Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Türkiye’deki değişim orduya rağmen oldu

Türkiye’deki değişim orduya rağmen oldu  

ABD Dış İlişkiler Konseyi Ortadoğu Uzmanı Cook, Türkiye’nin Mısır için model olabileceği yönündeki tezleri eleştirerek, “Türkiye’deki demokratik değişim ordu sayesinde değil, orduya rağmen oldu. Türkiye Mısır için model değil, ilham kaynağı olur” dedi

Türkiye’nin Mısır için “model” olarak görülüp görülemeyeceğine yönelik tartışmalar, ABD’deki uzmanlarca masaya yatırılmaya devam ediyor.

Washington’daki düşünce kuruluşu Woodrow Wilson Center’da düzenlenen “Mısır ve Ortadoğu: Demokrasi İçin Türk Modeli mi” başlıklı toplantıda konuşan uzmanlar, Türkiye’nin Mısır için model olabileceği fikrine mesafeli yaklaşarak, Türkiye’nin bu noktadaki konumu için modellikten ziyade “ilham kaynağı” ifadesini kullanmanın daha doğru olduğu görüşünü dile getirdiler.

MODEL DEĞİL İLHAM KAYNAĞI

Toplantıda konuşan Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi ve Carnegie Endowment for Middle East Peace adlı düşünce kuruluşunun uzmanı Henri Barkey, Türkiye’nin demokrasisinde de eksikler bulunduğunu, çok kutuplaşmış bir topluma sahip olduğunu ve “model” teriminin Türklerce de pek tercih edilmediğini kaydederek, “Türkiye, bir ilham kaynağı, model değil” dedi.

DÖNÜŞÜM ÖZAL’LA BAŞLADI       

Türkiye’nin ekonomik, sosyal ve demokrasi alanındaki dönüşümünün, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile başlayan 30 yıllık bir sürecin ürünü olduğunu ifade eden Barkey, Türkiye’deki bu dönüşümün çok zaman aldığına işaret ederek, Mısır’da da bunun bir kerede hayata geçirilebilecek bir süreç olmadığını belirtti.

Konuşmasında Kürt meselesine de değinen Barkey, “hükümetin Kürtlere verdiği sözleri yerine getirmemesi halinde bu sorunun ‘çok, çok yakında’ kaynayacağını” öne sürdü. Barkey, “böyle bir durumda Türkiye tarihinde ilk kez etnik gruplar arasında şiddetin yaşanabileceğini” iddia etti.Barkey, “Türkiye’deki esas sorunun terör örgütü PKK’nın silahlı eylemleri değil, şiddet içermeyen siyasi aktivitesi olduğunu” ileri sürdü. Barkey, “Bu nedenle 13 Haziran’ın çok kritik olduğunu düşünüyorum” dedi.        

‘MODEL’ YANILTICI OLABİLİR

Woodrow Wilson Center uzmanı ve İtalya’nın eski İran ve Hindistan Büyükelçisi Roberto Toscano da, Türkiye’nin Ortadoğu ülkeleri için “çok ilginç ilham kaynağı olabileceğini” ifade etti. Toscano, “Model demeyelim, çünkü bu yanıltabilir, yanlış anlamalar ve ciddi yanlışların kaynağı olabilir” dedi.

 MISIR’LA KIYASLANMASI YANLIŞ

Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunun Ortadoğu uzmanı Steven Cook da Türkiye’nin Mısır için model olabileceği yönündeki tezlere eleştiriler yönelterek, Türk ordusunun ülkenin demokratik gelişiminde oynadığı rolün Mısır ordusuna örnek oluşturup oluşturmayacağı tartışmalarının kendisini çok şaşırttığını belirtti. Cook, Türkiye’deki demokratik değişimde, “ordunun sivil kontrol altına alınmasının” önemli yer tuttuğunu ifade etti. “Türkiye’deki demokratik değişim ordu sayesinde değil, orduya rağmen oldu” diyen Cook, Mısır’da da ordunun demokratik değişimi desteklemede rol oynayabileceği düşüncesini “garip” bulduğunu söyledi.

Sivil kontrol vurgusu yaptı

 Cook, Mısır’da da ordunun demokratik değişimi desteklemede rol oynayabileceği düşüncesini “garip” bulduğunu söyledi.

Star, 27.02.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.