Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Erdoğan ve Kılıçdaroğlu ilk kez bir açılışta yanyana geldi

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu ilk kez bir açılışta yanyana geldi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir'de Aliağa-Cumaovası banliyö sistemi İzban'ın açılış töreninde buluştu. Açılışta Erdoğan ve Kılıçdaroğlu birlikte kurdele keserken, Başbakan'ın konuşması öncesi AKP ve CHP'li iki grup arasında kısa süre gerginlik yaşandı.

CHP Gençlik Kolları, büyük açılışa gölge düşürdü

CHP Gençlik Kolları üyesi S. Yaman, genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu'nun birlikte Aliağa-Menderes hafif raylı banliyö sisteminin açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto etmek istedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'ndan sonra kürsüye çıkan Başbakan Erdoğan'ı, Buca CHP Gençlik Kolları üyesi S. Yaman protesto etmek istedi. "Türkiye seninle gurur duyuyor" şeklinde tezahüratla konuşan Başbakan Erdoğan'a, Sinan Yaman, "Burası gavur İzmir değil. Sandığa gömeriz ya da denize dökeriz." şeklinde bağırdı.

Sinan Yaman, Başbakanlık korumaları tarafından dışarı çıkartılırken, bazı CHP'liler, "Arkadaşımızı geri istiyoruz" diyerek polisle arbede yaşadı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, EGERAY Sistemi İZBAN Bölümü'nün AK Parti Hükümetinin partizanlığa asla tevessül etmediğinin, 81 vilayet arasında ayrım yapmadığının, 74 milyonu bir ve beraber olarak kucakladığının somut bir eseri olduğunu belirterek, ''Biz, seçim sandıkları açılıp oylar sayıldıktan, sonuç ortaya çıktıktan sonra önümüzdeki oy dağılımlarını rafa kaldırıyor, 81 vilayetin tamamına eşit mesafede durarak, her birine aynı oranda hizmet götürmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz'' dedi.

Erdoğan, EGERAY Sisteminin İZBAN Bölümü açılış töreninde yaptığı konuşmada, sistemin İzmirli vatandaşlara hayırlı olması dileğinde bulundu.

İzmir trafiğine nefes aldıracak bu projeyi başarıyla tamamlayan Ulaştırma Bakanlığını, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğünü, İzmir Büyükşehir Belediyesini ve İZBAN'ı tebrik eden Başbakan Erdoğan, proje aşamasından inşaatın tamamlanmasına kadar, bu eserin ortaya çıkmasına emek veren mühendisleri, mimarları ve işçileri de kutladı.

Türkiye'nin, demiryoluyla bundan 155 yıl önce yine burada, 1856 yılında İzmir Aydın hattına ilk kazmanın vurulmasıyla tanıştığını anlatan Başbakan Erdoğan, ''155 yıl sonra, Türkiye'nin ilk tren hattının döşendiği İzmir;de, metro standartlarında bir Banliyö hattını inşa etmiş olmanın haklı gururunu hep birlikte yaşıyoruz'' dedi.

Projenin Türkiye'nin en büyük şehir içi toplu taşıma projesi olma özelliğini taşıdığını ifade eden Erdoğan, Aliağa'dan başlayarak kuzeyde Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Alsancak, güneyde ise Şirinyer, Gaziemir, Adnan Menderes Havaalanı ve Cumaovası'na kadar uzanan bir hatta, günde ortalama 550 bin yolcunun güvenle ve konforla seyahat edeceğini söyledi. Erdoğan, toplam 31 istasyon ve 79 kilometrelik çift hattan oluşan bu sistemin Alsancak ile Aliağa arasını 60 dakikaya, Alsancak ile Cumaovası arasını ise 26 dakikaya düşürdüğünü kaydetti. Banliyö hattını, Cumaovası'ndan Torbalı;ya kadar uzatacaklarını, çalışmaların başladığını belirten Erdoğan, daha sonraki aşamada ise hattı, Torbalı'dan Selçuk'a kadar uzatmayı planladıklarını bildirdi. Erdoğan, kuzeydeki hattı ise Menemen'den Manisa'ya, Aliağa'dan da Bergama'ya kadar uzatacaklarını, böylece, sadece İzmir'in şehir içi ulaşımına değil, bölgenin tamamının ulaşım sorununa köklü çözüm üretileceğini belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu:

