Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Yemin krizi çözüldü, isim krizi patladı

Yemin krizi çözüldü, isim krizi patladı
TBMM’de yemin krizi çözüldü derken ‘isim krizi’ patladı. CHP’li vekillerin isimleri okunduğu sırada CHP’den milletvekili seçilen Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın isimleri okunmadı. Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce yemin töreninde kürsüye çıkarak tepkisini dile getirdi.

CHP 'li milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu'nda yemin etmeleri sırasında, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile TBMM Başkanvekili Sadık Yakut arasında gerginlik yaşandı. İnce, tutuklu milletvekilleri Mustafa Ali Balbay, Mehmet Haberal ve Engin Alan'ın isimlerinin okunmamasına sinirlendi. "Katip üyeye hatırlatırsanız, lütfen alfabetik sıraya göre isimleri okusun" diyen İnce sözlerine şöyle devam etti:
 
"Siz mahkemenin yerine kendinizi koyamazsınız. Başkanlık Divanı'nın böyle bir hakkı yoktur.Arkadaşlarımızın adını okursunuz, O burada olur ya da olmaz. Yurtdışında olan arkadaşımızın adını okudunuz ama O da bugün yemin etmedi.  Dışarıda ya da hasta olabilir.  Buna takdir hakkınız yoktur. Keyfi davranıyorsunuz, yanlış yapıyorsunuz"

"MİLLETİN OYU TEMSİL EDİLSİN İSTEDİK"

İnce sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz bir toplumsal duyarlılık yaratmak istedik. Milletin oyu burada temsil edilsin istedik. Bizim yaptığımız sadece milletvekili arkadaşlarımızın buraya gelmesi değildi.

2002 yılında millet iradesinden söz edenler, muhtar bile olamaz denmesine rağmen CHP’nin desteğiyle Başbakanlık yolu açıldığında bize teşekkür edenler aradan geçen 9 yılda bunu unuttular. Biz arkadaşlarımıza af istemiyoruz. Adil bir şekilde yargılanmaları sürsün istiyoruz. Şimdi arkadaşlarımızın adları da okunmuyor. Lütfen adlarını okuyun. Bugün yemin etmeye gelemeyen milletvekillerinin adlarını okumaya mecbursunuz. Lütfen sayın Haberal’ın sayın Balbay’ın adlarını okuyun."
 
Bu sözlere karşılık Genel Kurulu bilgilendirdiğini ifade eden Meclis Başkanvekili Yakut, kürsüde konuşması için İnce'ye iki dakika süre verdi. Yakut, sırası gelmemesine rağmen konuşması öncesi kürsüde yemin eden İnce'ye "Sayın İnce, alfabetik sıraya önce siz uymuyorsunuz" dedi.
 
Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise, tutuklu milletvekillerinin adının okunmamasını iç tüzük ihlali olarak değerlendiren CHP Yalova Milletvekili İnce'ye, "Bu işlem milletvekili arkadaşlarımızın sırayı takip edebilmeleri ve karmaşaya meydan vermemek için yapılan bir uygulamadır" diye cevap verdi. 

CHP'Lİ HALUK KOÇ:

CHP’li Haluk Koç da yemin ettikten sonra şunları söyledi: "Sayın Başkan’ın burada takdir yetkisi de yoktur. Usul tartışması açıldığında 2 lehte 2 aleyhte en fazla 10 dakika süreyle söz alır.

28 Haziran’daki yemin töreninde arkadaşlarımızın ismi okundu. Geçen süre zarfında halkın oyu işle seçilen milletvekillerinin okunmamasının gerekçesini izah etmeniz mümkün değil. İsimlerinin burada okunması gerekiyor. Burada bizim tavrımız demokratik bir tavırdır. Burada halkın oylarının peşine düşmüş durumdayız.

Sayın Balbay’ın isminin okunmaması İzmir’de 500 bin kişinin oyunun hiçe sayılmasıdır. Siz seçmen iradesini burada yok etmekle yükümlü değilsiniz."

