Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Çiçek, 14 bin 593 STK'dan yeni anayasa için destek istedi

Çiçek, 14 bin 593 STK'dan yeni anayasa için destek istedi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, e-posta adresleri bulunan 14 bin 593 derneğe mesaj göndererek, yeni anayasa yapım sürecine aktif katılım çağrısında bulundu.

Mesajda, e-posta adresi bulunmayan derneklere de yeni anayasa web 'yenianayasa.tbmm.gov.tr' sayfası üzerinden 31 Aralık'a kadar görüşlerini Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na bildirmeleri istendi. 1982 Anayasası'nın, bugüne kadar yapılan çok sayıda değişikliğe rağmen üzerindeki "askerî vesayet gölgesini" ve "darbe anayasası'' imajını atamadığını ve halk tarafından benimsenmediğini belirten Çiçek, mesajında şunları kaydetti: "Amacımız, 1982 Anayasası'nın 'yasakçı' ve 'vesayetçi zihniyeti'nden uzak, vatandaş odaklı, özgürlükçü ve demokratik temsil esasına dayanan, hepimizin içinde kendisini bulacağı, 'işte benim anayasam' diyebileceği bir anayasa yapmaktır.''

Ortak aklı harekete geçirerek ve uzlaşı kanallarını açık tutarak anayasa yapım sürecini başarı ile sonuçlandırmayı hedeflediklerini belirten Meclis Başkanı, bunu başarabilmek için de sivil toplum kuruluşlarının desteğinin ve aktif katılımının hem çok gerekli hem de çok önemli olduğu kanaatinde olduğunu kaydetti. Yeni anayasa konusundaki çalışmalar kapsamında oldukça zengin içerikli bir web sayfası (yenianayasa.tbmm.gov.tr) hazırladıklarını anlatan Çiçek, şunları söyledi:

"Web sayfasının en önemli özelliği vatandaşların internet üzerinden görüş bildirmelerine imkân sağlanmasıdır. Yeni anayasaya ilişkin düşünce ve önerilerinizi 31 Aralık 2011 tarihine kadar 'Görüşler' kısmından bize iletebilirsiniz. Gelen görüşler tasnif edildikten sonra bütün komisyon üyesi milletvekillerinin bilgisine sunulacaktır."

Web sayfasında 1876'dan bugüne anayasa metinleri; 1982 Anayasası'nda yapılan değişiklikler, bunların komisyon raporları ve Genel Kurul tutanakları da yer alıyor. Bunun yanı sıra siyasî partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanan anayasa taslakları, raporları; dünya anayasaları; basında çıkan haber ve yorumlar; anayasa ve anayasa yapım sürecine ilişkin bağlantılar ile Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmaları da 'yenianayasa.tbmm.gov.tr' adresinde yer alan dokümanlar arasında.

Zaman, 06.11.2011

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.