Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > 'Erdoğan, büyük stratejiye sahip bir kavgacı'

'Erdoğan, büyük stratejiye sahip bir kavgacı'
Financial Times gazetesindeki Daniel Dombey imzalı yazıda, Türkiye'nin "sıkletinin üstünde bir çabanın içinde göründüğü" kaydededilerek, Türk diplomasisinin, yeni bir felsefeyle, "sinir bozucu, ama Orta Doğu'da ve ötesinde büyük fark yaratabilecek, bağımsız davranabilen, vazgeçilmez bir ülke" olmaya çalıştığı belirtiliyor.

"Avrupa Birliği'yle ilişkilerdeki kırılma, Kıbrıs ve eski müttefik İsrail'le yaşanan gerilimler, Kuzey Irak'a sınırötesi operasyon tehdidi" örneklerini sıralayan Financial Times muhabiri, Arap Baharı konusunda ilk zamanlardaki yanlış adımların ardından Ankara'nın "komşularla sıfır sorun politikası"ndan, Arap Baharı protestocularına desteğini ilan ettiği bir politikaya yöneldiğini kaydediyor ve "aslında sıfır sorun da, uygulamada, komşu baskıcı rejimlerle sıfır sorun anlamına geliyordu" diyor.

Başbakan'ın dış politika danışmanı İbrahim Kalın'ın "kendilerini ciddiye aldığı, kaygılarını seslendirdiği, küresel düzeyde adalet mücadelesi verdiği için, Arap kitlelerinin Erdoğan'ı neredeyse bir idol olarak gördükleri" değerlendirmesine atıf yapan Dombey, bu söylemin ve buna ilişkin heveslerin abartılı olabileceğini, bazı Türklerin ve Batılı diplomatların, Türkiye'nin kendine aşırı güvendiği görüşünde olduklarını da aktarıyor.

Türkiye'nin dışarıda daha az konuşulan hamleler de yaptığını da kaydeden Financial Times muhabiri, Ankara'nın son dönemde yakınlaştığı İran'dan gelecek füze tehdidine karşı kurulacak NATO radar üssüne evsahipliğini kabul ettiğini, Suriye'ye karşı yaptırım uygulamaya niyetini açıkladığını, ayrıca Mısır'da lâik bir sistem çağrısı yaptığını anımsatıyor.

"Washington'un isteğini yerine getirerek radar üssüne izin vermesi İran'ı, lâiklik çağrıları ise Müslüman Kardeşleri kızdırdı" diyen Daniel Dombey, yazısını, "Ama işler planlandığı gibi de gitmeyebilir. Doğu Akdeniz'de bir çatışma Ankara için bir felaket olabilir. Sınırötesi operasyonlar hep mutlu sonla bitmiyor. İran'a karşı füze savunma, Suriye'ye yaptırımlar etkisiz kalabilir. Türkiye'nin İsrail karşıtı söyleminin yarattığı öfke, Kongre'nin, Predatör'lerin Kürt militanlara karşı kullanılmasına engel çıkarmasına neden olabilir." diye sürdürüyor.

FT yorumcusu, geçen hafta BM binasına girişinde Başbakan Erdoğan'ın korumalarının karıştığı kavgaya atıfla da, şunları söylüyor:

''Birleşmiş Milletler'de kendisine eşlik eden korumaları gibi, Erdoğan, gücünü sınamaktan asla korkmayan biri. Çetin bir karışım. Hiddetli söylemlerine karşın müttefikleriyle uyumlu bir lider ve büyük stratejisi olan bir kavgacı.''

BBCTurkish.com, 28.09.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.