Ak Parti'Lİ AHMET AYDIN:

AK Partili Ahmet Aydın ise CHP'li milletvekillerinin sözlerini şöyle cevapladı: "28 Haziran’daki yemin töreninde bütün milletvekillerinin ismi zikredildi. Sayın Ekşi geçici başkan iken isimleri zikredildi ama siz kalkıp yemin etmediniz.

Söz konusu isimlerini tutuklu olduğu burada okundu. Fiili ve hukuki bir durum söz konusu, yemin edemeyecekleri bir gerçek. Hiçbir makam mahkemelere emir ve talimat gönderemez."

Hürriyet, 11.07.2011

Yemin krizi çözüldü

AK Parti ve CHP arasında yapılan görüşmenin ardından iki parti anlaşmaya vardı ve yemin krizi çözüldü. CHP'liler yemin etmek için TBMM Genel Kurulu'na yakalarında ''Egemenlik milletindir'' yazılı kokartla geldi. CHP adına ilk yemini Adana Milletvekili Ali Demirçalı etti. Başbakan Erdoğan, ''Beklentimiz buydu. Hayırlı oldu. Güzel oldu'', CHP lideri Kılıçdaroğlu ise ''Milli iradeye duyduğumuz saygının gereği yerine geldi'' değerlendirmesinde bulundu.

CHP heyetinden Akif Hamzaçebi toplantının ardından anlaşmaya vardıklarını söyledi.

İŞTE MUTABAKAT METNİ

Ak Parti ile CHP'nin üzerinde anlaşmaya vardığı ve gazetecilere dağıtılan mutabakat metninde şu ifadeler kullanıldı:

 

CHP'lilerin yemin yolunu iki kilit cümle açtı

Zeynep GÜRCANLI hurriyet.com.trYapılan açıklama altı paragraf ama metnin ikinci ve beşinci paragrafındaki iki cümle CHP'li vekillerin Genel Kurul'a girip yemin etmelerini sağlayacak muhtevayı içeriyor. Bu cümlelerden ilki, "Tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, milletimizin kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için TBMM'de olmaları gerektiğine inanıyoruz".

Altında AK Partili grup başkanvekillerinin de imzası bulunan bu cümle CHP'de şöyle okudu: "Milletin oyuyla milletvekili seçilmiş kişilerin, Meclis'te olup millet adına yasama faaliyetlerine katılması gerekir".

Bu cümle CHP tarafından doğrudan Ergenekon sanıkları ve KCK davası nedeniyle yemin edemeyen BDP'li vekillere isim vermeden atıfta bulunduğu şeklinde yorumlandı.

İkinci kilit cümle ise şu: "Anayasa dahil tüm mevzuatın, hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz".

Bunu da CHP şöyle okuyor: Ak Parti grup başkanvekilleri ile altına imza attığı bu metinle gerek mevcut yasaların gelecekteki anayasa ve yasaların "özgürlükçü" bir anlamda yorumlayacağına, yapacağına söz verdi. CHP bu iki cümle ile sadece içerdeki vekillerin çıkması için iktidar partisinin çağrı yapmakla kalmayıp, gelecekte yemin etmiş vekillerin başına benzer şeyler gelmesine karşı taahhütte bulunduğuna inanıyor.

TBMM, Türkiye Cumhuriyet'ini kuran, Kurtuluş Savaşını yöneten ve olağanüstü durumlarda dahil bugün yaşadıklarımızla kıyaslanamayacak çok daha büyük sorunların üstesinden gelen bir meclistir.

Halkın egemenliği ve halkın iradesi, seçilmiş ve vekalet verilmiş milletvekilleri aracılığı ile TBMM'de hayata geçirilir. Bu çerçevede, tüm siyasi partilerin ve milletvekillerinin, milletimizin kendilerine verdiği bu onurlu görevi yerine getirmeleri için TBMM'de olmaları gerektiğine inanıyoruz.

