Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > 12. dalga rektörleri vurdu

Ergenekon'da 12. dalga

Türkiye haftaya Ergenekon'da 12. dalgayla başladı. Soruşturma kapsamında Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, eski Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran gözaltına alındı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve şubeleri ile Çağdaş Eğitim Vakfı da aranıyor. İstanbul'da Prof. Dr. Erol Manisalı dahil 20 gözaltı var.

Prof. Dr. Mehmet Haberal ve Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu İstanbul'a getirildi. Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Esenboğa Havalimanı'na gelerek Haberal'a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Haberal'ın evinde, Başkent Üniversitesi Rektörlüğünde, Kızılcahamam'daki Patalya Otel ile Hilmioğlu'nun evinde yapılan aramalarda bazı CD'lere el konuldu.

Olağanüstü toplanan Başkent Üniversitesi Senatosu, Prof. Haberal'ın Ergenekon terör örgütü içinde faaliyet yürütme, örgüt üyesi olma, örgüte yardım etme şüphesiyle gözaltına alındığını açıkladı.

TOPLAM GÖZALTI SAYISI

83 noktadaki arama ve operasyonlar, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesi uyarınca özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın koordinasyonunda "Ergenekon" soruşturmasını yürüten 5 savcının talebi ve özel yetkili mahkemenin kararıyla gerçekleştiriliyor.

İstanbul'da gözaltına alınanlardan isimleri belli olanlar şöyle:

-Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüksel
- ÇYDD Pendik Şube Başkanı Şeyda Eşsiz
-68'liler Birliği Vakfı Genel Sekreteri Namık Kemal Boya
-Oya Kaynak
-Özkan Akyol
-Derviş Özçelik
-İpek Mavili
-Ali Naci Kılıç
-Şener Korsan
-Sibel Muşoğlu
-Cihan Demirci
-Ömer Sadun Okyaltırık
-Bahriye Uğurel
-Eda Yakmaz
-Şükriye Varlık

Ankara'daki aramaların detayları

Sabah erken saatlerde eşzamanlı olarak Başkent Üniversitesi rektörlük binası, Prof. Dr. Haberal'ın evi ve Kızılcahamam'daki Patalya Otel'de aramalar yapıldı.

Arama sırasında Prof. Dr. Haberal'ın evinde bulunan BTV Haber Müdürü Metin Kayıhan, aramaların sabah 07.00 sıralarında başladığını, 2 saat 45 dakika sürdüğünü ifade etti.

Evde yapılan aramalarda evin her odasının arandığını, bahçenin ve garajdaki bir arabanın içinde de arama yapıldığını söyleyen Kayıhan, aramalar sırasında Haberal'a ait kişisel bir dosyanın, diz bilgisayarının içerisinde Haberal'ın panel ve televizyonda yaptığı konuşma ve haber görüntülerinin yer aldığı CD'nin de tutanakla kayıt altına alındığını ifade etti.

Ekipler iyi davrandı

Arama yapan ekiplerin, Haberal'a çok iyi davrandığını, Haberal'ın da aramalar sırasında kesinlikle ekiplere müdahale etmediğini belirten Kayıhan, "Haberal'ın merak ettiği tek şeyin dün ameliyat ettiği hastaları olduğunu" söyledi.

Aramalar sırasında evde Haberal'ın birinci derece yakınlarının yanı sıra rektör yardımcıları ile dekanların da bulunduğunu, ayrıca mahalle muhtarı ile bir kadının daha evde olduğunu belirten Kayıhan, arama yapılması için evrakın Ankara'dan değil, İstanbul'dan geldiğini belirterek, aramalar başladığı sırada Haberal'ın avukatlarının da eve geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın götürülmesinden sonra jandarma tarafından araç ve yaya trafiğine açılması üzerine evin önünde toplanan Başkent Üniversitesi çalışanları, "Bu ülke nereye gidiyor. Mustafa Kemal'in askerleriyiz. Bizi de göz altına alın" diyerek tepki gösterdi.

Başkent Üniversitesi'nin açıklaması


Olağanüstü toplanan Başkent Üniversitesi Senatosu, Prof. Haberal'ın Ergenekon terör örgütü içinde faaliyet yürütme, örgüt üyesi olma, örgüte yardım etme şüphesiyle gözaltına alındığını açıkladı.

Rektör Yardımcısı Korkut Ersoy'un yaptığı açıklamada, Ergenekon kapsamında sadece kaçması önlenebilecek kişilerin değil, düşünebilen, üretebilen beyinlerin de tutuklandığı belirtildi.

Prof. Dr. Haberal'ın bizzat girdiği böbrek, karaciğer ameliyatlarıyla birçok kişiye can verdiğine dikkat çekilen açıklamada, hukuk dışı uygulamaların nefretle kınandığı kaydedildi. Açıklamada, "Rektörümüzün arkasındayız. Çalışmalarımız aynen sürecektir" denildi.