''Birinci Dünya Savaşı günlerinde bizim en büyük handikapımız maalesef ulaşımdı. Anadolu'nun derinliklerinde, bırakınız demiryolu hatlarını, at arabalarının dahi ilerleyeceği yollar yapılmamıştı. İstanbul'dan Doğu cephesine sevkedilen askerlerimiz, üç gün, üç gece trenle yolculuk yapıyor, sonra da Ulukışla'dan Erzurum'a, 900 kilometrelik yolu yayan olarak geçiyorlardı. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, Cumhuriyetimizin banileri, bu handikapı ziyadesiyle yaşadıkları için, ulaştırmaya çok büyük önem verdiler, büyük yatırımlar yaptılar. Ne yazık ki o seferberlik devam etmedi. Ne yazık ki dünyada ulaşım imkanları, ulaşım teknolojisi hızla ilerlerken Türkiye gelişmeleri ancak uzaktan izleyebildi. Viyana, New York, Moskova, Paris gibi şehirler, yerin altında adeta bir ağ gibi metro hatları kurarken İstanbul modern anlamda metroyu ancak 15 yıl önce görebildi, Ankara, İzmir, Antalya, Konya, Bursa, Kayseri şu son yıllarda metroyla tanıştı. Ankara, İzmir, Antalya, Konya, Bursa, Kayseri şu son yıllarda metroyla tanıştı. İşte bugün, yılların ihmalini telafi etmenin, Türkiye'yi ulaşım noktasında en çağdaş, en modern araç ve imkanlarla buluşturmanın, tanıştırmanın gayreti içindeyiz. Tabii şimdi İzmir, hafif metro sistemi ile tanışıyor, temenni ederiz ki en kısa zamanda İzmir metro ağıyla da tanışma imkanını bulur.''

2002 yılına kadar, 79 yılda ülkede toplam 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldığını, AK Parti iktidarının ise sekiz yılda 13 bin 600 kilometre yol inşa ettiğini anlatan Erdoğan, Türkiye'nin bölünmüş yol uzunluğunun 19 bin 700 kilometreye ulaştığını söyledi. Erdoğan, ''Demiryollarımızı iyileştirmenin, modernleştirmenin yanında, 2007 yılında Ankara-Eskişehir hızlı tren hattını tamamlayarak, Türkiye'yi ilk defa hızlı trenle biz tanıştırdık. Bugüne kadar bu yoktu ama şimdi tanıştırdık. Tabii şimdi Ankara'dan Türkiye'ye bir de böyle bakış var. Hızlı trenle bakış. Önce Eskişehir, İstanbul, oradan Konya, Sivas, Sivas'tan aynı şekilde Erzincan buralara bakış var. Şimdi demir ağlarla örüyoruz Türkiye'yi bunu biz yapıyoruz. Bu adımları atıyoruz. Bunu göreceğiz'' diye konuştu.

