Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Post-İslamcı AKP

Post-İslamcı AKP

NEW York Times, Mısır, Tunus, Libya ve Suriye’deki BDP ANAYASA ÇALIŞMALARINDA İslamcı muhalif liderlere Arap Baharı sonrası din-devlet ilişkilerini sordu

 

Arap Baharı’yla çehresi bir anda değişen Ortadoğu’da, ‘modernleşme’ ile ilgili tartışmalar artık bir tarafta İslamcılar ve bir diğer tarafta laikler arasından ziyade, İslami hareketlerin kendi içindeki farklı akımlar arasında gerçekleşiyor.

 

İslam ve demokratik toplum

New York Times gazetesinde Anthony Sahdid ve David Kirkpatrick imzasıyla yayınlanan makaleye göre laik ve otoriter rejimlere karşı mücadele veren Mısır, Tunus, Libya ve Suriye’deki muhalif aktivistler, İslam dininin kaidelerini demokratik hükümetler ve açık toplumlarla bağdaştırmanın yollarını arıyor. Tunus’ta Zeynel Abidin Bin Ali rejiminin devrilmesinin ardından, 21 yıllık sürgününden geri dönen ülkedeki siyasi İslam akımının öncü lideri ve Ennahda partisinin kurucusu Raşid Gannuşi, İslamcı kesim içinde durdukları şöyle özetliyor: “Eğer İslamcı yelpazesi, Bin Ladin’den Erdoğan’a kadar uzanıyorsa, bunlardan hangisi İslam? Neden bizler model olarak, düşüncemizden çok uzak olan Talibanlar veya Suudların modeliyle kendimizi aynı kefeye koyuluyoruz, özellikle de Türkiye’deki, Malezya’daki veya Endonezya’daki gibi İslam ile modernleşmeyi birleştiren bize daha yakın modeller varken”. Bu tartışmaların en yoğun olduğu yerlerden biri de Sünni Müslümanlar arasında söz sahibi olan Mısır’ın Müslüman Kardeşler örgütü. Müslüman Kardeşlerin muhafazakar kesimi, Mahmud Gozlani’nin ağzından Türk modelini özellikle zinayı suç olarak kabul etmemek gibi unsurlarda Şeriata uygun tavır almadığı için eleştirmişti. Müslüman Kardeşlerin gençlik kollarına mensup olup, burada yerlerini bulamayarak kendi partilerini kurmak için kollarını sıvayan genç liberaller ise toplumsal konulardaki sert söylemlere tepkili. Genç Mısırlılar Hareketi’ni kurduktan sonra İhvan’dan ihraç edilen 35 yaşındaki İslam Lütfü’ye göre diktatörlük rejimi diye gösterdiği Suudi Arabistan, Türkiye’den daha az “İslamcı”. “Eğer Türkiye’deki her kadın başörtüsü taksa, iyi bir ülke olduğu anlamına gelmezdi” diyen Lütfü’ye göre halkın yolsuzlukla mücadele ve ekonomik gelişmeyle ilgili beklentileri de var. AKP’nin Mısır’daki en yakın karşılığı olduğunu iddia eden bir diğer siyasetçi de Merkez Partisi’nin Genel Başkanı Abul-Ela Madi. Haberde laik devlet düzenini kabul eden bu yeni siyasetçi sınıfının tanımlamakta olduğu “post-İslamcı” akımlar bölgede bir “dönüm noktası” yaratabilir.

 

Taraf, 01.10.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.