Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Gül ikna edildi, onaylayacak

Gül ikna edildi, onaylayacak

GÜL’ÜN yasayı veto etmesinden sonra AKP, Çankaya’ya bir heyet gönderdi. Vekillerin Gül’ü eski yasanın AİHM’den döneceği gerekçesiyle ikna ettikleri öğrenildi

 

Sporda şiddet yasasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün veto etmesinin ardından, AK Parti’nin hukukçu ve kurmaylarından oluşan bir heyet, Gül’le buluşup, bu yasada neden değişiklik yaptıklarını gerekçeleriyle izah ettiler. Cumhurbaşkanı Gül’ün heyetin anlattıklarına ikna olup, pazartesi Viyana dönüşü yasayı onaylayacağı söyleniyor.

Cumhurbaşkanı Gül’ün önceki gün Viyana seyahatinin öncesi veto ettiği yasayı tekrar incelettireceğini açıklaması üzerine dün hem Köşk’le hem de AK Partili kurmayların bazılarıyla görüştüm. Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan arasında bir ihtilafın olmadığını söyleyen isimler, vetonun yanlış bir anlaşılmadan kaynaklandığını, bu yanlış anlaşılmanın da yapılan görüşmeyle giderildiğini söylediler. İşte hem Köşk’ün hem de iktidar partisinin konuyla ilgili anlattıkları.

 

Afrika dönüşü başladı

AK Partililer sorunun çıkmasının nedenini bir gazetecinin Afrika dönüşü Başbakan Tayyip Erdoğan’a yönelttiği bir soruya bağlıyorlar. Gazeteci uçakta Başbakan’a, altı ay önce çıkarılan sporda şiddet yasasıyla ilgili düzenleme yapılmak istendiğini hatırlatıp, bu konuyla ilgili ne düşündüğünü soruyor. Erdoğan da bu soru üzerine “yaz boz tahtası değil” diye cevap veriyor. Erdoğan’ın bu cevabının ardından basında düzenlemenin Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarını etkileyeceği yönünde de haberler çıkmaya başlıyor.

Bu haberler üzerine Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Spor Bakanı Suat Kılıç, Bekir Bozdağ, Mustafa Elitaş, Nurettin Canikli, Ahmet İyimaya, Hakkı Köylü gibi partinin kurmayları, farklı zamanlarda bir dizi toplantı yapıyor. Toplantı sonucunda kamuoyunda yanlış algıların oluştuğu Başbakan Erdoğan’a gerekçeleriyle sunuluyor. Düzenlemenin yürüyen davaları etkilemeyeceği anlatılıyor.

Başbakan’a neden değişikliğe ihtiyaç hissedildiği gerekçeleriyle izah ediliyor. Avrupa’dan örnekler sunuluyor. Avrupa’da şike ve teşvik suçlarının dolandırıcılık, rüşvet ve hırsızlıkla eş değer olduğu, ceza oranlarının da 1 ila 5 yıl arasında değiştiği belirtiliyor. Yasanın Avrupa normlarına uygun hale getirildiği, ülke ülke ceza oranları verilerek Başbakana rapor halinde sunuluyor. Yargılama sonucu mahkum olacak bir ismin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmesi durumunda, Türkiye’nin Avrupa normlarını kabul ettiği için bu orantısızlık yüzünden mahkum olacağı, tazminat ödemek zorunda kalacağı da anlatılıyor. Ceza orantısızlığı yüzünden haksız bir şekilde yargılama yapıldığı kararının AİHM’den çıkacağı, sanıkların mahkum olması durumunda bile bu kararı gerekçe göstererek aklanmış gibi kamuoyu oluşturmaya çalışacakları örnekleriyle izah ediliyor.