Eskişehir-İstanbul hattı çalışmalarının devam ettiğini bildiren Başbakan Erdoğan, Ankara-Konya hattının tamamlandığını, Mayıs ayında hizmete gireceğini söyledi. Bu hizmetlerle modern dünyanın standartlarının yakalandığını belirten Erdoğan, ''Ankara -Sivas, Ankara-Bursa hatlarında çalışmalar sürerken İzmir, Erzincan, Trabzon hızlı tren hatları için de hazırlıklarımızı yapıyoruz. İstanbul Boğazının altına tüp yerleştirmek yoluyla inşa ettiğimiz asrın projesi Marmaray, 2013 yılında bitiyor. Oradan Londra'ya bakıyorum, Paris'e bakıyorum. Çünkü Marmaray, Londra ile Pekin'i birbirine bağlıyor. Ona paralel olarak, yine boğaz altından karayolu ulaşımını sağlayacak tüp geçidin temelini attık ve inşaatını başlattık. Boğaz'da üçüncü köprünün hazırlıkları devam ederken İzmit Körfezi üzerine inşa edeceğimiz dünyanın en uzun ikinci asma köprüsüyle İstanbul'u buraya İzmir'e bağlıyoruz. İstanbul'dan İzmir'e bakış, İzmir'den İstanbul'a bakış temelleri attık'' dedi.

-''HİÇBİR ŞEHRİMİZİ KENDİ KADERİNE TERK ETMİYORUZ''-

Erdoğan, Türkiye'nin demiryolu, karayolu, hava ve deniz ulaşımına yapılan yatırımlarla Londra ile Pekin arasında bir merkez haline dönüştüğünü söyledi.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nın yapılması ile hava taşımacılığının yüzde 200 arttığını aktaran Erdoğan, hava yolunun artık halk yolu haline dönüştüğünü söyledi. En ücra, en uzak iller, ilçe ve köyler ile Ankara arasındaki mesafenin kısaldığını, devlet-millet kaynaşmasında artık farklı bir sürecin böylece başlamış olduğunu dile getiren Erdoğan, ''Biz, şehirler arası ve uluslararası olduğu kadar, şehir içi ulaşımın da güçlü bir ekonominin, güçlü bir devletin, eğitimli, sağlıklı nesillerin, yani medeniyetin ön şartı olduğuna inandık ve bunun gereğini yerine getiriyoruz. Ulaşımı, medeniyetin olduğu kadar, demokrasinin, insanca yaşamın da önemli bir aracı olarak görüyor, otobanlar inşa ederken demokrasi otobanını da güçlendirmek, genişletmek, ileri standartlara ulaştırmak için gayret gösteriyoruz'' şeklinde konuştu.

Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği İZBAN'ın, İzmir adına gerçekten önemli bir projenin gerçekleşmesini sağladığını belirten Başbakan Erdoğan, sözlerini, ''Bu proje, bugün açılışını yaptığımız bu modern tren hattı, esasen, Hükümetimizin partizanlığa asla tevessül etmediğinin, birlikte bir şeylerin yapılabileceğini göstermenin en önemli adı olmuştur. 81 vilayet arasında ayrım yapmadığının, 74 milyonu bir ve beraber olarak kucakladığının adeta bir anıtı, somut bir eseri olmuştur'' şeklinde sürdürdü.

AK Parti'yi kurdukları dönemde kendilerine katılan pek çok belediyenin, borçları nedeniyle mevcut iktidardan haklarını alamamaktan şikayet ettiğini anlatan Erdoğan, iktidarları döneminde bunu değiştirdiklerini, kesintiyi yüzde 40 oranında tutarak, yüzde 60'ını belediyelere verdiklerini ifade etti. Yüzde 40'ı da daha sonra yüzde 25'e indirdiklerini belirten Erdoğan, belediyenin yoluna devam edebilmesi için bunun zorunlu olduğunu söyledi. Erdoğan, ''Biz, seçim sandıkları açılıp oylar sayıldıktan, sonuç ortaya çıktıktan sonra önümüzdeki oy dağılımlarını rafa kaldırıyor, 81 vilayetin tamamına eşit mesafede durarak, her birine aynı oranda hizmet götürmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İstanbul'a yaptığımız yatırımları, aynı oranda Tunceli'ye, aynı oranda Diyarbakır'a, Antalya'ya, Mersin'e, İzmir'e yapıyor, 81 vilayeti aynı anda, eş zamanlı olarak kalkındırmanın mücadelesini veriyoruz'' dedi.

