Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Yasalar temizlenecek

Yasalar temizlenecek

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, mevcut yasalardaki bütün antidemokratik hükümlerin ayıklanacağını söyledi

 

Yeni sivil Anayasa yapımından ayrı olarak, ama paralel bir süreçle, askeri dahil tüm yasalardan anti demokratik hükümlerin kaldırılması yolundaki çok geniş kapsamlı çalışma Adalet Bakanlığı’nın öncülüğünde başlatıldı. Taraf ’a konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, tüm kurumların, kendilerini ilgilendiren yasalardaki anti demokratik hükümlerin yerini evrensel hukuk normlarının alması için çalışmaya başladıklarını söyledi.

Onlarca ve belki de yüzlerce yasa üzerinde tarama çalışmasının başlatıldığını söyleyen Bozdağ, “Mevcut yasalarımızda kamuoyunun şaşıracağı pek çok uygulama var, paylaştığımızda şaşıracaklar. Ama bunlara örnek şu aşamada vermem doğru olmaz. Çalışmaları olumsuz etkiler. Kamuoyunda tartışılmaya başlandığında göreceksiniz” dedi. Bozdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 8 temmuz günü Meclis’te okunan Hükümet Programı’nın 10’ncu sayfasında yer alan vaat doğrultusunda başlatılan mevcut yasalar üzerindeki anti demokratik hükümleri ayıklama çalışmasının, 2012 ekim ayında ya da daha önce bitebileceğini söyledi.

 

Bakanlık ayıklama yapıyor

Adalet Bakanlığı’nın öncülüğünde başlatılan çalışmanın şu anda birinci aşamayı oluşturduğunu söyleyen Bozdağ, şu görüşleri dile getirdi: “Bu çalışmayı, yine tüm kurumların işbirliğiyle daha detaylı bir çalışma izleyecek. Bakanlar Kurulu’nun onayından sonra 2012 ekimi ve belki de daha önce kamuoyuna açıklanacak. Böylece yasalardaki anti demokratik hükümlerin neler olduğu kamuoyu nezdinde ortaya konacak. Kamuoyunda tartışılmasıyla, kurumların yasalarda yaptığı tarama sırasındaki düzenlemelerin eksik olan, gözden kaçan bölümleri yeniden gözden geçirilecek.”

 

Erdoğan’ın konuşması

Erdoğan’ın okuduğu hükümet programının ilgili bölümünde şu ifadeler yer alıyor: “Avrupa Birliği üyeliğini her şeyden öte ülkemizde temel hakların kurumsallaşması ve demokrasinin derinleşmesi olarak görüyoruz... Bu çerçevede, mevzuatımızda yer alan tüm anti demokratik hükümleri tarayarak ortaya çıkaracağız. Tesbit edilen hükümleri statüsüne göre Meclisimizin iradesi veya idarenin ikincil düzenlemeleri ile ortadan kaldıracağız.”

Türkiye’de belki de yasalardan daha fazla yönetmelikler gibi ikincil düzenlemelerin bulunduğunu anımsatan Bozdağ, mevcut yasaların evrensel hukuk normlarına uygun hale getirilmesi ile yönetmelik gibi ikincil düzenlemelerin de sayılarının azalacağını ve daha demokratik bir uygulama haline geleceklerini söyledi.

Türkiye’de gerek askerî gerekse sivil kurumlarda, zaman zaman yasaların üzerine çıkabilen yönetmelik uygulaması bulunuyor.

 

Anayasa yapımı anayol temizliğidir

Bozdağ, her partinin eşit oranda temsil edildiği yeni bir demokratik sivil anayasa yapımı için oluşturulan Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun, dışarıda kalan konuları ele almasının görev alanı dışına çıkması anlamına geleceğini söyledi.

Bozdağ, BDP’nin KCK tutuklamalarına tepki olarak uzlaşma komisyonundan çekileceği yolundaki açıklamalarına karşı şöyle dedi: “Komisyonun sürekli, dışında kalan konuları tartışması fayda sağlamaz. Komisyonun en önemli ve tek görevi, yani tarihi görevi var. Başka konuların tartışılması ile yeni anayasa yapımı olan esas amaçtan sapılmış olur.”

Alınan karara göre, bir üyenin çekilmesiyle uzlaşma komisyonu dağılıyor. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, yeni anayasa yapımının, insan odaklı, demokrasi, hukuk ve insan hakları gibi evrensel değerlerin tesis edileceği en önemli anayol temizliği olduğuna işaret etti.

 

KCK terör örgütü, silahlı STK olmaz

Bozdağ, KCK’ya yönelik operasyonları ise şöyle yorumladı: “KCK bir terör örgütü yapılanması, sözleşmesine baktığınızda ayrı bir devlet yapılanması gibi çalışmaları içeriyor. Ayrı yargılama yapma ve infaz kararları alıyor, gençleri kandırarak dağa çıkartıyor, zorla para toplayıp usulsüz para aktarıyor, silah aktarması gibi. Faaliyetleriyle ilgili çok ciddi iddialar var. Hiçbir devlet böylesi bir devlet yapılanmasına izin vermez. Diğer yandan, KCK’nın şehirlerde, PKK eylemlerini organize ettiği ortaya çıkıyor. KCK’yı bir STK gibi değerlendiremeyiz. Dünyanın hiçbir yerinde silahlı bir STK görmedim. Bu yapılanma bana göre böyle.”

Bedelli askerliğin ciddi bir sorun olduğunu ve çözülmesi gerektiğini belirten Bozdağ, Genelkurmay Başkanlığı ile hükümetin esasen bir çalışması olduğunu ve belki bayramdan sonra detaylarının olgunlaştırılabileceğini belirtti.

Taraf, 06.11.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.