Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Adalet Bakanlığı’ndan Kılıçdaroğlu’na yanıt

Adalet Bakanlığı’ndan Kılıçdaroğlu’na yanıt
Adalet Bakanlığı CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun telefonların dinlenmesiyle ilgili olarak 'şikayetin Adalet Bakanı tarafından görmezden gelindiği' iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

ANKARA - Adalet Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nın 17 Şubat 2011 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, telefonların dinlenmesiyle ilgili olarak, ''Daha önce yaptığımız şikayetler vardı. Ne oldu? Adalet Bakanlığı’na 'bu hukuksuzdur' diye yaptığımız başvurular vardı. Adalet Bakanı görmezden geldi'' şeklinde bir açıklama yaptığı hatırlatıldı.

Kılıçdaroğlu'nun, 24 Haziran 2009 tarihli dilekçe ile İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın, Ercan Şafak, Fikret Seçen ve Mehmet Murat Yönder hakkında Adalet Bakanlığına şikayette bulunduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

''Şikayet dilekçesinde, adı geçen Cumhuriyet savcılarının 'İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 2009/511 sayılı dosyası üzerinden yürüttükleri soruşturma sonunda hazırladıkları iddianamenin ekinde sundukları delillerde haklarında telefon dinleme kararı bulunmayan ve soruşturma ile ilgisi olmayan müştekinin (Kemal Kılıçdaroğlu), İlhan Taşçı ile olan görüşmelerine yer verdikleri' belirtilmiştir.

Bu şikayet dilekçesi, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nce 101.03.34-2674 -2009 sayılı bir dosya açılarak incelemeye alınmıştır. Yapılan inceleme sonucunda Cumhuriyet savcılarının delil toplama ve değerlendirme yetkilerini kötüye kullandıklarına dair delil gösterilmediği anlaşıldığından soruşturma yapılmasına gerek görülmemiştir. Şikayet başvurusunun sonucu kendisine tebliğ edilen Kemal Kılıçdaroğlu, avukatı aracılığıyla bu işleme karşı Ankara 7. İdare Mahkemesi’nde iptal davası açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonucunda Bakanlık tarafından yapılan işlemin yerinde olduğuna karar verilerek iptal istemi oybirliği ile reddedilmiştir.''

Kararın gerekçesinde ''Bu durumda, davacı vekilin şikayeti üzerine yukarıda yer alan mevzuat kapsamında yapılan inceleme sonucunda iddia edilen hususun şikayet edilen yargı mensuplarının delil toplama, değerlendirme, suçu vasıflandırma çerçevesinde ve bu bağlamda yargısal faaliyet kapsamında kaldığı ve kendilerine ait ifadeler olmadığı görülmekle, yargı yetkisi ve takdir hakkının kötüye kullanıldığına ilişkin herhangi bir belge elde edilememesi nedeniyle ilgili Cumhuriyet savcıları hakkındaki şikayetin işleme konulmaması doğrultusunda tesis edilen işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir'' ifadelerine yer verildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Söz konusu şikayet üzerine inceleme yapılmış ve inceleme sonucunda soruşturmaya geçilmesine gerek görülmemiştir. Bakanlığın bu işlemine karşı açılan iptal davası da idari yargı kararıyla ve oybirliği ile reddedilmiştir. Yukarıdaki açıklama ve mahkeme kararında da görüldüğü gibi 'şikayetin Adalet Bakanı tarafından görmezden gelindiği' iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.''

ntvmsnbc.com, 18.02.2011

Üç bakanlık telekulak peşinde

CHP’li Soysal’ın “Üç bin kişi yasadışı dinleniyor” açıklaması üzerine Adalet, Ulaştırma ve İçişleri bakanlıkları harekete geçti. Bazı AKP’li milletvekilleri de dinlendikleri iddiasıyla şikayette bulundu

Aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve AKP’li bazı milletvekillerinin de olduğu üç bin kişinin yasadışı olarak dinlendiği iddiası hükümeti harekete geçirdi. Yasadışı dinlemeler üzerine İçişleri, Ulaştırma ve Adalet Bakanlıkları inceleme başlattı. Taraf’a konuşan CHP’li Çetin Soysal, “Yasadışı dinlemeler teknik takip boyutuyla yapılıyor. Hükümet bu konuda gerekli çalışmaları yapmazsa, elimizdeki belge ve bilgileri kamuoyu ile paylaşacağız” uyarısında bulundu.

Taraf’a bilgi veren AKP’li bir milletvekili de, yasadışı dinlendiği iddiasında bulundu.

 

Özgürlükler ihlal edildi

Aralarında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu da bulunduğu üç bin kişinin dinlendiği iddiası Ankara’yı karıştırdı. CHP, Türkiye’nin önemli insanlarının “kontrol altına” alınmasının amaçlandığını ileri sürerek, Kanada ve İsrail’den 17 mobil dinleme aracı ithal edildiğini gündeme taşıdı. Gelişmelerle ilgili Taraf’a bilgi veren CHP’li Çetin Soysal, Anayasa ile güvence altına alınan “özel hayatın gizliliği” ve “haberleşme özgürlüğünün” yasadışı dinlemelerle ihlal edildiğini belirterek, “Ülkemizde büyük bir insan hakları ihlali yaşanmaktadır. Bunun en tipik örneği ise yasadışı dinlemelerdir” dedi. İlgili bakanlıklardan konuyla ilgili açıklama beklediklerini belirten Soysal, teknik takibin ‘ciddi’ boyutta olduğunu ve bu konuda dinlenen insanların ismini vermeyeceğini belirterek, “CHP olarak bu alanda ciddi bir çalışma içindeyiz. Bu konuda elimizde çok ciddi belge ve bilgiler var. Şu anda bunları açıklamak istemiyoruz. İlgili bakanlıkların bu yönde somut adım atmalarını bekleyeceğiz. Atmadıkları takdirde çok daha önemli bilgileri sizlerle paylaşacağız” dedi.