Spor organizasyonlarında, fuarlarda, uluslararası kongrelerde, sadece İstanbul'u değil, İzmir'i, Trabzon'u, Antalya'yı, en son da Akdeniz Oyunlarıyla Mersin'i bir merkez haline getirdiklerini kaydeden Erdoğan, Yunanistan'ın mali imkansızlıklar nedeniyle Akdeniz oyunlarını yapamayacağını söylediğini, çeşitli lobi faaliyetleriyle bu organizasyonun Mersin'e kazandırıldığını belirtti. Erdoğan, ''Burada CHP'li belediye var, diye bir şey düşünmedik. Bu vilayetlerimiz içinde şu anda Mersin'e yakışır, dedik ve 2013'e kadar Mersin'de ciddi bir hazırlığın içerisine gireceğiz'' dedi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''8 yılda inşa ettiğimiz 483 bin konut, 81 vilayetimizde eşit oranda yükseliyor. İşte burada İzmirimizde 13 bin konut inşası var. Sadece şu anda Limontepe, Değirmendere o bölgeden geçerken bakıyorsunuz bir tarafta yükselen TOKİ konutları -ki şu anda Büyükşehir belediyesine devredildi- yüzde ellisi zannediyorum taşınmış vaziyette ama aynı şehirde karşı tarafta Limontepe'ye bakıyorsunuz orada bir ucube var. Temenni ediyorum ki en kısa zamanda kentsel dönüşüm değişim çerçevesinde onlar da ikna edilir ve oralar yıkılmak suretiyle oralarda da bu modern binalar yapılarak İzmirimize yakışan bir güzelliği Kadifekale'de Limontepe'de görmüş oluruz. Çünkü eğer İzmir bizim bir yıldız kentimizse bu yıldız şehrimizin alt ve üst yapısını görüntüsüyle herşeyiyle çok farklı bir konuma taşımak durumundayız. Elbirliğiyle bu adımları atacağız.''

AK Parti Hükümetinin hizmetlerini anlatan ve bunların 81 ilde devlet millet kaynaşmasını güçlendirdiğini kaydeden Erdoğan, ''Hiçbir şehrimizi kendi kaderine terk etmedik, etmeyeceğiz. Hiçbir şehrimizi yatırımlardan mahrum bırakmıyoruz. Zira, bu ülke hepimizin. 74 milyon biziz, beraberiz, kardeşiz ve öyle yürüyeceğiz. 780 bin kilometrelik vatan toprakları bizim. Batıda ne varsa doğuda o olacak, kuzeyde ne varsa güneyde o olacak. Bunu başarmak zorundayız. Bütün alt yapısıyla üst yapısıyla. Eksiklerimiz var mı? Var. Ama başarıyoruz'' şeklinde konuştu.

Yeniden ''Büyük Türkiye'' idealine ulaşmak için her alanda büyük düşünmek, yerelden yola çıkarak küreseli yakalamak gerektiğini belirten Erdoğan, kendilerinin bu anlayıştan yola çıktığını söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bu anlayıştan yola çıkarak, Kızılay ile Haiti'ye, Şili'ye, Filistin'e, Endonezya'ya ulaşıyoruz. TİKA ile Moğolistan'a, Bosna'ya, Sudan'a ulaşıyoruz. TOKİ ile Kırım'a, Pakistan'a, barış gücü askerlerimizle Afganistan'a, Lübnan'a, Kosova'ya, barış çağrılarımızla Balkanlar'a, Kafkasya'ya, Ortadoğu'ya ulaşıyoruz. Melbourne'den Toronto'ya kadar dünya sathına yayılmış vatandaşlarımıza, soydaşlarımıza sahip çıkıyor, en son Libya'da olduğu gibi, imdat bekleyen vatandaşlarımızın hızla yardımına koşuyor, dünyaya örnek teşkil edecek, dünyanın takdir ve hayranlığını kazanacak şekilde vatandaşlarımızın, bizden yardım isteyen ülkelerin vatandaşları da dahil elimizi uzattık, onların tahliyesini sağladık. Tarihimizin, kültürümüzün ve medeniyetimizin bize yüklediği sorumlulukla 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' diyerek içerde kardeşliği yüceltirken barış, adalet, hukuk, medeniyetler ittifakı diyerek dışarıda bölgesel ve küresel ölçekte hakkı savunuyoruz. Şu anda da Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümüne, 2023 yılına ilişkin belirlediğimiz büyük hedeflere doğru emin adımlarla ilerliyoruz.''

