Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > 'Şike yasası ile mahkemeyi kim senkronize etti?'

'Şike yasası ile mahkemeyi kim senkronize etti?'
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, şike cezalarında indirimi öngören kanunun kabul, veto ve iddianamenin açıklanması tarihlerine dikkat çekerek "Bu senkronizasyonu kim sağlıyor?" diye sordu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis’in en önemli görevi olan bütçe görüşmelerinde bakanların da yer alması için bakanların yurt dışı programlarına uygun bir düzenleme yapıldığını belirterek, “Burada olması hesap vermesi gerekiyordu ama dün bir kaçak vardı. Bülent Arınç, maalesef TBMM’de kendisini sorumluğu olduğu kurumlar hakkında hesap vermesi gereken bakan yurt dışına çıkmış” dedi. Yurt dışına çıkacağı belli ise programının ona göre başka bir güne aktarılabileceğini dile getiren Vural, “Sayın Arınç TBMM’de olmak istememiş olmalı” dedi. 

Arınç’ın yokluğunda yapılan görüşmelerde, “Oslo ve İmralı’daki görüşmelere gönderilen MİT mensuplarının ne zaman, nasıl gönderildiği, yazılı bir emir mi verildiği?” gibi sorulara millete hesap vermesi gerekenlerin yanıt vermediğini söyledi. Vural, “Çünkü bu sorulara cevap verecek yürekleri yok. Yüreksiz adam bunlar. Önce yüreğin olacak. Eğer görevlendirmişsen adam gibi çıkacaksın, söyleyeceksin” dedi. Bozdağ, “MİT’in ülke güvenliği için görevleri arasında terörle mücadele için görüşmeler var” yanıtını yeterli bulmayan Vural, hesaptan kaçtıklarını söyledi. Vural, Hakan Fidan’ın MİT mensubu olmadan önce Başbakanlık’ta görevli iken gönderildiğine dikkat çekti. Vural, “Hesaptan kaçan, hesap vermeyen AKP bu görüşmelerin üstünü örtme gayreti içine girmiştir” diyerek halka iktidarı şikayet ettiğini söyledi. Vural, “Hesap vermekten kaçıyorlar. Biz kovalayacağız. Yakalayacağız. O hesap gününü yakalayacağımızdan da eminim” dedi. 

ERMENİSTAN CUMHURBAŞKANININ SÖZLERİ
Ermenistan Cumhurbaşkanının “Türk liderlerin de Erivan’da soykırım anıtında diz çökecekler, özür dileyecekler. Türklerin de tarihi ile yüzleşmesi gerek” yönündeki sözlerinin Dersim olaylarıyla ilgili yapılan açıklamalara benzediğini savunan Vural, Dersim’le ilgili açıklamaların bu sözleri söyleme cesareti verdiğini savundu. Vural, “Bu konuda utanmadan sıkılmadan Ermenistan Cumhurbaşkanı Nazi askerlerinin yaptıklarını benzetme alçaklığına düşmüştür. Bunlara cesaret veren, yüz veren kim?” dedi. 

Şike yasasıyla ilgili konuşan Vural, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün vetosu sonrası Başbakan Yardımcısı Arınç’ın “Cesaret edemezler” sözlerini hatırlatarak, “Geldiğimiz noktada Bülent Arınç dün yoktu. Ben de kendisine ‘cesareti varsa bulunur’ çağrısında bulunmuştum. Anlaşılan o ki ben biat etmem dedi ama ricat etmiş” dedi. 

“BU SENKRONİZASYONU KİM SAĞLIYOR?”
24 Kasım’da Meclis’te kabul edilen yasanın 25 Kasım’da Cumhurbaşkanına gönderildiğini; Cumhurbaşkanı Gül’ün 9 Aralık’a kadar inceleme süresi varken 2 Aralık’ta veto ettiğini, 3 Aralık’ta iddianamenin bitirildiğini, iddianamenin mahkemece kabul edildiği 9 Aralık’ta da TBMM’de yeniden kabul edilmesinin dikkat çekici olduğunu savunan Vural, “Bu senkronizasyonu kim sağlıyor? Yargı bağımsız tarafsız etki altında olmadan mı değerlendirme yapıyor. Yoksa bunlar tesadüf mü? Bu süreçlerle ilgili bir görünmez el bir şeyler yapıyor. Ne olup olduğunu tam bilemiyorum, ama hepimiz bağımsız tarafsız bir yargıyı oluşturmamız gerek” dedi. Yargıda bir takım güç odaklarının hesaplaştığı kanaati oluşmasının tehlikelerine dikkat çeken Vural, “Olursa demokrasiye yazık ederiz. Bağımsız olması gereken savcı yargıçlara yazık ederiz. Umarım bunların hepsi tesadüftür, umarım bunlar bir görünmez el tarafından organize edilmiyordur” uyarısında bulundu. 

“ARINÇ VEKALETE KARŞIN OY KULLANMADI”
Gönül isterdi ki “Cesaret edemezler” diyen Sayın Bülent Arınç milletvekillerine kendi cesaretini gösterip oyunu kullansaydı” diye seslenen Vural, yurt dışına çıkan Arınç’ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e verdiği vekaleti gösterdi. Çelik’in oylamaya katılıp “Kabul” oyu verdiğini ancak Arınç’ın vekaleti olmasına karşın adına oy kullanmadığını ve Arınç’ın “katılmamış” olarak kayıtlara geçtiğini kaydeden Vural, “Hadi katılmadan, yurt dışındasın. Vekaleti verdiğine deki sözümün arkasındayım “ret” oyu ver” de” değerlendirmesinde bulundu. 

Vural, uzun çalışma saatlerine yenilerek uyuyan, uyuklayan milletvekillerini görüntüleyenlerin yanlış yapmadığını, yapılan eleştirilerin de doğru olmadığını söyledi.
Vural’a, şike cezalarında indirimi öngören yasa değişikliğine “ret” oyu veren Trabzon Milletvekili Koray Aydın’ın durumu hatırlatıldı. Vural, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin partinin genel duruşunu ifade ettiğini söyledi. 

MİT bütçesi görüşülürken MİT Müsteşarının TBMM’ye gelmemesini eleştiren Vural, “Hakan Fidan’ı görmek isterdik. Atandıktan bu yana sadece resimleri var. Böyle bir konuda Meclis’e hesap vermesi gereken konumda olması gerek. Başbakanlık Müsteşarı da yoktu. Bürokratların yılda bir defa olan bütçe görüşmelerinde temsil edilmesi gerekir. Bürokratik oligarşi dediğimiz şey gerçekleşiyor. Bürokratlar Meclis’i hiçe saymaktadır” dedi.

Radikal, 10.12.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.