Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > YSK'nın tavrı da Meclis'i boykot kararı da yanlış

YSK'nın tavrı da Meclis'i boykot kararı da yanlış
 
YSK'nın Hatip Dicle'nin vekilliğini düşürmesi üzerine bağımsız milletvekillerinin Meclis'i boykot kararı alması Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekti. Dün yapılan ortak açıklamada, YSK ağır bir dille eleştirilirken, bağımsız vekillere de 'Meclis'e gitmeme kararını gözden geçirin' çağrısı yapıldı: "Boykot anlaşılabilir değil."

Diyarbakır'ın önemli 32 sivil toplum kuruluşu, BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekillerinin Meclis'i boykot kararına tepki gösterdi. Sivil toplum örgütü temsilcilerinin yaptığı ortak açıklamada, Yüksek Seçim Kurulu'nun Hatip Dicle'nin vekilliğini düşürmesi eleştirildi ve 'özgür iradenin tecelli etmesinin önüne zorlama kararlarla geçilmesinin toplum vicdanında onulmaz yaralar açacağı'na dikkat çekildi. Buna karşılık blok adaylarının Meclis'i, halkın onayını almadan protesto edeceklerini ilan etmelerinin de anlaşılabilir olmadığının altı çizildi. Çözüm yerinin Meclis olduğuna işaret edilen açıklamada, "Halk adına, çözüm çabalarının tüm engellemelere rağmen devam edebilmesi ve Kürt sorunu başta olmak üzere ülkemizdeki tüm sorunların çözüm çabalarının yüceltilebilmesi için bağımsız milletvekillerinin bu kararlarını yeniden gözden geçirmesi yerinde olacaktır." denildi. Bunun için Meclis'in, yeni anayasa çalışmalarına zaman geçirmeden başlaması istendi.

Açıklamaya; Anadolu Gençlik, Ayder, Bayındır-Memursen, Birlik Habersen, Büro-Memursen, Cansuyu, Dem-Der, Dicle Fırat Diyalog Grubu, Dinbirsen, Diyanet-Sen, Diyarbakır İHH, Düşünce İnşa Hareketi, Eğitim-Bir-Sen, Enerji-Bir-Sen, Gönül Köprüsü, Hayat-Der, Islah Hareketi, İhvan-Der, İlim Yayma Cemiyeti, İnsan ve Erdem, Kültür Memur-Sen, Memur-Sen, Ögder, Özgür Eğitim Sen, Özgür-Der, Sağlık-Sen, Sek-Der, Toç Bir Sen ve Ulaştırma Memur-Sen imza attı.

Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanlığı'nda bir araya gelen STK'lar adına açıklamayı Ömer Evsen yaptı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, Hatip Dicle ile ilgili daha önce aldığı bir mahkûmiyet kararını alelacele görüşüp kesinleştirdiğini belirten Evsen, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) da milletvekilliğinin düşürülmesi kararı verdiğini hatırlattı. Bu kararın, halk iradesinin nasıl hiçe sayıldığını gözler önüne serdiğini anlatan Evsen, YSK'nın Dicle'ye oy veren 80 bin kişinin iradesini yok saydığını savundu ve kararı tamamen toplum mühendisliği olarak gördüklerini bildirdi.

Yargıtay ve YSK kararının yasallığının tartışmalı olduğunu öne süren Evsen, bunun kesinlikle vicdanî ve insanî olmadığını kaydetti. Evsen, şöyle devam etti: "Özgür iradenin tecelli etmesinin önüne bu tür zorlama kararlarla gelinmesi toplum vicdanında onulmaz yaralar açacaktır. Buna karşılık blok adaylarının da Meclis'i, halkın onayını almadan protesto edeceklerini ilan etmeleri de anlaşılabilir değildir. Halk adına, çözüm çabalarının tüm engellemelere rağmen devam edebilmesi ve Kürt sorunu başta olmak üzere ülkemizdeki tüm sorunların çözüm çabalarının yüceltilebilmesi için blok milletvekillerinin bu kararlarını yeniden gözden geçirmesi yerinde olacaktır."

"YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARINA HEMEN BAŞLANMALI"

Evsen, halk iradesinin Anayasa'ya daha etkin katılımı için hükümetin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Şöyle devam etti: "Seçim Kanunu'nun değiştirilmesi sözü verilmeli, diğer davalardan yatan ve henüz ceza almamış olan milletvekillerinin Meclis yoluna engel konulmaması sağlanmalıdır. Anayasa komisyonlarının tüm renklerin katılımıyla bir an önce toplanması sağlanmalıdır, Meclis tatile girmeden iş ve işlemlerine devam etmelidir. Aksi takdirde zaten gergin olan toplum daha da gerilecek ve beklenen barış ortamı sağlanamayacaktır."

Zaman, 25.06.2011

 

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.