Hükümetlerinin, bütün kentlere aynı mesafede durduğunu belirten Erdoğan, her ile hizmet götürmenin hükümet olmanın sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Akdeniz'in incisi, ticaretin, sanayinin, tarımın ve turizmin küresel ölçekte adresi İzmir'e, kendisine yaraşan, büyüklüğüne ve potansiyeline denk düşen bir büyük yatırımın da Çandarlı Limanı olacağını belirten Erdoğan, bununla ilgili olarak da çalışmaların başladığını söyledi. Erdoğan, İzmir'de tesis edilen bu örnek işbirliğinin daha da geliştirilmesini, İzmir'in mevcut sorunlarının da hızla çözümüne örnek teşkil etmesini yürekten arzu ettiğini söyledi.

-ERDOĞAN VE KILIÇDAROĞLU BİRLİKTE TRENE BİNDİ-

Erdoğan ve törene katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmaların ardından birlikte banliyö trenin bindi. Makinist odasına geçen iki lider bir süre trenle seyahat etti.

Başbakan Erdoğan daha sonra Turan durağında trenden indi. Duraktaki vatandaşların sevgi gösterinde bulunmaları üzerine Erdoğan, Başbakanlık otobüsünün üzerine çıkarak vatandaşlara kısa bir selamlama konuşması yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile el ele, omuz omuza bir eser ortaya koyduklarını dile getiren Erdoğan, bir süre sonra yeni eserlerin açılışı için, bunun ardından seçim mitingi için tekrar İzmir'e geleceğini söyledi.

CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Ben İzmir'den bakınca gazetelerde özgürce yazılarını yazan gazetecileri, kürsülerinde düşüncelerini özgürce açıklayan öğretim üyelerini, sokaklarında, meydanlarında özgürce gösteri yapabilen insanların yaşadığı bir Türkiye istiyorum'' dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD ortaklığıyla tamamlanan Aliağa Menderes Raylı Sistemi İZBAN'ın resmi açılışı dolayısıyla Alsancak Tren Garı'nda düzenlenen törende konuşan Kılıçdaroğlu, İzmir'in ilklerin kenti olduğunu, ilk özel gazete, ilk ticaret borsası, ilk tiyatro topluluğu, ilk özel hastane, ilk tarım satış kooperatifleri birliği, ilk iktisat kongresi, ilk uluslararası fuar, ilk makarna ve ilk zeytinyağı markasının bu kentten çıktığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, bugün Türkiye'nin en büyük kent içi toplu ulaşım projesine imza attıklarını, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD yetkililerine katkılarından dolayı teşekkür ettiklerini, siyasi kaygıların bir kenara bırakılarak birlikten kuvvetin oluşturulduğunu kaydetti.

Büyükşehir Belediyesinin, son olarak doğu ve batı aksını oluşturan metro hattını da yıl sonuna kadar bitirme sözü verdiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

''İzmir şimdiden toplu ulaşımın en çağdaş, en konforlu, en ucuz yapılan metropol kenti olarak Türkiye'de tarihe geçti. Zaten toplu ulaşım araçlarında 90 dakika içinde ilk binişten sonra tüm binişlerin ücretsiz olduğu tek kent İzmir.

Türkiye'de bir örnek bilmiyorum, Avrupa'da örnekleri var mı bilmiyorum. 80 kilometre mesafeyi 170 kuruşa İzmirliler kullanacak. Toplu ulaşımın kalitesi, fiyat düşüklüğü açısından İzmir yine tüm Türkiye'ye, metropollere örnek olacak.''

