Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Karayılan: BDP Meclis'te kalmalı

Karayılan: BDP Meclis'te kalmalı
PKK yöneticisi Murat Karayılan, BDP'nin gündeminde Meclis'ten çekilmek değil meşru zeminde kalmak ve bunda ısrar etmek olduğunu söyledi.

KUZEY IRAK GÜNCESİ


Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor?



1 ARALIK 2011 SAAT:18.00
ANKARA


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, 78 maddelik anayasa önerisini dün açıkladı. 6 ayda hazırlanan metne göre, mevcut anayasanın “değiştirilmez ve değiştirilmesi önerilemez” hükümleri korunmakla birlikte bu ilkelerin değişmesi Meclis’in ve seçmenlerin 3’te 2 çoğunluğunun iradesine bırakıldı. Türk milleti kavramı etnik kimliklerin ötesinde ortak kimlik olarak görüldü. Vatandaşlık tanımı Avrupa Vatandaşlık Sözleşmesi çerçevesinde objektif unsurlara bağlandı. Eğitim ve öğretim dili Türkçe olarak kabul edilirken anadilde eğitim ve öğretim hakkı tanındı. Kültürel kimliklerin tanınması, geliştirilmesi, kültürel çeşitliliğin kabul edilmesi ve dilsel ve dinsel çeşitliliğe saygı gösterilmesi düzenlendi. Metinde siyasi af müessesesi getirilirken yerel yönetimlerin özerkliği ilkesi esas alındı.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, NTV’ye yaptığı açıklamalarda Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin PKK’nın silah bırakması yönündeki sözlerine ilişkin olarak “Barzani bu konuda bir talepte bulunmuş, bir tavsiye, bir telkinde bulunmuş ise ne kadar dinlerler bilmiyorum ama bu onun hem samimiyetini gösterir hem de örgütün silah bırakması konusunda kendilerinin de tavrını gösterir. Ama örgütün hangi kanallardan ve hangi etkilerle hareket ettiğini az çok bildiğimiz için Sayın Barzani’nin bu konudaki tavsiyesinin çok yalnız kaldığını düşünüyorum. Umarım etkili olur” dedi.

PKK

PKK tepe yöneticisi Murat Karayılan, BDP’nin Meclis’ten çekilmesiyle ilgili olarak Kürt siyasetinin mücadeleyi meşru zeminde yürütmesi gerektiğini söyledi. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre Karayılan, “Türk basını bizim normal bir biçimde fikir beyan etmemizi hemen ‘talimat verdi’ diyerek Kürt siyaseti üzerinde bir baskı uygulamaktadır. O açıdan çok net bir şey söylemek istemiyorum fakat şunu belirteyim: Bu aşamada AKP hükümetinin Kürt siyasetini meşru zeminden atmak istediğini düşünüyorum. Dolayısıyla en azından bu aşamada Kürt siyasetinin gündeminde böyle bir şey olmaması gerekir. Yarın farklı bir durum gelişir, o ayrı bir konu. Fakat bana göre bu aşamada esas alınması gereken şey demokratik zeminde kalmak, bunda ısrar etmek, bu zeminde mücadeleyi geliştirmektir. Ancak özellikle anayasa konusunda sivil-demokratik, tüm toplumu kapsayan bir anayasada ısrar etmek önem taşıyacaktır.”


GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR


MÜSİAD’ın anayasa önerisi, Kürt sorununun çözümü ve silahların susmasının yolunu açacak olan unsurları içermesiyle dikkat çekiyor. Arınç’ın temkinli sözleri, Ankara’nın Erbil’in PKK üzerine silahları susturması için ‘azami baskı’yı uygulamasından memnun olduğunu ancak bunu kendi açısından yeterli ve sonuç alıcı görmediğini hissettiriyor.
Karayılan’ın sözleri, 1 Kasım’da Halk İnisiyatifi’nin BDP’yi Meclis’ten çekilmeye çağıran bildirisi hatırlandığında, örgütün geçen bir ay zarfında üzerinde artan baskı karşısında meşru zeminde kalmanın kritik önemini fark ettiğini gösteriyor.



YAZARIN NOTU:


Ekim 2007’de Referans gazetesinde başlayan Ekim 2010’dan itibaren de radikal.com.tr sitesinde devam eden Kuzey Irak Güncesi yazılarında, esas itibariyle, “Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor?” temel felsefesi gereği verili anın ‘fotoğrafı’ çekilerek geleceğe dönük kestirimler yapılır. Yazar, Türkiye’de Kürt sorunu ve PKK konusunda herkese açık olan kaynakların taranmasından çıkan anlamlı verileri kullanır. Bu nedenle herhangi bir kaynaktan nispeten fazla alıntı yapılması somut durumun sonucudur. Konunun çok dinamik olması nedeniyle yeni bir gelişmenin ortaya çıkması halinde farklı bir kestirimin yapılabileceğinin bilincinde olan yazar, analize dahil edilen verilerin tarih ve saat ile sınırlandırılmasını zorunlu görür. Yazarın objektifliği temel kriter olarak alması, sorunun nasıl çözüleceğine dair bir fikrinin olmadığı anlamına gelmez. Bununla birlikte yazar ‘sürüden ayrı düşmeyi’ göze alır ve konuyla ilgilenenlere derli toplu bir kaynak da sunan farklı formatını korumaya özen gösterir.


Cevdet Aşkın, Radikal

02.12.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.