Başkent Üniversitesi ve Kanal B'deki arama bitti

Soruşturma kapsamında Başkent Üniversitesi Rektörlüğü'ndeki ve Kanal B'deki aramalar sona erdi. Kanal B'nin İstanbul Üsküdar'daki merkezinde ise arama yapılmadı.

Kanal B'yi ziyaret ederek Genel Müdür Nahit Duru ile görüşen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, televizyonun arşivine ve bilgisayar kasalarına el konulduğunu belirtti.

"Bunlar terör örgütü değildir. Türkiye'de bir terör vardır, bu terör de Adalet ve Kalkınma Partisi terörüdür" diyen Ateş, "Bu terör de iktidar terörüdür. Bu, 29 Mart seçimlerinin rövanşıdır. Seçimlerde halkı sindiremeyenler, şimdi Türkiye'nin bilim adamlarını, demokratik düşünce kuruluşlarını sindirmeye çalışıyorlar. AKP, bugüne kadar gerginlikten beslendi, Türkiye'yi kamplara bölerek, Türkiye'yi kutuplaştırarak kendisini ayakta tuttu. Bu aramalara Türkiye kamuoyunun topyekun tepki göstermesini bekliyoruz. Bugünlerin geçeceğine inanıyoruz. Yine bilim adamları gözaltına alınıyor. Haklarında yalan-doğru bir takım iddialarla bilim adamları sindirilmektedir" dedi.

Rektörlük önünde toplanan öğrenci ve üniversite çalışanları, aramalar sırasında protesto gösterisinde bulundu. "Türkiye laiktir laik kalacak", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Haberal'a uzanan eller kırılsın", "Genciz, Türküz, Atatürkçüyüz" şeklinde slogan atan öğrenci ve çalışanlar, Türk bayrağı açtı, 10. Yıl Marşı ile İstiklal Marşı'nı okudu.

Kanal B televizyonuna yayın akışını sürdürebilecek sayıda binaya eleman alındı. Kanal B'nin içinde bulunduğu Başkent Üniversitesi Kampüsü girişinde üniversiteye ait özel güvenlik görevlileri tarafından kontrol noktası oluşturuldu.

Patalya Otel'deki arama bitti

Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın kurucusu olduğu Başkent Üniversitesi Vakfı'na ait Gölbaşı'nda bulunan Patalya Otel'de de arama yapıldı. Jandarmanın otel çevresinde geniş güvenlik önlemlerini aldığı aramalarda, otele ait bir bilgisayara el konulduğu bildirildi.

Otel İşletme Müdürü Okan Akça, "Bize  Haberal'ın kaldığı oda ve ofisinin olup olmadığını sordular. Biz de burada öyle bir ofisin olmadığını, ancak ara sıra geldiğinde kaldığı odalar olduğunu söyledik. Bunun üzerine ekipler Haberal'ın ara sıra gelerek kalıdğı iki odada arama yaptı. Ardından benim ofisime inerek bilgisayarıma, hard diskine ve flaş disklerime el koydular. Bunları niye aldıklarını bilmiyorum. Merakla sonucunu bekliyorum" dedi.

Yaklaşık 40 dakikalık aramanın ardından polis ekipleri otelden aldıkları dökümanla ayrıldı.

Karayalçın Kanal B'yi ziyaret etti

Başkent Üniversitesi'ni, ardından Kanal B'yi de ziyaret eden Murat Karayalçın, “Bu işleyişin, aramaların, gözaltıların, hukuk kurallarına uygunluğu bir yana demokrasinin gereklerinin yerine getirilmesi arayışından çok bir sindirmeye dönüştürülmekte olduğunu da üzüntüyle ifade etmek isterim" dedi.

"Türkiye'nin yetiştirdiği büyük bilim insanlarından Prof Haberal'ın böyle bir işlemle karşı karşıya kalmasından çok büyük bir üzüntü duydum" diyen Karayalçın, "Prof. Haberal'ı yakından tanıyan birisiyim. Atatürk ilke ve devrimlerine, demokrasiye inanan, darbecilikle, çetecilikle hiçbir ilişkisi olamayacak bir kişidir. Umarım bugün başlatılan süreç daha ileri aşamalara gitmez" diye konuştu.

Eski İnönü Üniversitesi Rektörü de gözaltında

"Ergenekon" soruşturması kapsamında, Ankara'da gözaltına alınan eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, sağlık kontrolünden geçirildi.

Hilmioğlu, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, yoğun güvenlik önlemleri altında Ankara Adalet Sarayı'na getirildi.

Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirilen Hilmioğlu, adliyeden ayrılışı sırasında, basın mensuplarının ısrarlı sorularına yanıt vermedi.

