Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Anayasaya 25 profesör eli

Anayasaya 25 profesör eli
TBMM Başkanı Çiçek dün CHP ve MHP liderleriyle görüştü, bayramdan sonra 25 anayasa profesörüyle bir toplantı yapacağını söyledi.

Yeni anayasa için CHP ve MHP liderleriyle görüşen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bayramdan sonra 25 anayasa profesörüyle toplantı yapacağını söyledi.

Çiçek dün ilk olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. 55 dakika süren görüşmede, tutuklu milletvekilleri ve anayasa konusu gündeme geldi. Çiçek, yeni anayasa ile ilgili eylül ayının ilk haftalarında Türkiye’deki 25 anayasa profesörüyle TBMM’de bir toplantı yapacağını, çalışmaların bu toplantıyla başlayacağını anlattı. Anayasa ile ilgili olarak da Kılıçdaroğlu’nun “Uzlaşma komisyonuna biz katılırız” diyerek yeşil ışık yaktığı belirtildi. Kılıçdaroğlu anayasa değişikliğine 12 Eylül referandumunda değiştirilen maddelerin de dahil edilmesini şart koştu. Kılıçdaroğlu kurulması planlanan uzlaşma komisyonuna her partinin iki üye vermesi gerektiğini belirterek, bu sayının üç de olabileceğini dile getirdi. Çiçek ise, “Çok kalabalık yerde iş çıkmaz. İki uygundur, eşit olarak” dedi.

Bahçeli’den destek
Bahçeli ile görüşme ise 25 dakika sürdü. Bahçeli’nin uzlaşma komisyonuna üye vereceklerini söylediği ve “Anayasa çalışmaları konusunada katkıda bulunacağız. Ancak metin dayatması olmamalı” dediği öğrenildi. Bahçeli, kendilerinin de yeni yasama yılına yetiştirmek üzere bir anayasa çalışması yaptıklarını belirtti. Görüşme sonrası soruları yanıtlayan Bahçeli, “Anayasa çalışmalarıyla ilgili geleceğe yönelik nasıl bir çalışma programı ortaya konabilir, o konuda çok özel düşüncelerimizi bildirmiş olduk” dedi.

Çiçek’in hem Kılıçdaroğlu ile hem de Bahçeli ile yaptığı görüşmede, “Lütfen anayasa için kurulacak uzlaşma komisyonuna, uzlaşmaya açık isimler bildirin” ricasında bulunduğu öğrenildi. Görüşme turunun ardından bir açıklama yapan Çiçek, “Genel başkanların anayasa konusunda genel bir yaklaşım içinde olduklarını memnuniyetle gördüm” dedi. Çiçek BDP ile görüşüp görüşmeyeceği konusunda “Görevimin sorumluluğumun gereği neyse onu yaparım” yanıtını verdi.

Tutuklu milletvekilleri konuşuldu
CHP tarafı, Çiçek’e “1 Mart tezkeresi çok az bir oyla reddedilmişti. Sekiz vekil Meclis’te yokken, yarın öbür gün kritik bir oylama olur, sıkıntı yaşanabilir” mesajını iletti. Kılıçdaroğlu’nun görüşmede, AKP’nin tutuklu vekiller için attığı imzanın arkasında durmasını istediği ve “Bu konu sadece hükümetin değil, sizin de işiniz” dediği belirtildi. Çiçek’in de “Milletvekillerinin dosyaları farklı. Her partinin bakışı farklı” mesajı verdiği öğrenildi. Çiçek, görüşme sonrası soru üzerine, “Bunlar yargı kurumlarının işlemleridir. İsteğimiz yargılamanın bir an evvel bitmesidir” dedi.

Radikal, 18.08.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.