Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > CHP’nin Kürt Raporu hazır

CHP’nin Kürt Raporu hazır

CHP, ‘1989 Kürt Raporu’nu güncelleyerek kamuoyuna sunmaya hazırlanıyor. Rapor kimlik, dil, yönetim ve kültürel hakları içeriyor
 

CHP, Doğu ve Güneydoğu illerinde üç ayı aşkın bir sürede yaptığı çalışmaları tamamladı. 1989’da SHP tarafından hazırlanan ‘Kürt Raporu’ yeni gelişmeler temel alınarak güncellendi. Raporun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından kısa bir süre içinde kamuoyuna sunulması bekleniyor. Güncellenen raporda, “Anadilde eğitim hakkı, Kürt kimliği, toprak reformu, yerinden yönetim modeli, ekonomik, sosyal ve kültürel haklar” başlığı altında analizlere yer verdiği belirtiliyor. Güncellenen rapora ek olarak da yine CHP tarafından Van’da düzenlenen ‘kapalı devre’ toplantısında ele alınan ve rapora dönüştürülen görüşlere de geniş yer verilmesi bekleniyor.

 

25 ilde çalışma yapıldı

Kılıçdaroğlu’nun talimatı ile oluşturulan heyet yaklaşık üç aydır 25 ilde çalışmalar yapıyordu. CHP heyeti, gittikleri illerde, sivil toplum örgütleri, yerel yöneticiler, illerin ileri gelenleri ve halkla bire bir görüşerek, bölgelerdeki sorunları dinledi. CHP heyetinde yer alan Haluk Koç, Umut Oran, Tekin Bingöl ve Mahmut Duyan’ın bölgede yaptıkları araştırmalar bir rapor haline getirilerek CHP yönetimine sunuldu. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, yapılan araştırmalar ve değerlendirmeler sonucunda güncellenen Kürt Raporu’nun açıklanacağını söyledi. Hamzaçebi, SHP’nin 1989 yılında hazırladığı raporda bölgeyle ilgili çok ciddi bir çalışma yaptığını belirterek, “O dönem koşullarında oldukça ileri sayılabilecek çözüm önerileri getirildi” dedi.

 

Kürt kimliği ve eğitim sorunu

CHP kaynaklarından edinilen bilgilere göre güncellenen raporda, “Anadilde eğitim hakkı, Kürt kimliğinin önündeki engellerin kaldırılması, eşit yurttaş kavramı, toprak reformu, yerinden yönetim modeli, ekonomik, sosyal ve kültürel haklar” başlığı altında analizlere yer veriliyor. Bir diğer önemli tespit ise ‘Kürt kimliği ve Kürtçe’nin eğitim ve öğretimi önündeki engellerin kaldırılması’ gerektiği. Bölgede yıllarca yaşanan çatışmalardan sonra ortaya çıkan fotoğrafın ‘devlet tarafından iyi görülmediği, analiz yapılmadığı’ yaşanan bu çatışmalarda sivil halkın ciddi zarar gördüğü, çatışmalardan dolayı, yaklaşık 4 milyon insanın toprağından koptuğu, göçe zorlandığı, 4 bin köyün ve bir o kadar mezranın boşaltıldığı’ görüşüne de yer verildiği belirtiliyor. Yapılan analizde, devletin bölge halkı ile yeniden sağlıklı bir köprü kurması gerektiği, “Bu yaraların sarılması için, devletin geçmişi ile hesaplaşması, bölgede yaşanan faili meçhullerin aydınlatılması, yakılan yıkılan köylerin yeniden tanzim edilmesi, zararların devlet tarafından karşılanması’ gerektiğine dikkat çekildi. Bölge halkının en önemli taleplerinden biri olarak çatışmaların bitirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

 

Van Raporu

Öte yandan CHP tarafından Van’da düzenlenen ‘kapalı devre’ toplantısında iki gün boyunca yapılan değerlendirmelere raporda yer verildiği öğrenildi. Van’da düzenlenen ‘Kapalı devre’ toplantısına katılan ve çözüm önerilerini sunan sivil toplum örgütleri ile akademisyenlerin görüşleri 99 başlık altında toplandı. O toplantıda ortaya çıkan bazı başlıklar ise şöyle: “Kürt meselesi giderek içinden çıkılmayan bir hal alıyor. Bölgenin sorunu ekonomi ve Kürt sorunudur. Türklerin de Kürtlere karşı gittikçe artan psikolojik engelleri ve korkuları var. Kürtler Kürt olarak ve Kürt kalarak eşit ve özgür anayasal vatandaş kalmak istiyor. Eşit vatandaşlık durumunda Türklerin haklarında bir azalma olmayacağı anlatılmalıdır. Abdullah Öcalan’ı Kandil’i ve PKK’yı tartışmadan çözüm üretemeyiz. Faili meçhul cinayetler ve ölümler mutlaka aydınlatılmalı.”

Taraf, 24.08.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.