İstanbul'daki gözaltılar

Evinde arama yapılan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Manisalı, gözaltına alındı. Prof. Dr. Manisalı'nın, Beşiktaş 1. Levent Sümbül Sokak'taki evinde polislerce başlatılan arama çalışması saat 14.40 sıralarında tamamlandı. Manisalı'nın evinden önce 2 çuval içinde evrak ve bir valiz çıkartıldı. Bu sırada Manisalı da çıkartılarak bir polis otomobiline bindirildi. Prof. Dr. Manisalı, niçin gözaltına alındığını soran basın mensuplarına "Ben de bir şey bilmiyorum çocuklar" karşılığını verdi.

68'liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan, vakfın Genel Sekreteri Namık Kemal Boya'nın da gözaltına alındığını açıkladı. Targan, "Ergenekon" davasının bugünkü dalgayla yeni bir boyut kazandığını kaydederek, "İçlerinde vakfımız Genel Sekreteri Namık Kemal Boya'nın da bulunduğu çok sayıda aydın, bilim insanı, sivil toplum kuruluşları yöneticisinin evlerinde aramalar yapılırken kimileri de gözaltına alınmış bulunmaktadır. Hiçbir çağdaş hukuk devletinde olması dahi düşünülemeyen böylesi bir uygulama Türkiye'nin bir polis devleti olmasına doğru gidişinin açık ve net göstergesidir" dedi.

Bursa'daki gözaltı

Evinde arama yapılan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanvekili ve eski Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, gözaltına alındı. Güvenlik güçlerince Bademli Mahallesi'ndeki evinde yapılan aramanın tamamlanmasının ardından gözaltına alınan Prof. Dr. Yurtkuran, sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Bursa Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Yurtkuran'ın daha sonra polis ekiplerince İstanbul'a götürülmesi bekleniyor.

Arama çalışmaları sırasında Yurtkuran'ın koleksiyonunda bulunan çok sayıda av tüfeği ve tabanca güvenlik güçlerince büyük titizlikle incelendi. Çalışmalarda ayrıca, Yurtkuran'ın yanı sıra eşi ve çocuğuna ait bilgisayarlar da ekipler tarafından incelemeye tabi tutuldu.

Yurtkuran'ın talebi doğrultusunda, tansiyon rahatsızlığı bulunduğuna dair özel bir sağlık kuruluşundan alınan rapor eve getirildi. Rapor, evin önünde bekleyen polis ekibine teslim edildi.

Yurtkuran'ın UÜ'deki odasında da arama başlatıldığı öğrenildi. Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri sabah saatlerinde UÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'na bağlı Nefroloji Bilim Dalı'nda görev yapan Prof. Dr. Yurtkuran'ın bürosuna geldi.

Yurtkuran'ın odasının bulunduğu Nefroloji Polikliniği'nde bir süre"arama izni" için gerekli evrakı bekleyen güvenlik güçleri, daha sonra bir savcı eşliğinde odaya girerek arama çalışmalarına başladı. Yurtkuran'ın odasındaki arama devam ediyor,

Samsun'daki gözaltı

Evi aranan eski Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay da gözaltına alındı. Bernay'ın evinden içinde bilgisayar diskleri, doküman ve CD bulunduğu bildirilen 5 torba çıkarıldı.

Yaklaşık 5 saat süren aramaların ardından, gözaltına alınan Prof. Dr.Ferit Bernay, emniyet güçlerinin nezaretinde evden çıkarılarak ekip otomobiliyle Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Bernay'ın otomobile bindirilmesi sırasında tedbir alan çevik kuvvet ekipleri Bernay'a yaklaşılmasına izin vermezken, evin önünde toplanan çok sayıda öğretim üyesi de alkışlarla Bernay'a destek verdi.

Bu sırada bazı öğretim üyeleriarasında çıkan kısa süreli tartışma büyümeden yatıştırıldı. Bu arada, güvenlik güçlerinin evden, içinde bilgisayar diskleri ve bazı dokümanlar ile CD'ler bulunduğu bildirilen 5 torba çıkardığı gözlendi.

Giresun'da rektörün odasında arama

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk'ün odasında arama yapılıyor. "Ergenekon" soruşturması kapsamında Kale mahallesinde bulunan Rektörlük binasına iki adet araçla, saat 12.00 sıralarında gelen Giresun Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Rektör Prof. Dr. Öztürk'ün odasına çıktı.

Ekiplerin, Öztürk'ün odasında arama yaptığı belirtildi. Bilgisayar CD'lerinin kopyalandığı da öğrenildi. Arama yapıldığını duyan bazı öğretim üyeleri bina önünde toplanırken, basın mensuplarının içeri girmesine izin verilmiyor.

