Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > YSK'nın çıkardığı krizi mahkemeler çözüyor

YSK'nın çıkardığı krizi mahkemeler çözüyor
YSK'nın 12 bağımsız adayı veto etmesiyle başlayan kriz için ara çözüm yerel mahkemelerden geldi.
 

Geçmişteki mahkumiyetleri gerekçesiyle adaylıkları kabul edilmeyen BDP'liler, başvurdukları mahkemelerden olumlu sonuçlar aldı. İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi, avukatların başvurusu üzerine halen milletvekili olan Sebahat Tuncel'in 1 yıl 6 aylık hapis cezasını 6 aya indirip hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Gültan Kışanak ve Ertuğrul Kürkçü de yerel mahkemelerden memnu haklarının iadesine ilişkin çıkardıkları kararları YSK'ya iletti. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi ise Hatip Dicle ve Leyla Zana'nın durumuna açıklık getirdi. Her iki ismin "yasaklanmış haklarının bulunmadığı''na hükmetti. Böylece söz konusu adayların önündeki engeller kaldırılmış oldu.

YSK Başkanı Ali Em'in, "Yeniden değerlendirilebilir." açıklamasından sonra adaylıkları kabul edilmeyen BDP'liler, mahkemelerin yolunu tuttu. Dün ilk haber İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'den geldi. İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi, Tuncel'in avukatlarının başvurusu üzerine milletvekilliği adaylığına engel teşkil ettiği bildirilen 1 yıl 6 aylık hapis cezasını 6 aya indirip hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Böylece Tuncel, milletvekili seçilememe şartları arasında bulunan 'bir yıl ve üstü ceza' engelinden kurtulmuş oldu.

YSK'nın veto ettiği bir diğer aday olan Siirt Milletvekili Gültan Kışanak, İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nden aldığı memnu haklarının iadesine ilişkin belgeyi avukatı aracılığıyla YSK'ya sundu. Mersin adayı Ertuğrul Kürkçü de benzer yolu takip ederken, Hatip Dicle ve Leyla Zana'nın durumuna Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi açıklık getirdi.

Mahkeme, YSK tarafından iptal edilen Leyla Zana ve Mehmet Hatip Dicle'nin, "yasaklanmış haklarının bulunmadığı''na hükmetti. Mahkemenin kararında, 5237 sayılı TCK'nın 53. maddesinde, "işlenen suç dolayısıyla belli haklardan yoksun bırakılmanın'' düzenlendiği belirtilerek, madde metninde, işlenen suç dolayısıyla hangi hakları kullanmaktan yoksun bırakılacağının belirlendiği ifade edildi. Ancak bu hak yoksunluğunun süresiz olmadığı vurgulanan kararlarda, şöyle denildi: ''Söz konusu hak yoksunluklarının mahkûm olunan cezanın infazı tamamlanıncaya kadar devam etmesi öngörülmüştür. Diğer yandan 5237 sayılı TCK'da hak yoksunlukları süresiz olarak öngörülmediğinden memnu hakların iadesi benzeri bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu şekilde bir talep geldiğinde mahkemece yapılan işlem şartları oluştuğu takdirde yasaklanmış hakların bulunmadığının tespitinden ibarettir."

Bu isimlerin aksine Elazığ Bağımsız adayı İsa Gürbüz, Karakoçan Asliye Ceza Mahkemesi'nden 'memnu haklarının iadesi' kararını alamadı. Gürbüz, 2004 yılında, 'kaçak elektrik'ten, 2009'da da 'suç ve suçluyu övmek'ten mahkum olmuştu.

Zaman, 21.04.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.