi oldu. Sovyetler de cumhuriyetti, Irak’ta Saddam dönemi de cumhuriyetti ama demokratik değildi. Dolayısıyla demokratik kavramının yerleştiği bir cumhuriyet birinci madde olsun dedik.

TESEV’e, yaptığı çalışmalara ilişkin çok sert eleştiriler var. Bu eleştiriler için ne düşünüyorsunuz?

Bize muhalefeti ben doğal karşılıyorum. İdeolojik inançlara karşı çıkıyoruz. Onun için insanlar rahatsız oluyor değişiklikten. TESEV’in hiçbir araştırmasını bilimsel olarak eleştiremiyorlar. Sadece sen oradan para aldın, sen şusun, bilmem ne yaptın, diyerek TESEV’in kredibilite kazanmasını önlemeye çalışıyorlar. Ayrıca Soros filan diyorlar, bizim Soros’tan aldığımız destek TESEV bütçesinin yaklaşık yüzde 20’sidir. Ve biz nereden para alırsak alalım, yaptığımız işin içeriğine kimseyi karıştırmayız. TESEV tamamen bağımsızdır. Biz Türkiye’deki demokratik toplumun bir parçasıyız ve değişimin yanındayız, değişime destek veriyoruz. Yani demokrasi, özgürlük ve bireysellik konusunda tarafız biz. Tabii taraf olduğumuz için de karşıtımız var.

Taraf, 18.12.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.