Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Davutoğlu'ndan Şam'a 3 mesaj

Davutoğlu'ndan Şam'a 3 mesaj

Konya'da ilk kez milletvekili adayı olan Ahmet Davutoğlu'nun seçim turumdayım. Bugünkü merkez Kulu ilçesi. Konya’da ilçeler değişse de görüntü değişmiyor: Kadınsız bir siyaset, kadınsız bir devlet. Bu arada Davutoğlu dün yapılan sürpriz Suriye toplantısında hangi kararların alındığını da açıkladı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu dün Karapınar’da bugün Kulu’da önce kaymakamlık, belediye binası gibi merkezleri ziyaret etti. Ardından da halka hitaben konuşmalar yaptı. Tüm bu süreçte ortak nokta ne meydanlarda ne de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu karşılayan bürokraside hiç kadın olmamasıydı.

Kadınsız ortam mitinglerde ve konuşmalarda iyice ortaya çıktı. Dünkü Karapınar mitinginde dinlemeye gelenler arasında birkaç AK Partili'nin eşi hariç, hiç kadın yoktu.

Keza bugün konuştuğu Kulu’da da tüm dinleyenler erkekti. 

Davutoğlu’nun tüm konuşmalarında verdiği ana mesajı ise milli birlik ve beraberlik oldu.

Kulu'yu örnek gösterdi Dışişleri Bakanı milli birlik için...

Kürdünden, Tatarına, Türkünden, Türkmenine kadar çok sayıda farklı köyü barındıran Kulu'nun Ak Parti tarafından ortaya atılan mili birlik projesi için örmek olduğunu vurguladı.

"Hangi etnik hangi mezhepten olursa olsun vatandaşın bu ülkeye tam bir aitedir gibidir milli birlik” dedi Davutoğlu.

Bir de 2023 vizyonuna ilişkin mesajlar verdi

"Bizim doğalgazımız, rafinerimiz yok ama insan gücümüz var. İnsan unsurumuza güveniyoruz. 2023'te Türkiye dünyanın en büyük ekonomileri arasına girecek" dedi

Konuşmasını “2023’te lider ülke Türkiye" diye bitirdi.

Davutoğlu'nu izlemeye devan ediyoruz. Ona dış politikadaki gelişmeleri de sorma imkanı bulduk. Özellikle Suriye'deki karışıklıklar üzerine yapılan sürpriz toplantıda hangi kararlar alınmış?

ŞAM'A 3 MESAJ 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu dün yapılan Suriye toplantısı ardından ilk kez konuştu ve “Türkiye olarak her şeye hazırız” dedi.

Konya’da dünkü toplantı hakkındaki soruları yanıtlayan Davutoğlu, Şam yönetimine üç mesaj gönderdi. Tehlike hisseden Suriye vatandaşlarına ise “kapımız açık” mesajı verdi.

 

Davutoğlu'nun Beşar Esad yönetimine mesajları şöyle:

Artık sivil kayıplar olmasın.

Halkla doğru iletişim kurarak ekonomik sosyal ve siyasi alanda acilen reforma gidilsin ve bu reformlar gözle görülür şekilde uygulansın.

Güvenlik güçleriyle halk karşı karşıya getirilmesin

 

Davutoğlu toplantıdan sonra hem Başbakan Erdoğan’a hem de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Suriye’deki son durum ve Türkiye’deki hazırlıklar konusunda bilgi verdi.

 

Davutoğlu toplantı sonrasında Suriye’den muhatabı Dışişleri Bakanı Muallim’i de arayarak kendisine bu mesajları iletti.

 

MİSAFİR EDER GÖNDERİRİZ

 

Türkiye’nin bakışının bölgedeki tüm ülkelerdeki insanların kendi yurtlarında, köylerinde huzur içerisinde yaşaması olduğunu kaydeden Davutoğlu söyle konuştu: “Ancak istenmeyen gelişmeler olursa bu konuda Türkiye Cumhuriyeti’nin çok büyük tecrübesi vardır. Daha önce Mısır'da ve Libya’da da işledi. Saat gibi işleyen bir mekanizmamız var. Bizim istediğimiz insanların bulundukları yerde mutlu olmamaları ama aksi bir şey olursa ağırlarız. Bize misafir olurlar ve en kısa zamanda evlerine dönerler.”

 

Türkiye’nin gelişmelere bağlı olarak her türlü fedakârlığı yapmaya hazır olduğunu vurgulayan Ahmet Davutoğlu, “ Bunlar bizim kardeşlerimiz. Herhangi bir insani ihtiyaç olduğunda mesafe koymamız mümkün değildir” şeklinde konuştu.

 

VİZESİZ GEÇİŞE DEVAM

 

Ahmet Davutoğlu, Suriye ile olan vizesiz geçiş sisteminin askıya alınıp alınmayacağı konusundaki bir soruya ise böyle bir önlemin kesinlikle düşünülmediğini söyledi. “Biz attığımız adımı geri almayız” diyen Davutoğlu, Suriye ile her düzeyde temasın sürdüğünü ve iki ülke arasında bir sorun bulunmadığını da vurguladı. Davutoğlu ayrıca “Suriye bizim için kaderi kaderimiz olan en önemli komşumuz. En uzun sınıra sahibiz. Gelişmeleri de an be an takip ediyoruz” dedi.

 

Ahmet Davutoğlu dünkü toplantının ise rutin bir değerlendirme toplantısı olarak algılanmasının gerektiğini vurguladı.

Hürriyet, 30.04.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.