Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Jandarma, belediye sınırlarındaki görevlerini polise devretti

Jandarma, belediye sınırlarındaki görevlerini polise devretti

Türkiye, AB uyum protokolü çerçevesinde yerine getirmesi gereken ev ödevlerinden birini daha gerçekleştirdi. Jandarma ve polisin görev sahasına yö-nelik Bakanlar Kurulu tarafından 25 Mart'ta alınan kararın uygulanma safhasına geçildi.

İlçelerde kaymakam, illerde valilerin başkanlığında toplanan komisyonlarda belediye sınırları içinde kalan bölgelere ilişkin yetki çalışması 30 Nisan'a kadar tamamlandı. Bu kapsamda yıllardır polis ile jandarma arasında yaşanan yetki sorunu Başkent'te çözüldü. Jandarma, Ankara'da belediye sınırları içerisinde bulunan Bilkent, Çayyolu, İncek, Karapürçek, Bağlum ve Yenikent'te sorumluluğu polise devretti. Mart ayının son haftasında Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemede jandarmanın görev bölgelerinin belirlenmesinde, kaymakam ve valiler yetkili kılınmıştı. Daha önce bu süreç için Jandarma Genel Komutanlığı'nın görüşü-nün alınması gerekiyordu. 1GÜNDEM 05

Düzenlemenin Resmî Gazete'de yayımlanmasından sonra vali ve kaymakamlar harekete geçti. İlçelerde kaymakam, illerde valilerin başkanlığında toplanan komisyonlarda belediye sınırları içinde kalan bölgelere ilişkin yetki çalışması yapıldı. Bazı il ve ilçelerde Jandarma ve Emniyet yetkililerinin de bulunduğu komisyonlar uzlaşmaya varamadı. Ankara Valisi Kemal Önal, çalışmaların bir an önce tamamlanmasını istedi. Önal, kaymakamların raporları doğrultusunda Jandarma ve polis bölgesi konusundaki nihai kararı önceki gün verdi. Jandarma'nın yetkisindeki Bilkent, Çayyolu, İncek, Karapürçek, Bağlum ve Yenikent polise devredildi. Emniyet bu ilçelere şimdi yeni polis karakolları kuracak. İstanbul'da da Beykoz, Büyükçekmece ve Şile ilçelerinde yetki tartışması hâlâ sürüyor. Van'da 100. Yıl Üniversitesi ve sahil şeridi, Samsun'da otogar ve 19 Mayıs Üniversitesi bölgesi, Antalya'da Serik, Alanya, Gazipaşa ilçeleri, Muğla'da ise Bodrum Torba Mahallesi'ne ilişkin kararlar henüz alınmadı. Buralarda jandarma ve polisin karşı karşıya geldiği belirtiliyor. 22 Mart 2008'de Resmî Gazete'de yayımlanan kanunla, nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler kapatılırken büyük şehirlerde 42 yeni ilçe kurulmuştu. Bu ilçelerin birçoğunda jandarma ile polis arasında görev sorunu yaşanmıştı. Ankara'nın Pursaklar ilçesinde protokol krizi çıkmıştı. Pursaklar'ın ilçe yapılmasının ardından valilik, kaymakam ve emniyet müdürü atamıştı. Ancak Jandarma yetki devrini sağlayacak protokolü uzun süre imzalamamıştı. İstanbul'un yeni ilçelerinden Beylikdüzü'nde de aynı sorun yaşanmıştı.

Zaman, 07.05.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.