Emekli bir asker olan Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, 18 Mart 2008 tarihinde, Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü nedeniyle üniversitede düzenlenen bir konferansta, "Ergenekon" sanığı Veli Küçük ile yaptığı görüşmeler nedeniyle, kendisinin de Ergenekon soruşturması içine çekilmek istendiğini öne sürmüştü.

ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ VE ŞUBELERİ ARANIYOR

Polis, İstanbul'un yanı sıra çok sayıda şehirde ÇYDD şubelerinde arama yapıyor. ÇYDD'deki aramalarla ilgili detaylı bilgi için tıklayın

ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI ARANIYOR

Çağdaş Eğitim Vakfı'nın (ÇEV), İstanbul Taksim'deki genel merkezi de aranıyor. Sabah saatlerinde başlayan aramanın devam ettiği öğrenildi.

ÇYDD merkezi ve şubeleri aranıyor

Ergenekon'da 12. dalga kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) merkezi ve şubeleri de aranıyor. Dernek Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın İstanbul Arnavutköy'deki evi 7 saat arandı. Saylan'ın evinin bulunduğu sokağa büyük bir Türk bayrağı asılırken, sokak trafiğe kapatıldı.

İSTANBUL:
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın İstanbul Arnavutköy'deki evinde başlatılan arama çalışması sona erdi. Arama yaklaşık 7 saat sürdü. Polis ekipleri evden bir çuvalla çıktı. Bu sırada bazı vatandaşlar polise tepki gösterdi.

Polislerin evden ayrılmasının ardından gazetecilere açıklama yapan Türkan Saylan, polislerin kitaplarına çok baktığını söyledi.

Hiçbir zaman darbe özlemcisi olmadığını ve darbeye karşı durduğunu söyleyen Saylan, Ergenekon ile en küçük bir bağlantısının olmadığını belirtti.

Saylan, Cumhuriyet mitinglerine katıldıklarını belirtti ve "ÇYDD varsa, 'ne şeriat ne darbe' deriz biz. Darbeden yana birşey demeyiz. Biz onlardan değiliz" dedi.

Prof. Türkan Saylan, "Böyle dediğim halde bazı basın mensupları yazı yazdılar; 'Bu kadın ne zaman tutuklanacak?' diye. Böyle şeyler nasıl oluyorsa Türkiye'de" ifadelerini kullandı. 

"Ama ben onlara aldırmıyorum. Önemli olan derneğimizin sağ salim ilerlemesi" diyen Prof. Saylan, "Sömürüye, hırsızlığa, üçkağıda muhalifiz. Muhalif olmayıp da ne yapacağız. Onurumuzla yaşıyoruz biz" diye konuştu.

Saylan ayrıca, "Şubelerimizin başkanlarıyla yönetim kurulu üyelerimizi tutukladılar. Buna çok kızdım. Bana yapılana değil ama onlara yapılana kızarım. 36 bin kız çocuğuna burs veriyoruz. Bilgisayarları kopya almadan alıp gittiler. Aramanın da kuralları var. Aldıkları bilgisayarlarda burs gören öğrenci kayıtları var. Öğrenciler belki de burslarını alamayacaklar. Bu beni rahatsız ediyor. Burslarla ilgili savcılığa gideceğiz" şeklinde konuştu.

Hükümetin 1 Mart tezkeresi yüzünden kendilerine hıncı olduğunu söyleyen Saylan, "Türkiye'yi  bu kadar küçük düşürücü davranışlarda bulunmamalıyız" dedi.

Bir korku devletinin oluşturulduğunu öne süren saylan, "Hukukta delilden sonuca gidilir. Burada ise sonuçtan delil elde edilmeye çalışılıyor. Benim özel kasetlerimi de aldılar. Artık tangoları güzelce dinlerler. Bana yapılanlara kızmam. Dernek olarak bunun da mücadelesini yapacağız" dedi.


Camdan yaptığı açıklama

Saylan evinin camına çıkarak yaptığı ilk açıklamasında, "Demokratik hakkını kullananlar cezalandırılıyor... Karamsar değilim maalesef bunu yaşıyoruz" demişti.

Saylan, Cumhuriyet gazetesi yazarı İlhan Selçuk'un Ergenekon operasyonunda gözaltına alınmasının ardından yaptığı açıklamada, "Hepimiz demek ki bir gece vakti gözaltına alınabiliriz. Bu çok yanlış bir şey" ifadelerini kullanmıştı.

ARKADAŞLARINDAN DESTEK

Saylan'a destek olmak amacıyla yakın arkadaşlarından gazeteci Leyla Umar ve Prof. Dr. Burhan Şenatalar da evin önüne geldi. Evin önünde toplanan grup, Gençlik Marşı ve bazı marşları okurken, ellerinde "Atatürk'ün çağdaş, aydınlanmacı kadını Türkan Saylan hocamıza sahip çıkıyoruz", "Hocam sizi kurda kuşa yem ettirmeyiz", "Sayın hocam, biz çoğunluğuz, onlar azlar aslında, çok azlar", "Laik bilim kadınımız Türkan Saylan'ın yanındayız" yazılı dövizler taşıdı.