12 Haziran seçimleri sonrasında bazı milletvekillerinin yemin etmeyerek, yasama faaliyetlerine katılmamaları eksikliktir. Son seçimlerle birlikte yüzde 95 seviyelerinde yüksek bir temsil oranını yansıtan TBMM, milletimizin yeni bir anaysa yapılması talebi ile birleştirilerek değerlendirildiğinde, tüm siyasi partiler için uygun bir uzlaşma zemini oluşturmaktadır. Ortaya çıkan bu tarihi fırsat, toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa yapılması hedefi için kullanılmalıdır.

Siyaset kurumu için sorunların gündeme getirileceği, tartışılacağı, değerlendirileceği ve çözüm bulunacağı yegane ortam TBMM'dir. Siyasi partiler sorunların çözümü için TBMM zemininde olmalıdır.

''Anayasa dahil tüm mevzuatın, hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz.

Sonuç olarak Meclis'in açılışından bugüne kadar yasama faaliyetlerine katılmamış olan milletvekillerinin yemin ederek Meclis çalışmalarına iştirak etmelerini ve katkı sağlamalarını arzu ediyoruz.

İmzalar: Nurettin Canikli, Haluk İpek, Ahmet Aydın
Akif Hamzaçebi, Turgut Dibek, Aydın Ayaydın.''

Kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz…

CHP MYK TOPLANDI

Ak Parti ve CHP heyetlerinin toplantısının ardından CHP Grubu toplantı yaptı.

 

KILIÇDAROĞLU: MİLLİ İRADEYE DUYDUĞUMUZ SAYGININ GEREĞİ

 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, krizin çözümü ile ilgili ''Milli iradeye duyduğumuz saygının gereği yerine geldi'' dedi.

 

BAŞBAKAN'DAN İLK YORUM

 

Başbakan Erdoğan, CHP'lilerin yemin etme kararı ile ilgili olarak ''Beklentimiz buydu. Hayırlı oldu'' değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, yemin etmeyen BDP'liler için ise ''Kimse ötekileştirilmedi. Onların yeri de Meclis'' dedi.

 

GÜL: SON GELİŞME MUTLU ETTİ

 

Cumhurbaşkanı Gül, CHP'li milletvekillerinin yemin edecek olmalarının kendisini büyük bir memnuniyete sevk ettiğini belirterek, “Diyalog kapıları açık olunca, karşılıklı oturulup konuşulunca her şey halloluyor. Ümit ederim ki; BDP'ye bağlı milletvekilleri de Meclise katılırlar, aynı şekilde görevlerini yerine getirirler ve milletvekilliği faaliyetlerini gerçekleştirmeye başlarlar” dedi.

 

BDP'DEN İTİRAZ

 

BDP'li Hasip Kaplan, Ak Parti ile CHP'nin üzerinde anlaştığı mutabakat metnini ''Metin milli iradeyi yansıtmıyor'' şeklindeki sözleriyle eleştirdi.

 

CHP'LİLER YEMİN EDİYOR

 

CHP'li vekiller mutabakat metninde uzlaşılmasının ardından TBMM Genel Kurulu'na yakalarında ''Egemenlik millete aittir'' yazılı kokartla geldiler. CHP adına ilk yemini Adana Milletvekili Ali Demirçalı etti.


Hürriyet, 11.07.2011

Bir 'kriz' buluşması daha...

AK Parti ve CHP yöneticileri, Meclis'te yaşanan "yemin krizini" ele almak üzere yeniden bir araya geldi.

TBMM Genel Kurulu'nda bugün yapılacak Hükümet programı üzerindeki görüşmeler öncesi iki parti yöneticilerinin görüşmesi saat 10.05'de başladı.

Görüşmeye AK Parti'den Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP'den Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın katılıyor.

AK Parti ve CHP heyeti, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in arabuluculuğunda geçen cuma akşamı bir araya gelmiş, iki partinin karşılıklı önerileri genel başkanlara iletilmişti.

Bu arada CHP grubunun saat 14.30'da toplanacağı bildirildi.
 

 
cnnturk.com, 11.07.2011

 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.