Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Türkiye İnsan Hakları Kurumu kuruluyor

Türkiye İnsan Hakları Kurumu kuruluyor

Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, bugünkü Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda, "Türkiye İnsan Hakları Kurumu" kurulmasına ilişkin kanun tasarısının kabul edildiğini söyledi.

Çiçek, Başbakanlık Merkez Bina'daki Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı.

Çiçek, ÇYYD Genel Başkanı Türkan Saylan'ın vefatı nedeniyle başsağlığı dileğinde bulundu.

Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda bazı kanun tasarılarının görüşüldüğünü anlatan Çiçek, bu tasarılardan bir tanesinin iş dünyası tarafından yakından takip edildiğini söyledi.

Kredi garanti fonu sistemiyle ilgili tasarının ekonomik krizle de ilgili olduğunu belirten Çiçek, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin finansman imkanlarına erişimlerini kolaylaştırmayı teminen Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek kredi garanti kurumlarına kaynak aktarılması amacıyla tasarının TBMM'ye sevk edildiğini ifade etti.

4749 sayılı Kamu Finasmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlemesi Hakkındaki Kanun'da ve kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarıyla ilgili bazı düzenlemelerin gerçekleştirilmesini teminen 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun ilgili maddelerinde de değişiklik yaptıklarını belirten Çiçek, bu değişikliğin 1 milyar TL'ye kadar nakit, özel tertip devlet iç borçlanma senedi kaynak aktarılmasını ön gördüğünü ifade etti.

Çiçek, böylece dış piyasalarda iş yapan bunun için de teminat sıkıntısı çeken işletmeler ve iş dünyası bakımından önem arz eden kanun tasarısını bugün imzaya açtıklarını, tasarının en kısa sürede yasalaşmasını arzu ettiklerini belirtti.

Türkiye İnsan Hakları Kurumu


Çiçek, Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kurulmasına Dair Kanun Tasarısı'nı da ele aldıklarını söyledi.

Geçen haftaki Bakanlar Kurulu toplantısında AB Genel Sekreterliği ile ilgili tasarıyı TBMM'ye sevk ettiklerini anımsatan Çiçek, "Başbakanlığa bağlı İnsan Hakları Başkanlığı var. Şu an 25 kişilik bir kadroyla çalışıyor. Ancak, insan hakları çağında bu 25 kişilik kadronun çoğu başka kurumlardan burada görevlendirme suretiyle çalışıyor. Halbuki, AB ilerleme raporlarında özerk bir kurumun kurulması arzu edilmektedir. Böyle bir kurumun Türkiye'de bulunmamış olması eksiklik olarak ifade edilmiştir" dedi.

Çiçek, "Dolayısıyla, böyle bir kurumu kurmak suretiyle insan haklarının korunmasını ve geliştirilmesini sağlamak, ulusal ve uluslararası düzeyde insan hakları alanındaki gelişmeleri izlemek, insan haklarıyla ilgili konularda ilgili kişileri, kurumları ve kamuoyunu bilgilendirmek, insan haklarıyla şikayet ve başvuruları incelemek, araştırmak ve sonuçlarını takip etmek, ihlaller varsa bunların önlemesiyle ilgili çalışmaları yapmak üzere böyle bir kuruluş kurulmaktadır. Bu kuruluşun yönetim kurulunda tüzüklerinde ve programlarında insan haklarıyla ilgilenen kuruluşlar varsa onların da geniş çapta temsiline imkan veren özerk yapıda bir kuruluş kurulmuş olacaktır. Bu da hem Türkiye hem de AB süreci açısından önemlidir diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Kürt sorunu

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Hükümetin, Kürt sorunun çözümüne ilişkin bir adımı olup olmadığını" sorması üzerine Çiçek, bu konuyla ilgili bir çalışma Bakanlar Kurulu'nun gündemine geldiğinde bunu basınla paylaşacağını söyledi.

Bu tip işlerin hükümet eliyle yürütüldüğünü, hükümetin öne çıkarılmasının işin tabiatı gereği olduğunu belirten Çiçek, ancak bugünkü Bakanlar Kurulu'nda bu konuyla ilgili bir konuşma yapmadıklarını anlattı.

Çiçek, "Zaten sizin meslektaşlarınız da sayın Cumhurbaşkanına bunun ne anlama geldiğini sormuşlardır. Bir cevap varsa o da kendisi vermiştir. Onun için bugün ben bu konuda bir yorum yapamam" diye konuştu.

Çiçek, "Cumhurbaşkanı iyimser bir havadan bahsetti. Bu iyimserliğin nedeni ne? Bu sorunun çözümü konusunda siz de bu kadar iyimser misiniz? DTP milletvekillerinin savunmalarının alınmasıyla ilgili bir tartışma da yaşanıyor. Anayasal bir boşluk olup olmadığı konusundaki görüşünüz nedir?" şeklindeki soru üzerine Bakanlar Kurulu'nun gündeminde bu konuların olmadığını söyledi.

Bu konuların bir kısmının Meclis Başkanlığıyla ilgisi bulunduğunu vurgulayan Çiçek, "Sayın Başkan'ın bu konuda meslektaşlarınızın sorduğu sorulara verdiği cevapları ben de basından okudum. İyi niyetli bir çabayı sürdürüyor Sayın Başkan. Ümit ederim, sorunsuz, sağlıklı, makul bir çözüm birlikte bulunabilir" dedi.

Çiçek, "Hepimiz şunu iyi biliyoruz ve bilmeliyiz ki sorun Türkiye'nin sorunu ise bunu çözecek olan da bizleriz. İster benim içinde bulunduğum hükümet, ister bugünkü parlamento, ister gelecekte, bunu genel sorunlar için söylüyorum, dolayısıyla ortada bir sorun varsa bunun çözümü de içimizde olacaktır; bu yöndeki pozitif çabalarımızı, gayretlerimizi birleştirebilirsek. Hele hele böylesine derinliği olan sorunlarda, iç politika mülahazalarıyla bakmaz da sorunu Türkiye'nin gündeminden çıkarmak adına bir çaba ve gayret içerisinde olabilirsek tabiatıyla geçmişe nazaran geleceğe daha güvenle bakma imkanı var ve sorunların çözümünde de daha olumlu bir yaklaşımı ortaya koyma imkanı olabilir diye düşünüyorum" diye konuştu.

"DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talep ettiği, bu konuda gelişme olup olmadığı" şeklindeki bir soru üzerine Çiçek, randevu konusunu bilmediğini belirterek, bu konuyu takdir edecek kişinin Başbakan Erdoğan olduğunu ifade etti.

 
cnnturk.com, 18.05.09

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.