Türkan Saylan'ın avukatı Hüseyin Karataş, Saylan'ın hiçbir şekilde bir suça bulaşmış tarafı olmadığını, sağlık yönünden ise ağır rahatsız durumda olduğunu ifade etti.

Evdeki arama çalışmalarının bittiğini anlatan Karataş, "Biz, herhangi bir şekilde bir suçla ilişkisi olmamasına rağmen toplanan belgeleri tutanak altına alıyor ve kendilerine teslim ediyoruz. Şu anda içeride herhangi bir sıkıntı yok. Türkan Hanım'ın sağlığı da iyi tahmin ediyorum. Yarım saat içerisinde tutanaklar tamamlanmış olacak ve arama kararının gerekleri yerine getirilmiş olacak. Öğrendiğimiz kadarıyla Türkan Hanım ile ilgili bir gözaltı ve yakalama kararı yoktur. Dolasıyla emniyetçi arkadaşlar belgeleri aldıktan sonra mahali terk edeceklerdir" dedi.

Bir gazetecinin "Aramalar için ne gerekçe sundular?" şeklindeki sorusuna Karataş, "Hiçbir suçlama yok. Ergenekon kapsamında mahkeme kararına göre ilintili olabilecek delillerin ve belgelerin elde edilmesi. Alınan belgeleri söyleyeyim; tamamen özel... Yasal çalışmalar, mahkeme kararları, her yerde edinilebilecek belgeler olmasına rağmen onlar alınmıştır. İddianameler vardır. O iddianamelerle ilgili verilmiş mahkeme kararları vardır. Türkan Hanım'ın özel eşyaları vardır. AK Parti iddianamesi alınmıştır. AK Parti iddianamesinin bir fotokopisi bulunmuştur ki, ciddi bir suçun delilidir kendisi de... Parti kapatmasıyla ilgili açılan bir davanın iddianamesidir. Hiçbir delil, hiçbir belge, hiçbir suç unsuru yoktur. Sadece özel. Hatta şunu da söyleyeyim; bazı kanunların metinleri dahi, derneklerin yasalarına dair kanun metinleri de alınmıştır ve herhalde devlet arşivlerinden ve Adalet Bakanlığı'ndan temin etme imkanı yok" yanıtını verdi.

Türkan Saylan'ın zaten rahatsız olduğunu ve bugün alınan kan değerlerinde de protein oranının bir hayli düşük ölçüldüğünü anlatan Karataş, "Büyük olasılıkla buradan hastaneye gideceğiz" dedi. Karataş, içeride kaç polisin bulunduğuna ilişkin bir soru üzerine ise "8-10 polis var" dedi.

Saylan'ı ziyaret eden arkadaşı avukat Aydeniz Tuskan, "Türkan Saylan, (yasa dışı hiçbir şeyle alakamız olması mümkün değil) mesajı gönderdi" dedi.


Eski Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan Alkış ise açıklamasında, "Bu ülkenin çıkarlarını savunmak, bu ülkenin gençlerini geleceğe hazırlamak bir suçsa o zaman benim evim de aransın. Ben de tutuklanayım istiyorum. Bu bir karşı koyuş, meydan okuyuş değil. Ama eğer suçluysak, hepimiz  suçluyuz. Bu ülkenin geleceğine hizmet eden herkes suçludur. O halde hepimiz aranalım. Hepimiz tutuklanalım. Nasıl olsa sıra hepimize gelecek" dedi.

CHP'li Gürsel Tekin de bugün yaşamının önemli bir kısmını sadece eğitime adamış bir insanın böyle bir müdahaleye tabi tutulmasını doğru bulmadığını ifade
etti.

Polislerin saat 07.30 sıralarında Saylan'ın evinde geldiği öğrenildi.

Derneğin Şişhane'deki genel merkezi de aranıyor. Başkan Türkan Saylan, CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada, polisin dernekte "silah" aradığını söyledi. Saylan'ın telefonla yeni bağlantı yapmasına polis izin vermiyor.

ÇYDD Genel Merkezi'nde arama

Şişhane'deki ÇYDD Genel Merkezi'ne sabah erken saatlerinde gelen İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler arama çalışması başlattı. Polis, derneğin bulunduğu sokağın girişinde de geniş çaplı önlemler aldı.

Beyoğlu'ndaki dernek merkezine gelen avukat Aydeniz Tuskan, "Bazı yönetim kurulu üyeleri ve şube başkanları gözaltına alındı. Ancak bizim de tam bir bilgimiz yok. İçeride bütün kayıtlara bakılıyor" dedi.

