Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Kadın milletvekillerine pantolon teklifi geri çekildi

Kadın milletvekillerine pantolon teklifi geri çekildi
Kadın milletvekillerinin Genel Kurulda pantolon giymesine imkan sağlayan İçtüzük değişikliği teklifi, Anayasa Komisyonunca geri çekildi.

TBMM Genel Kurulunda verilen aranın ardından birleşimi açan Başkanvekili Sağlam, bugün Danışma Kurulu kararıyla gündemin birinci sırasına alınan İçtüzük değişikliği teklifinin Anayasa Komisyonunca geri çekildiğini açıkladı.Bunun üzerine Genel Kurulda tartışma çıktı. Muhalefete mensup partilerin Grup Başkanvekilleri ve bazı milletvekilleri, teklifin Genel Kurul gündemine girdiğini ve Komisyona “görüşme yapılmadan” geri çekilemeyeceğini belirterek, itirazda bulundu.Sağlam, İçtüzüğün ilgili hükümlerini okuyarak, komisyonun bir tasarı veya teklifi geri çekme hakkı bulunduğunu hatırlattı.İtirazların sürmesi üzerine Sağlam, usul tartışması açtı.

Üzüm mü yiyeceğiz bağcıyı mı döveceğiz

Açılan usul tartışması üzerinde söz alan Ak Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, İçtüzük'ün 88.maddesine göre, gündeme alındıktan sonra esas komisyon veya hükümetin tasarı ve teklifini geri çekebileceğini ifade etti. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, iyi niyetle, samimiyetle bir zaruretin hukukileştirilmesi için bu kanun tasarısının hazırlandığını ve tüm grupların buna destek verdiğini söyledi. Şandır, şöyle konuştu:

“Ne olduysa, gerekçesini bize anlatmadan, muhtemelen kendilerinin de bilmediği bu kanun Komisyona geri çekilmeye çalışılıyor. İçtüzük 75'e veya 88'e göre, hiç önemli değil, bu niyeti sorgulamak lazım. Niye çekiyorsunuz? Yarın görüşelim ama niye Komisyona çekiyorsunuz? Ama bugün bu konuya bir başka şeyler girmeye başladı; 'Kravat takılmasın, Genel Kurula başörtüsüyle girilsin...' Üzüm mü yiyeceğiz bağcıyı mı döveceğiz. Başka alanların sorunlarını, başka alanlara karıştırarak tartışma çıkartmanın, gerginlik yaratmanın, anlamsız sürtüşmenin ne faydası var?

Samimiyetle, işbirliğiyle, uzlaşarak başladığımız işte ilk günde böyle bir tartışmaya sebep olmak doğru olmamıştır. Yükseköğrenimde başını örttüğünden dolayı öğrenim özgürlüğü kısıtlanan çocuklarımızın sorunları çözülmelidir.”BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da Meclis Başkanlığına kravat zorunluluğunun kaldırılmasını ve başörtüsü takılabilmesine olanak sağlayan önerge verdiklerini ifade etti.

Kaplan “Hükümet sıkıştı ve geri almak için manevralara girişiyor” dedi.Teklifin Genel Kurul gündemine alındığını ve görüşülmesi gerektiğini savunan Kaplan, “Artık görüşeceğiz. Bakan yok, komisyon arazi. Kendi teklifinizi üstelik komisyonda uzlaşılan teklifi burada görüşmekten niye sakınıyorsunuz? Komisyonda uzlaşılan teklifi erteleme yerine geri çekerseniz gerekçenizi getirin. Bunu için de Komisyonun çoğunluğunun olması lazım. Meclis iradesiyle bu kadar oynanmaz” diye konuştu.

Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Komisyonun yerinde bulunarak ya da imzalı bir dilekçeyle teklifi geri çekebileceğini, bu iki işlem arasında bir fark bulunmadığını söyledi.Teklifin geri çekilmesine itiraz eden CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in bağırarak itiraz etmesi üzerine Sağlam, “Ben size söz vermedim. İlk önce söz isteyin. Burada söz istemeden konuşulamaz” uyarısında bulundu. Genç, kendisine sözle müdahale eden Ak Parti Grup Başkanvekili Elitaş'a da “Sen otur yerine” diye bağırdı.Usul tartışmasının sonunda Sağlam, Başkanlığın tutumunda bir değişiklik olmadığını açıklayarak, birleşimi yarın saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

Önerge

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in imzasıyla teklif görüşülmeden önce Meclis Başkanlığına verilen önergede, “Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, TBMM teşkilat memurları ve diğer kamu personelinden erkekler ceket ile pantolon giyer, kadınlar ise tayyör, ceket ve pantolon giyer, dini inancının gerekli kıldığı başörtüsünü takabilir” ifadeleri yer aldı.

Gazetecilere de dağıtılan önergenin gerekçesinde, “bu değişiklikle toplumsal ve sosyal adaletsizliğin giderilmesi, dini inancı gereği başını örtme mecburiyeti hisseden ve böyle inanan kadınlara din ve vicdan özgürlüğü çerçevesinde imkan tanınmasının amaçlandığı” belirtildi.