 

Eski bakandan itiraf

Bu görüşmelerin yapıldığı tarihlerde eski Spor Bakanı Faruk Özak da Başbakan’la buluşuyor. Başbakan’a yasanın ilk halinin parlamentodan çıktığı nisan ayında hata yaptıklarını, yasayı incelemeden Meclis’e getirdiklerini, Kulüpler Birliği’nin kendilerini yanılttığını söylüyor. Başbakan kendisine yapılan sunuma ve Özak’la yaptığı görüşmeye ikna olup, değişikliğe yeşil ışık yakıyor. Erdoğan’ın kurmaylarıyla toplantı yaptığı günlerde, Aziz Yıldırım da kendisini cezaevinde ziyaret eden Nihat Özdemir üzerinden hükümete mesaj gönderiyor. Yıldırım, mayıs ayında tekrar kulüp başkanı olacağını, AİHM’e gideceğini açıklıyor. Yıldırım‘ın bu açıklaması Van’a giden Başbakan’a ulaştırılıyor. Bu açıklama üzerine, yapılacak düzenlemeye iki madde eklenmesine karar veriliyor. Mahkumiyet kararlarının paraya çevrilemeyeceği ve hüküm giyenlerin bir daha kulüpte yönetici olamayacakları düzenlemeye ekleniyor. Ve ardından da yasa tüm partilerinin ortak imzasıyla Meclis’e getiriliyor. Ve ardından da bilinen süreç yaşanıyor.

 

Elitaş’tan Gül’e ziyaret

Cumhurbaşkanının vetosunun ardından daha önce Başbakanla yapılan sürecin bir benzeri bu kez Gül’le yapılıyor. Grup Başkanvekillerinin bir bölümü ve Mustafa Elitaş, Gül’ü konuyla ilgili bilgilendiriyorlar. Yasanın ilk halinin nisan ayında incelenmeden parlamentodan geçirildiği, yeni düzenlemeyle kanunun TCK’ya ve Avrupa normlarına uygun yapıldığı, eski haliyle AİHM’de risk oluşturacağı örnekleriyle anlatılıyor. Bu görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Gül’ün de ikna olduğu dün görüştüğüm isimler tarafından söyleniyor. Gül’ün görüşmede Ahmet Necdet Sezer pozisyonuna düşmek istemediğini toplantıda bulunan isimlere söylediği de iddialar arasında.

 

Avrupa normlarına bakılıyor

Cumhurbaşkanı Gül’ün, Viyana seyahati öncesi kameralar karşısına geçip, yasa yapma yetkisinin parlamentoda olduğunu ancak gelecek yasayı da tekrar incelettireceği açıklamasının da ne anlama geldiğini sordum. Görüştüğüm isimler, Gül’ün kamuoyundan gelen tepkilerden etkilenip, yasayı veto ettiğini belirterek söze başladılar. Anayasa Mahkemesi’ne gönderip göndermeyeceği soruma ise şu yanıtı verdiler. Yapılan görüşmelerde Cumhurbaşkanı, Köşk’ün hukukçularına yasayı bu kez TCK ve Avrupa normlarına göre incelettireceğini söylemiş. Bu inceleme de şuan başlamış durumda. Yasa tekrar Gül’ün önüne gelmeden hukukçular rapor hazırlamaya başlamışlar. TCK’yla çelişen yönler olması durumunda Gül’ün konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürebileceği de dünkü görüşmelerimde söylendi. Ancak bu ihtimal çok düşük olarak görünüyor. Nedeni ise yapılan değişikliğin TCK ve AB normlarına uygun olması. Almanya, İspanya, Fransa ve İngiltere örneklerinin değişikliğe konu olması. Gül’ün pazartesi günü Türkiye’ye döner dönmez yasayı onaylayacağı da dünkü görüşmede her iki taraftan bana aktarıldı. Bu arada Başbakan ve Cumhurbaşkanı’na izah edilen durum Hayati Yazıcı başta olmak üzere AK Parti içindeki değişikliğe karşı olan isimlere de hukuki gerekçeler belirtilip anlatılmış. AK Parti iki gündür devam eden söylem değişikliğinin nedeni de yapılan bu görüşmeler.

Taraf, 10.12.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.