 

Acil önlem alınmalı

Acil önlem alınmadığı takdirde, seçim sürecinde pek çok insanın özel hayatına ilişkin bilgilerin medyada yer alabileceğine dikkat çeken Soysal, “Aldığım duyum ve bilgilere göre, seçimlerde birçok adayın özel bilgileri birileri tarafından ifşa edilecek. Bu tam bir kabustur. Aracılığınızla hükümete çağrıda bulunuyorum. Bu yasadışı dinlemelere karşı zaman kaybetmeden harekete geçin. Yoksa Türkiye’de ciddi bir kaos meydana gelir” diye konuştu.

 

AKP’liler de şikâyet etti

Öte yandan İçişleri, Adalet ve Ulaştırma Bakanlarının, CHP’nin iddialarını araştırmak için harekete geçtiği öğrenildi. Taraf’ın edindiği bilgilere göre, kısa bir süre önce CHP’nin şikayetlerine benzer şikayetlerin AKP’li bazı vekiller ve bazı üst düzey bürokratlardan da geldiği öğrenildi. Bir süredir dinlendiğinden şüphelendiğini ve iki bakanlığa bu yönde şikayette bulunduğunu iddia eden bir AKP’li vekil Taraf’a şu bilgileri verdi: “Yaklaşık iki ay önce cep telefonuma ‘dinleniyorsunuz’ diye bir mesaj geldi. Önce ‘biri bana şaka yapıyor’ sandım. Fakat yaptığım araştırmada, gerçekten de dinleniyormuşum. Sadece dinlenen ben değilim. Bazı milletvekili arkadaşlarım ‘biz de dinleniyoruz’ dedi. Ben ve dinlendiğini iddia eden 3 vekil, İçişleri, Ulaştırma ve Adalet bakanlıklarına sözlü şikayette bulunduk. Doğrusu bu gelişmelerden dolayı, kendi aramızda konuşmaktan imtina ediyoruz.”

Taraf, 18.02.2011

Dinlemeyi görmezden geldiler

Dinleme iddialarıyla ilgili konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanlığı’na yaptıkları başvurunun dikkate alınmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu telefon görüşmelerinin polis kayıtlarında yer almasına da tepki gösterdi

CHP’nin “Gence Artı” projesini tanıtmak için Genel Merkez’de basın toplantısı düzenleyen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, gündemdeki telefon dinleme iddialarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Soner Yalçın ile yapıtğı telefon görüşmelerininin milletvekili dokunulmazlığına rağmen polisin hazırladığı dosyaya girdiği hatırlatılan Kılıçdaroğlu, “Sayın Hasan Cemal ne yazacak acaba” dedi. Gazetelerin ekonomi sayfalarında ekonomideki başarı öykülerinin yazıldığını belirten Kılıçdaroğlu medyaya eleştirilerde bulundu.

 

Herkesle görüşürüm

Daha önce de telefonlarının dinlendiğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Davayla ilgilisi yok, niye konuyor oraya? Acaba bu hukuk dışılığı, AKP’yi savunanlar ‘bu kadar da olmaz’ diye yazamıyorlar mı? Sayın Seyfi Oktay ile telefonla görüşmüşüm. Görüştüm tabii. Herkesle görüşürüm. Bana yargı reformuyla ilgili dosya verecekti. Geldi dosya. Acaba birileri kalkıp bunu eleştirme cesaretini niye göstermiyor medyada?”

 

Adalet Bakanı görmezden geldi

Kılıçdaroğlu, yasadışı dinlemelerle ilgili suç duyurusunda bulunup bulunmayacağına ilişkin soruya ise “Nereye suç duyurusunda bulunacaksınız? Hangi savcıya. Başsavcı zaten oturuyor koltuğunda. Davaların savcısı oturuyor koltuğunda. Daha önce yaptığımız şikayetler vardı? Ne oldu? Adalet Bakanlığı’na ‘bu hukuksuzdur’ diye yaptığımız başvurular vardı. Adalet Bakanı görmezden geldi’’ yanıtını verdi.

 

Mizah dergileri yanıt verir

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin, “basın özgürlüğüne’’ ilişkin sözlerinin tartışma konusu olduğu ifade edilerek, değerlendirmesinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “Biz o tür tartışmalara girmek istemiyoruz’’ dedi. Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın “Türkiye’de ABD’den daha fazla basın özgürlüğü var” sözleri için de “Her halde mizah dergileri Sayın Beşir Atalay’a gerekli yanıtı verirler’’ diye konuştu.

 

Halk TV iddiaları

Halk TV’nin Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Soner Yalçın’a devredileceğine ilişkin iddialara yönelik de Kılıçdaroğlu, Halk TV ile bir bağlantıları olmadığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, Halk TV’yi devralmak isteyen çok kişinin kendilerine geldiğini, ancak onlara Halk TV yönetimiyle görüşmelerini söylediklerini anlattı.

Taraf, 18.02.2011

 
 

Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.