ÇYDD'ye "Geçmiş olsun" dileklerini sunmak için geldiğini belirten Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) Genel Başkanı Erol Kızılelma da, Saylan'ın sağlığı hakkında endişeleri olduğunu ifade ederek, Saylan'ın hayatı boyunca demokrasinin ve çağdaşlığın gelişmesi için mücadele ettiğini bildirdi.

"Yapılan muameleyi Türkiye için bir bahtsızlık olarak gördüğünü" anlatan Kızılelma, "Türkiye için utanılacak bir durum. Türkiye'de darbe özlemcileri olmuştur. Bunlarla mücadele edilmesini de doğal karşılıyoruz ama Türkiye'nin şanssızlığı demokrasiden nasibini almamış bir iktidar eliyle mücadelenin yürütülmesidir. Bu konuda endişelerimiz var" dedi.

Derneğin muhabese müdürü Ayhan Geceyatmaz, "Belgeleri inceliyorlar. İdari kattaki bazı odaları açtırıp arama yapıyorlar" dedi.

Derneğin İstanbul'daki Bakırköy ve Kadıköy şubesinde de arama yapılıyor. Arama yapıldığı haberini alarak Bakırköy şube binası önüne gelen ÇYDD çalışanları, "Burs verdiğimiz öğrencilerin evrakları var. Niçin arama yapıldığını bilmiyoruz" dedi.

Çağdaş Eğitim Vakfı aranıyor

Çağdaş Eğitim Vakfı'nın (ÇEV), İstanbul Taksim'deki genel merkezi de aranıyor. Sabah saatlerinde başlayan aramanın devam ettiği öğrenildi.

ÇEV'in Taksim Kocatepe mahallesi Feridiye caddesindeki binasına gelen polis, çevre güvenliğini aldıktan sonra arama çalışması başlattı.

BURSA: (Devam ediyor)

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Bursa Şubesi'nde de 06.30'da başlattıkları arama halen sürüyor.

Altıparmak Caddesi Altıparmak Sokak'ta daha çok iş yerlerinin bulunduğu bir binanın 4. katındaki şubeye erken saatlerde gelen Bursa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, dernekte arama başlattı.

ÇYDD Bursa Şube Başkanı Kadriye Gökçadır'ın da bulunduğu şubede arama çalışmalarını yürüten polis memurları, şubede sekreter olarak görev yaptığı bildirilen bir kadınla birlikte binadan ayrıldı. Kısa süre sonra yeniden binaya dönen güvenlik güçlerinin, sekreterin evinden kişisel dizüstü bilgisayarını aldıkları öğrenildi.

Bursa Barosunu ve Çağdaş Hukukçular Derneğini temsilen üç avukat, arama çalışmaları sırasında şubeyi kısa süre ziyaret etti.

Öte yandan, aramalar sırasında şubeden çıkan, kimliğini açıklamayan bir kişi de güvenlik güçlerinin ellerinde "72 saatlik arama kararı" bulunduğunu, derneğin evrakları üzerine inceleme yapıldığını söyledi.

Aramalar devam ederken derneğin bulunduğu binada iş yerleri olan vatandaşların binaya girişlerinde sorun yaşanmıyor. Sadece arama yapılan ve derneğin olduğu binanın en üst katına çıkılmasına izin verilmiyor.

İZMİR: (Devam ediyor)
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubesi'nde arama yapıldığı öğrenildi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla Ergenekon soruşturması kapsamında Kıbrıs Şehitleri caddesindeki ÇYDD İzmir Şubesi'nde arama yapıyor.

VAN: (1 noktada devam ediyor)
ÇağdaşYaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yüksel'in "Ergenekon" soruşturması kapsamında, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ndeki bürosunda ve evinde yapılan arama sona erdi.

Prof. Dr. Yüksel'in ofisinde sabah saat 07.00'da başlatılan ve emniyet müdürlüğüne bağlı çeşitli şubelerdeki 10 kişilik uzman ekip tarafında yapılan arama 5 saat sürdü. Aramada, ofiste bulunan dosya, bilgisayar ve çeşitli dokümanlara el konuldu.

El konulan evrakta Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği'ne (YÖDER) ait isim listesi ile ÇYDD'den burs alanların listesi bulunuyor. Evrakta bazı öğrencilerin isimlerinin karşısına notların düşüldüğünün tespit edildiği öğrenildi.

Prof. Dr Yüksel'in Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesindeki evinde başlatılan arama ise yaklaşık 5 saat sürdü. Aramada, Prof. Dr. Yüksel'in bilgisayar CD'leri ve çeşitli dokümanlara el konuldu.

Ekipler, arama sonunda dosyaları koydukları çuvallarla evden ayrıldı. Prof.Dr. Yüksel'in evde bulunan yeğeni Kerem Yüksel ise arama ile ilgili gazetecilerin sorularına yanıt vermedi.