-''İZMİR FARKLI BİR SOLUK GETİRDİ''-

Kılıçdaroğlu, İzmir'in Türkiye'de yerel yönetim anlayışına farklı bir soluk getirdiğini, bir model oluşturduğunu, taşeronlaşmanın kaldırıldığını, kentin sorunlarının derlenip toplanması anlamında önemli adımlar atıldığını belirtti.

EXPO 2020 hedefinin İzmir'in hızlı büyümesine, çok önemli bir kilometre taşı olarak katkıda bulunacağını ve önemli bir sıçramanın gerçekleştirileceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu kentte yapılan işleri görmezden gelmek, başarıları gölgelemeye çalışmak İzmir gibi bir kente yapılacak en büyük haksızlık olacaktır. Biz CHP olarak Cumhuriyetin simge kenti olan İzmir ile gurur duyuyoruz. Ben İzmir'i herkesin yaşam tarzını, kültürünü, değerlerini, inancını özgürce yaşadığı bir ortam olarak görüyorum.''

İzmir'e bakınca hukukun üstünlüğünü, basın özgürlüğünü, insan haklarını, Türkiye'nin dört bir yanından gelmiş insanların hoşgörü içinde birlikte yaşayabildiği bir kenti gördüğünü anlatan Kılıçdaroğlu, ''Ben İzmir'e bakınca doğayı, denizi, havayı seven insanları görüyorum. İzmir'den bakınca, gazetelerde özgürce yazılarını yazan gazetecileri, kürsülerinde düşüncelerini özgürce açıklayan öğretim üyelerini, sokaklarında, meydanlarında özgürce gösteri yapabilen insanların yaşadığı bir Türkiye'yi istiyorum. Ben İzmir'den bakınca istisnanız herkesin ülkede yaratılan zenginlikten hakça pay alabildiği bir Türkiye istiyorum'' dedi.

BİNALİ YILDIRIM

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in toplu ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla Aliağa-Menderes arasında inşa edilen Egeray İZBAN Banliyö Sistemi projesinin Türkiye'de bir ilk olduğunu bildirdi.

İZBAN'ın hizmete girmesi dolayısıyla Alsancak Garı'nda tören düzenlendi. Gardaki törene gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendisinden bir süre önce tören alanına gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'li milletvekilleriyle tek tek tokalaştı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Binali Yıldırım, İzmir kenti içi toplu taşımacılığının dönüm noktalarından biri olacak bu önemli çalışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Projenin İzmir için çok önemli olduğunu, kentin kuzeyinden güneyini boydan boya kateden raylı sistemin hayata geçirilmesi için Başbakan Erdoğan'ın talimat verdiğini ve projeye büyük destek sağladığını belirten Bakan Yıldırım, Erdoğan'a ve açılışa katılan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na teşekkür etti.

Egeray projesi konusunda 1999'da Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ile dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina arasında, banliyö hattının yenilenmesi ve ortak işletimi konusunda ön mutabakatın imzalandığını, ekonomik kriz ve mali desteklerin temin edilememesi nedeniyle projede ilerleme sağlanamadığını, 2005'te mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun projeyle ilgili teşebbüste bulunduğunu anlattı. Bu yöndeki talep üzerine Başbakan Erdoğan'ın ''gereğini yapma'' konusunda talimat verdiğini ve bunun üzerine TCDD ile Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalandığını anlatan Yıldırım, uyumlu bir çalışma döneminin sonunda projenin gerçekleştirilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Bakan Yıldırım, projenin Türkiye'de en büyük raylı toplu taşıma sistemi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Bu proje, Türkiye'de bir ilk. İstanbul için Marmaray neyse Ankara için Başkentray neyse İzmir için de Egeray, İZBAN aynı şeyi ifade ediyor. Farklı siyasi partilere mensup merkezi idareyle yerel yönetimin, konu millete, halka hizmet olunca ne güzel iş birliği yapabildiklerini, bunu nasıl başarabildiklerini gösteren örnek bir projedir. Bu yönüyle de bir ilktir. Bu projeyi başarıyla sonuçlandıran arkadaşlarımı kutluyorum.''

