Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Demokratik yasalar

Demokratik yasalar

Hükümet yeni anayasa çalışmalarından ayrı olarak, yasalardaki anti demokratik hükümleri temizleyecek

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Anayasa yapımından ayrı olarak, ama paralel bir süreçle, mevcut yasalardaki tüm anti demokratik hükümlerin yürürlükten kaldırılması için bir çalışma başlatılacağını açıkladı. Bozdağ, çalışmaların ortalama bir yıl sürebileceğini söyledi.

Ekim ayı başında start alacak yeni Parlamento’nun, birincil gündem maddesi yeni bir sivil Anayasa’nın yapılması. Bu amaçla, Meclis’te temsil edilen tüm partilerden oluşacak bir uzlaşma komisyonu oluşturulacak. Bu komisyon, çalışma yöntemlerini belirleyecek. AKP adına yeni anayasa yapımı hazırlıkları içinde yer alan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Taraf ’a yaptığı açıklamada, Anayasa yapım sürecinin Türkiye’nin ana gündem maddesi olduğunu, tüm siyasi partilerin de bu yönde bağlayıcı açıklama yaptıklarını anımsattı.

Daha önce Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanacağını ve askerî yargının kaldırılacağı yönünde açıklamalarda bulunan Bozdağ, bununla ilgili olarak, şunları söyledi: “Yasalarımızdaki tüm anti demokratik hükümler, insan haklarını ciddi şekilde ihlal eden hükümler neler? Bunların tesbit edilmesi için bir çalışma başlatılacak ve bu hükümler yürürlükten kaldırılacak. Esasen, hükümet programımıza da bu çalışmaları başlatacağımızın ipuçlarını veren bir bölüm koyduk.” Mevcut yasalardaki antidemokratik hükümlerin neler olduğunun önümüzdeki süreçte yapılacak çalışma ile daha net görüleceğini belirten Bekir Bozdağ, bu amaçla hukukçulardan yardım isteneceğini söyledi.

Yürürlükteki yasalardaki anti demokratik unsurların ayıklanacağını vurgulayan Bekir Bozdağ, “Yasalarımızdaki anti demokratik hükümlerin yürürlükten kaldırılması çok ciddi ve kapsamlı bir çalışma gerektiriyor. Önce bunların ayıklanması, sonra analiz edilmesi, daha sonra da Meclis’te kurulacak komisyonlarda, çıkartılacak hükümlerin tartışılması gerekecek. Kanunlarda ayıklama yapıldıktan sonra yönetmeliklerin de (Zaman zaman kanunların üzerine çıkan) ortadan kaldırılması gerekecektir. Böyle bir çalışma bir yılı alır” diye konuştu,

Bozdağ, mevcut yasalardaki anti demokratik hükümlerin ayıklanması çalışmaları üzerine kamuoyunda tartışma açılacağını söyledi.

 

Sayman: Aslolan özgürlüklerdir

İstanbul Barosu eski Başkanı ve Hukukçu Yücel Sayman, mevcut yasalardaki anti demokratik hükümlerin hangilerinin olduğu ve ne ölçüde kaldırılacaklarının, yeni anayasada hak ve özgürlükler konusunda ne tür hükümler getirileceğine bağlı olduğuna işaret etti.

Sayman, Taraf ’a yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi: “Yeni anayasa hak ve özgürlükler üzerine yine sınırlama mı getirecek, yoksa genel bir düzenleme ile hak ve özgürlüklerin sınırlanmayacağını taahhüt mü edecek? Aslolan, Anayasa’ya demokratik hak ve özgürlükler adına koyulacak hükümlerdir. Sınırlayıcı hükümler yer alırsa, o zaman kanunlardaki anti demokratik hükümlerin ayıklanması da anayasada ifadesini bulan şekliyle sınırlı kalacaktır.” Sayman, Türk Ticaret Kanunu’ndan Türk Ceza Kanunu’na kadar uzanan geniş yelpazede Türk yasalarında anti demokratik uygulamaların bulunduğunu da anımsattı.

Taraf, 10.09.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.