ÇYDD Van şubesindeki arama halen devam ediyor.

ANTALYA: (Devam ediyor)
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Antalya Şubesi'nde polis tarafından arama başlatıldı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla Ergenekon soruşturması kapsamında, Bahçelievler 141. Sokak 13 numaralı apartmanın alt katında bulunan ÇYDD Antalya Şubesi'nde sat 08.00'den itibaren arama yapılıyor.

ADANA: (Sona erdi)
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) Adana şubesindeki arama sona erdi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Çınarlı mahallesindeki dernek binasında başlatılan aramalar tamamlanırken, gözaltına alınan olmadı.

Güvenlik güçlerinin, bilgisayar harddiskleri ve bazı belgeleri doldurdukları koli ve poşeti, incelenmek üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.

Dernek başkanı Cumhure Mülazımoğlu'nun kardeşi Mahmure Mülazımoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, polislerin arama yapmak üzere saat 07.00'de binaya geldiklerini söyledi.

Polis derneğe girdiğinde bir bilgisayar uzmanı getirdiklerini ifade eden Mülazımoğlu, "Evrakı incelediler ve dosyaladılar. Her bir dosyaya da avukat olarak ben paraf attım. Alınan belgelerle ilgili olarak liste hazırladılar. O listeye de parafımı attım. Aramanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla yapıldığını öğrendik. Bunun dışında ne bizim, ne de polisin bilgisi var. Arama yapan memurlar son derece kibardı ve bizi rahatsız edecek herhangi bir şey yapmadılar. Kütüphaneyi de incelediler" dedi.

"300 öğrenciye verilen burslarla ilgili bilgilerin yer aldığı belgeler, derneğin çalışmalarına ilişkin bilgiler, üye listeleri ve 3 bilgisayarın harddisklerini aldılar" diyen Mülazımoğlu, "Bilgisayarlardaki yedekleme, teknik olarak olanaksız olduğu gerekçesiyle burada yapılamadı. Bu yedekleme Emniyet Müdürlüğü'nde yapılacak ve yapıldığı sırada bizden bir arkadaş bulunacak. Yasal olarak yedekleme mahallinde yapılması öngörülüyor. Ama güvenlik güçleri bu işlemi burada yapamayacaklarını belirttiler" diye konuştu.

Bu arada, polislerin arama yaptıkları sırada bazı üyelerin de derneğe gelerek gelişmeleri takip ettikleri görüldü.

ÇYDD'nin Çukurova şubesinde yapılan arama da sona erdi. Gözaltına alınan olmadı. Güvenlik güçleri, bilgisayar ve iki koliye doldurdukları dosyaları incelenmek üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.

ÇYDD Çukurova Şubesi Başkanı Filiz Güllüler, dernek binası önünde bekleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, öğrenci burs kayıtları da dahil tüm dosyaların incelendiğini belirterek, "Ergenekon kapsamında, Türkiye genelinde bir arama söz konusu" dedi.

Güllüler, detaylı açıklamayı daha sonra yapacaklarını kaydetti.

ÇYDD Çukurova Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Özgür Onar, dernek binası önünde bekleyen gazetecilere yaptığı açıklamada, başkan Filiz Güllüler'in sabah erken saatlerde evinden alınarak derneğe getirildiğini, kapının açtırılarak aramanın başlatıldığını söyledi.

MERSİN:
(Sona erdi)
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Mersin Şubesi'nde başlatılan arama sona erdi.

Silifke caddesindeki bir apartmanın birinci katındaki ÇYDD Mersin Şubesi'ne sabah erken saatlerde gelen Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan ve yaklaşık 3 saat süren arama tamamlandı.

Polis, arama sonrasında dernekteki bilgisayarın harddiski ile bazı CD ve belgelere, incelemek üzere el koydu. Olayla ilgili gözaltı olmadığı bildirildi.

ÇYDD Mersin Şube Başkanı Sacide Uluğ, arama sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, polislerin, sabah erken saatlerde evine gelerek dernekte inceleme ve araştırma yapacaklarını söylediklerini belirtti.

Bunun üzerine birlikte derneğe geldiklerini ifade eden Uluğ, "Derneğin odalarını inceleyip, aradılar. Bilgisayarların harddisklerine el koydular, CD'leri aldılar ve tutanak tuttular. Bize de sebebi konusunda birşey söylenmedi. Sadece bazı şehirlerde eş zamanlı arama yapıldığını söylediler. El konulan CD'lerde çalışmalarımız, sunumlarımız, izlediğimiz filmler vardı. Belgelerde ise burs komisyonları, burs dönemleri, üye listelerimizin isimleri var" dedi.

Uluğu olayla ilgili gözaltı olmadığını da söyledi.