Bakan Yıldırım, bakanlığının İzmir'deki çalışmaları hakkında da katılımcılara bilgi verdi.

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KOCAOĞLU-

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in, hoşgörü, özgürlük, aydınlık ve çağdaşlık gibi kavramların en çok yakıştığı kentlerden birinin İzmir olduğunu, kent için tarihi bir gün yaşadıklarını kaydetti.

Türkiye'nin en büyük kent içi toplu ulaşım hattını sadece açmakla kalmadıklarını, toplumdaki uzlaşma ve birlikte iş yapabilme kültürünün de geliştirilmesi konusunda çok büyük örnek adım atıldığını kaydeden Kocaoğlu, ''Birbirimize kuşkuyla değil güvenle yaklaşarak, yakalarındaki rozetlere bakmadan, hasım değil, hısım olduğumuzu hatırlayarak, yani el ele vererek neler yapabileceğimizi buradan cümle aleme ilan ediyoruz. Bir araya gelmek bir başlangıç, beraberliği sürdürmek bir ilerleme, beraber çalışmak gerçek bir başarıysa, biz bunu hoşgörü kenti İzmir'de gerçekleştirdik. Gurur duyuyoruz, onur duyuyoruz'' şeklinde konuştu.

Hattın temelinin 3 Mart 2006 tarihinde atıldığını, TCDD Genel Müdürlüğü ile İzmir'in güneyiyle kuzeyini metro kalitesindeki 80 kilometrelik hatta birleştirdiklerini anlatan Kocaoğlu, projenin, merkezi hükümetle yerel yönetimlerin iş birliği açısından önemli olduğuna dikkati çekti.

Belediye olarak Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi çalışmaları çerçevesinde 4'ü yer altında olmak üzere 23 istasyon, toplam 5.2 kilometrelik iki tünel, 10 adet karayolu alt geçidi, 15 adet karayolu üst geçidi ve toplam 77 bin metrekarelik alana yayılan depo, araç bakım ve onarım tesislerinin imalatını gerçekleştirdiklerini anlatan Kocaoğlu, hedeflerinin günde 550 bin yolcu taşımak olduğunu dile getirdi.

Başbakan Erdoğan'dan, İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için destek isteyen Kocaoğlu, ''Sayın Başbakanımızın İzmir'in adaylığını gönülden desteklediğine inanıyor ve bu konudaki resmi açıklamayı dört gözle bekliyoruz'' diye konuştu.

Kocaoğlu, projenin gerçekleştirilmesinde katkısı olan Erdoğan'a, mutluluklarına ortak olan Kılıçdaroğlu'na, İzmir Banliyö Sistemi Geliştirme Projesi İşbirliği Protokolü'ne imza koyan eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a, Bakan Yıldırım'a teşekkür etti.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise kentte sosyo ekonomik gelişmesi bakımından kentin kaderini değiştirecek önemli projelerin gerçekleştirildiğini kaydetti. Kıraç, projenin devreye girmesiyle birlikte İzmir'in dünyanın en modern kentlerinden biri olacağını ifade etti.

-TÖRENDEN NOTLAR-

Alsancak Tren Garı'nda iki bin kişi için hazırlanan tören alanı tamamen doldu. Davetiyesi olmayanlar tören alanına alınmadı. Törene Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Nükhet Hotar, Hüseyin Tanrıverdi, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, CHP Genel Başkan Yardımcıları Alaattin Yüksel, Gürsel Tekin, Umut Oran, milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ve bazı gazeteciler bir süre önce ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gözaltına alınan gazetecilere destek amacıyla yakalarına siyah kurdele taktı.                                                                                              

Zaman, 06.03.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.