“Kravat takma mecburiyetinin günümüz dünyasında tek tipçi ve toplumu yukarıdan aşağıya, insanların kılık kıyafetine göre dizayn etme anlayışının ürünü olduğu” ifade edilen gerekçede, “bu mecburiyetin kaldırılmasının yine kişi hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi için zorunlu olduğu” kaydedildi.
 

Hürriyet, 11.10.2011

BDP'den Genel Kurul'da başörtüsü takılabilir önergesi
BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, kadın milletvekillerine Meclis Genel Kurulu’nda pantolon özgürlüğü getirecek kanun teklifine, “dini inancının gerekli kıldığı başörtüsünü takabilir” şeklinde ek yapılması için önerge verdiklerini belirterek, “Muhtemelen geri çekilmesinin nedeni bu vermiş olduğumuz değişiklik önergesi” dedi.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, kadın milletvekillerine Meclis Genel Kurulu’nda pantolon özgürlüğü getirecek kanun teklifine, “dini inancının gerekli kıldığı başörtüsünü takabilir” şeklinde ek yapılması için önerge verdiklerini belirterek, “Muhtemelen geri çekilmesinin nedeni bu vermiş olduğumuz değişiklik önergesi” dedi.

BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve Hasip Kaplan, kadın milletvekillerinin Meclis Genel Kurulu salonuna pantolon ile girmesine olanak verecek kanun teklifinin geri çekilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Buldan öncelikle BDP’nin verdiği değişiklik önergesini okudu. Buna göre önergede, “Genel kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi teşkilatı memurları ve diğer kamu personelinden erkekler ceket ile pantolon giyer; kadınlar ise tayyör, ceket ve pantolon giyer, dini inancının gerekli kıldığı başörtüsünü takabilir” denildi.

BAŞÖRTÜSÜ TEKLİFİ

Buldan gerekçeyi ise, “Bu değişiklik ile toplumsal ve sosyal adaletsizliğin giderilmesi, dini inancı gereği başını örtme mecburiyeti hisseden ve böyle inanan kadınlara din ve vicdan özgürlüğü çerçevesinde imkan tanınması amaçlanmıştır. Kravat takma mecburiyeti ise günümüz dünyasında tek tipçi ve toplumu yukarıdan aşağıya, insanların kılık kıyafetine göre dizayn etme anlayışının ürünüdür. Bu mecburiyetin kaldırılması da, yine kişi hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi için zorunludur” şeklinde açıkladı.

Pervin Buldan, önerge ve gerekçesini okuduktan sonra, “Değişiklik önergesi verdik. Muhtemelen geri çekilmesinin nedeni bu vermiş olduğumuz değişiklik önergesi diye düşünüyoruz” dedi.

“AK PARTİ KENDİSİYLE ÇELİŞTİ”

Buldan, “Yerel kıyafetlerle genel kurula girilmesinin önünü açacağı yönünde endişeye neden olacağı konuşuluyor” şeklindeki soru üzerine, “Hayır burada açıkça başörtüsü, dini inancından kaynaklı başörtüsüyle katılabileceği konusunda bir değişiklik önergesi verdik. Öyle tahmin ediyoruz ki bu değişiklik önergesi nedeniyle geri çekildi” dedi.

Buldan, “Bu AKP’nin istediği bir değişiklik değil mi?” sorusuna ise, “AK Parti başörtüsü türbanı savunan bir parti. Dolayısıyla değişiklik önergemizin hemen kabul edilmesi gerekiyordu. Bu durumda kendi kendileriyle çelişmiş durumdalar” yanıtı verdi.
 

“İÇTÜZÜKLE KABUL EDİLİRSE ANAYASAYA AYKIRI OLMAZ”


Buldan’a “Türban içtüzük değişikliği ile çözülebilecek bir sorun mu” diye de soruldu. Kaplan “Bu önerge içtüzük engelini kaldırmış oluyor. Bu kadar açık” yanıtı verdi.

“Anayasaya aykırı bir durum söz konusu olmayacak mı?” sorusuna ise BDP Grup Başkanvekili Buldan, “Hayır. İçtüzükte kabul edildikten sonra anayasaya aykırı olmaması gerekiyor” dedi.

“Pantolon etek giyince anayasaya aykırı olmuyor da, başörtüsü olunca mı değişiyor” diye soran Kaplan, “Yanlış bir tutum. Genel kurulun da artık daha özgürleşmesi gerekir diye düşünüyoruz. Biz bunu özgürleşme açısından veriyorduk” dedi.

Kaplan teklifle ilgili çok kötü bir usul tartışması yapıldığını belirterek, “Bu teklif geri alınacak değil ertelenecek bir teklifti. Ama komisyon da hükümet de gelmedi, bakanlık da gelmedi. Ve açıklamadılar niye geri alıyorsunuz? Danışma meclisinin ortak kararı vardı genel kurulda görüşülecekti. Ne oldu da birdenbire geri aldınız. Kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapma yükümlülükleri vardır” dedi.

 

Hürriyet, 11.10.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.