ŞANLIURFA: (Sona erdi)
ÇYDD Şanlıurfa Şubesi'nde yapılan arama sona erdi.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince, ÇYDD'nin Kadri Eroğan Caddesi'ndeki bir iş merkezinin ikinci katındaki şubesinde yapılan arama, yaklaşık 7 saat sürdü.

Şubedeki bilgisayarın harddiski ile çeşitli dokümanlara el koyan ekipler, aramanın ardından dosyaları koydukları çuval ve kutuyla binadan ayrıldı.

ÇYDD Şanlıurfa Şube Başkanı Türkan İnce, polislerin sabah saatlerinde kendisini arayarak, şubeye gelmesini istediklerini ve kendilerine verilen görev çerçevesinde arama yaptıklarını söyledi.

Ekiplerin şubenin evrak ve bilgisayarını incelediklerini, bazı belgeleri ve bilgisayarın harddiskini aldıklarını aktaran İnce, gazetecilerin görüşünü
sorması üzerine, "Onlar da görevlerini yapıyorlar" dedi.

DİYARBAKIR:
(Sona erdi)
"Ergenekon" soruşturması kapsamında, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Diyarbakır Şubesindeki aramalarda, cd, bilgisayar ve bazı evraklara polis tarafından el konuldu.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, Yenişehir İlçesi Cahit Sıtkı Tarancı Sokak Yoğurtçuoğlu Apartmanının birinci katında bulunan şubede bu sabah başlattığı aramayı tamamladı.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla yapılan aramada, el konulan cd, bilgisayar ve bazı evraklara incelenmek üzere emniyet müdürlüğüne götürüldü.

Aramalar, ÇYDD Diyarbakır Şube Başkanı Başkanı Prof. Dr. Seçkin Gündüz'ün de dernekte bulunduğu sırada yapıldı.

Olayla ilgili olarak gözaltına alınan olmadığı bildirildi.

TRABZON:
(Sona erdi)
"Ergenekon" soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) Trabzon Şubesi'nde polislerce yapılan arama, sona erdi.

Uzun Sokak'taki bir iş hanında faaliyet gösteren ÇYDD Trabzon Şubesi'ne sabah saatlerinde gelerek arama yapan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, saat 14.15 sularında çalışmasını tamamladı.

Ekipler, şubedeki çeşitli evrak ve bilgisayar hard disklerini alarak, emniyet müdürlüğüne götürdü.

Aramanın sona ermesinin ardından basın toplantısı düzenleyen ÇYDD Şube Başkanı Kenan Koç, Türkiye genelinde yapıldığı gibi Trabzon Şubesi'nin de görevlilerce arandığını belirterek, "Bizlere hukuk çerçevesi içinde davrandılar. Herhangi bir sorun yaşamadık. Gayet iyi bir şekilde görevlerini bitirip ayrılmışlardır. Bizim tedirgin olacak herhangi bir şeyimiz yok" dedi.

Şube Sekreteri Osman Sungur ise sabah saat 06.00'da, Şube Başkanı Koç'un telefonunun kapalı olması üzerine polislerin kendisini aradığını, "Hakkınızda mahkeme kararı var, arama yapacağız, lütfen şubeye gelir misiniz" dediklerini ifade ederek, "Ben de başkan yardımcımızla beraber geldim. Görevlilerle kapıyı açtık. Kendilerine kolaylık sağladık. Genel merkez ve şubeler bazında bu olay gerçekleşiyor. Evrakı aldılar, baktılar, zorluk çıkarmadılar bize" diye konuştu.

Derneğin, 46 öğrenciye burs verdiği öğrenildi.

Bu arada, şubedeki arama devam ederken, bazı siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum kuruluşu üyeleri, ÇYDD Trabzon Şubesine gelerek, yöneticilerine destek verdiler.

KARS: (Sona erdi)

ÇYDD Kars Şube Başkanı Vedat Akçayöz'ün işyerinde arama yapıldı.

Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri öğlen saatlerinde ÇYDD Kars Şube Başkanı Vedat Akçayöz'ün Bakırcılar Caddesindeki iş yerine gelerek arama yaptılar.

Buradaki aramada, Akçayöz'ün iş yerindeki bilgisayar kasası, CD ve evrakları incelenmek üzere polis merkezine götürüldü.

Diğer operasyonlar

Operasyon kapsamında, sabah erken saatlerde eşzamanlı olarak Başkent Üniversitesi rektörlük binası, Prof. Dr. Haberal'ın evi ve Kızılcahamam'daki Patalya Otel'de aramalar başlatılmıştı.

Arama ve operasyonlar, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesi uyarınca özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın koordinasyonunda "Ergenekon" soruşturmasını yürüten 5 savcının talebi ve özel yetkili mahkemenin kararıyla gerçekleştiriliyor.

 
cnnturk.com, 13.04.09

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.