Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Gül randevu verdi; Dersim olayları 73 yıl sonra Köşk'te konuşulacak

Gül randevu verdi; Dersim olayları 73 yıl sonra Köşk'te konuşulacak
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet tarihinin en acı sayfalarından biri olan Dersim olaylarına el attı. Gül, Zaman'a "Dersim katliamının sorumlusu devlet ve CHP'dir. Atatürk de bu olaylardan haberdardır." açıklaması yapan CHP'li Hüseyin Aygün'ü Çankaya Köşkü'nde kabul edecek.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Dersim olaylarına ilişkin resmi tezleri yalanlayan kitaplarıyla tanınan bir isim. Önceki gün Zaman'da yayımlanan röportajında 'katliam' olarak nitelediği olayların sorumlusu olarak devleti ve o dönemki CHP'yi gösteren Aygün, iddialarını önümüzdeki günlerde Çankaya Köşkü'nde bir kez daha gündeme getirecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir süre önce kendisinden randevu isteyen CHP'li vekile, tam da Seyit Rıza'nın idam yıldönümüne denk gelen günlerde randevu verdi. Seyit Rıza, 15 Kasım 1937 tarihinde Dersim'de yaşandığı ileri sürülen isyanın elebaşlarından biri olduğu gerekçesiyle idam edilmişti. 15 veya 16 Kasım tarihinde Köşk'e çıkacağını belirten Aygün, görüşmede Dersim olaylarının Cumhurbaşkanı'nın himayesinde araştırılmasını ve olaylarla ilgili gerçeklerin ortaya çıkarılmasını isteyecek. Abdullah Gül'den, Dersim olaylarında yakınlarını kaybeden bazı Tuncelililerle birlikte randevu istediklerini belirten Hüseyin Aygün, Cumhurbaşkanı'nın öncelikle kendisiyle görüşmeyi uygun gördüğünü söyledi.

CHP'li Hüseyin Aygün, Dersim olaylarına ilişkin özetle şunları söylemişti: "1937-1938'de jenosite (soykırım) varan bir operasyonla Dersim meselesi tarihe havale edilmiştir. Dersim katliamının sorumlusu bana göre önce Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ardından CHP'dir. Ancak CHP'de bu konuda kendi tarihiyle yüzleşme ve uygulanan politikaların toplumun önünde saydam bir şekilde tartışılması yönünde bir tavır alındığını Kemal Kılıçdaroğlu döneminde görüyoruz. Dersim olayı en geç 1925'te başlamıştır. 1938'de nihayete ulaşmıştır. Bu dönem boyunca izlenen bütün politikalarda Atatürk devletin başındadır. Fakat Aleviler, bütün bu dönemi Mustafa Kemal'den ayırmak için, onun büyük lider kimliğine de gölge düşmemesi için fotoğrafını alıp Hazreti Ali ile yan yana asmışlardır. Bu katliamdan haberdar olmadığına inanmışlardır. Kendilerini öyle inandırmışlardır."

CHP Tunceli Milletvekili Aygün'ün Dersim olaylarına ilişkin açıklamaları, akıllara eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in 2 yıl önce TBMM Genel Kurulu'nda sarf ettiği sözleri getirdi. Öymen, bir devletin isyancılarla müzakere edemeyeceğini savunurken Dersim olaylarını örnek vermiş ve "Atatürk, Dersim isyanını yapanlarla müzakere mi etti? Bir kişi çıkıp da 'Analar ağlamasın. Biz bu savaştan vazgeçelim' demedi." ifadelerini kullanmıştı. Bu sözler, başta Alevi kökenli vatandaşlar olmak üzere toplumda büyük tepki toplamıştı. Öymen'in tasfiye edilip olayları 'katliam' olarak niteleyen Aygün'ün CHP'ye girmesi, partideki değişimin bir örneği olarak görülüyor.

Zaman, 12.11.2011

 

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.