Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Hadım Yasası komisyondan geçti

Hadım Yasası komisyondan geçti

“Hadım” yasa tasarısı Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarıyı sunan AK Partili vekil anlaşmazlık çıkması üzerine komisyonu terk etti.

Tecavüz suçlarına yönelik hazırlanan yasa tasarısı Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. AK Parti Ankara milletvekili Alev Dedegil'in hazırladığı yasa tasarısı toplumda "hadım" yasası olarak biliniyor.

Bugün komisyonda görüşülen yasa tasarısına alt komisyonda eklenen bir madde AK Partili vekiller arasında görüş ayrılığına yol açmıştı.

"Hadım" yasa tasarısı daha önce Alt Komisyon'da görüşülürken, "tecavüze uğrayan mağdur şayet bu nedenle işini, okulunu, ailesini, oturduğu yeri terk ederse ceza bir kat artar" maddesi değiştirilmişti.

Alt komisyon başkanı Mehmet Emin Ekmen, teklif sahibi Aşkın Asan ve Alev Dedegil de bu değişikliğin arkasında durmuştu.

Ancak Adalet Komisyonu'nda bugün AK Parti ve CHP’li bazı milletvekilleri de bunun çok ağır olacağını, tespit edilmesinin çok zor olacağını ifade edip, değiştirilmesini ya da tekliften çıkarılmasını istedi.

Komisyon Başkan Vekili Hakkı Köylü’nün de destek verdiği bu değişiklik oylamaya sunuldu ve oylama sonucunda cezanın bir kat arttırılması yasadan çıkarıldı. Bunun üzerine Asan ve Dedegil yasanın değiştirilmesine sert tepkiler göstererek, “Hep affedin, affedin ama bunun sonu yok” dedi.

Teklif sahibi Dedegil, erkek vekillerin CHP’li vekillere destek vererek bu maddenin çıkarılmasına oldukça sinirlendi ve komisyon toplantısını terk etti. Toplantıdan çıkarken de kadınların başına gelen olaylar, onların suçu olmadığını belirterek toplantıyı terk etmediğini açıkladı.

Gazetecilerin, ''toplantıyı neden terk ettiğini'' sorması üzerine Dedegil, ''Toplantıyı terk etmedim. Başka programlarım var, ama o paragrafın orada kalmasını isterdim'' diye konuştu.

Öte yandan suçun sarkıntılık, taciz olarak kalması halinde Yargıtay üyesinin desteği ile değişti. Buna göre "suçun ani ve kesik hareketlerle işlenmesi halinde ceza üçte bir indirilir" dendi.

'HÜSEYİN ÜZMEZ'İ KURTARACAKSINIZ'

Teklifin, ikinci maddesinde de milletvekilleri arasındaki tartışma sürdü. CHP'li Arıtman, Türk Ceza Kanunu'nun 103. maddesinin ''beden ve ruh sağlığının bozulmasına'' ilişkin altıncı fıkrasının teklifle kaldırılmasını eleştirdi. Arıtman'ın, ''Hüseyin Üzmez'i kurtaracaksınız'' sözlerine AK Parti'li milletvekilleri, ''ne alakası var'' şeklinde tepki gösterdi.

CHP'li Arıtman, tekrar söz alarak, oniki yaşını doldurmamış çocuğa karşı işlenen suçlarda cezanın 1 kat artırılmasını istediğini belirtti.

AK Parti Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen de insanların bu tip olaylarla karşılaşmaması dileğinde bulunarak, ''Hangimizin başına gelse, 'idam yok mu kardeşim bu memlekette' diye feveran ederiz. Şimdi insanların idamı bile az gördüğü bu hallerde sanığın ne kadar yatacağını niye tartışıyoruz? Bunu anlamak güç'' dedi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, toplantıyı ''terleyerek, midesi bulanarak ve vücuduna kramplar girerek izlediğini'' söyledi. ''Aklı yerinde bir kişinin işlediği suçu tartışıyoruz'' diyen Aydın, ''Lanet olası bir suçu tartışıyoruz. Neden kamu vicdanını dinlemiyoruz? Tecavüzcünün kaç kat yatacağını tartışıyoruz. Bize ne kaç kat yatarsa yatsın'' dedi.

Aydın, Arıtman'a dönerek, ''Canan Hanım tecavüzcüleri bu kadar korumak zorunda mısınız?'' diye sordu. Bunun üzerine, ''Bana haksızlık ediyorsunuz'' diye bağıran Arıtman, ''Ayıp çok ayıp. Çarpıtmayın lütfen. Biraz önce 'suç artırılsın' diye önerge verdim. Ya dinlemiyorsun ya da dinlediğini anlamıyorsun. Ayıp'' şeklinde konuştu.

AK Parti'li Akgün, tekrar söz alarak komisyonda, ''bazı milletvekilleri cezaları azaltmaya, bazıları da artırmaya çalışıyor'' şeklinde izlenim uyandırılmasının doğru olmadığını söyledi. Akgün, herkesin cezaların artırılması için çalıştığını ifade etti.

CHP'li Ersin de çocuklara karşı işlenen suçlarda ceza artırımın olumlu bulduklarını belirterek, kanunda, ''beden ruh sağlığının bozulmasına'' ilişkin düzenlemeyi yürürlükten kaldıran fıkranın metinden çıkarılmasını talep etti. Ersin'in bu yönde verdiği önerge kabul edilmedi.

Daha sonra, ''oniki yaşını doldurmamış çocuklara yönelik suçlarda cezanın 1 kat artırılması'' istemini içeren önerge kabul edildi.

'İLAÇ TEDAVİSİ HERKESE UYGUN DEĞİL'

Dedegil, teklifin komisyondan geçmesi halinde, Meclis kapanmadan Genel Kurulda da görüşülerek yasalaşabileceğini söyledi.

''İlaçla tedavi uygulamasının (kimyasal kastrasyon)'' çokça tartışıldığını ve eleştirildiğini anımsatan Dedegil, ''İlaç tedavisi, bu suçu işleyen her suçlu için uygun olmayabilir. Buna sağlık kurulları ve hakim karar verecek ama bir suçlu tipi var ki ona mutlaka fayda edeceğini, etkileyeceğini ve bu anlamdaki suçluların suç işleme oranını düşüreceğine kesinlikle inanıyorum'' dedi.

Star, 04.04.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.