Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Balyoz Harekat Planı > Balyoz savcısından müdahillik taleplerine destek

Balyoz savcısından müdahillik taleplerine destek

Camilerin bombalanması gibi kanlı eylemleri içeren Balyoz darbe planı davasının dünkü duruşmasında müdahillik talepleri değerlendirildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, Balyoz planında kapatılacak dernekler arasında sayılan Özgür-Der ve Hukukçular Derneği'nin davaya müdahil olmak istediğini açıkladı. Duruşma savcısı Savaş Kırbaş da darbe teşebbüsü gerçekleştiğinde talepte bulunanların doğrudan zarar görme durumu olduğunu belirterek müdahillik taleplerinin kabul edilmesini istedi.

'Balyoz' davasının dünkü duruşmasına Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 172 sanık katıldı. Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, müdahillik talebinde bulunanların taleplerini aldıktan sonra diğer taleplere geçeceğini belirtti. Müdahillik talebinde bulunan Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Başkanı Rıdvan Kaya ile Hamza Türkmen adına söz alan avukat Avukat Necip Kibar, derneklerinin söz konusu darbe planında ilk olarak kapatılacak dernekler arasında yer aldığını, Kaya ve Türkmen'in bu davadan dolayı zarar gördüklerini belirterek, müdahillik talebinde bulunduklarını kaydetti. Gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak adına söz alan avukat Ayşe Kuyumcu da 'Balyoz' planında müvekkilinin gözaltına alınacaklar listesinde yer aldığını anlatarak, dava konusu belgelerin incelenmesi durumunda Dilipak'ın tehdide maruz kaldığının anlaşıldığını söyledi. Müvekkilinin şu anda valilik kararıyla yakın koruma ile dolaştığını belirten Kuyumcu, Dilipak'ın bu davada zarar gördüğünü ve görmeye devam ettiğini belirterek, müdahillik talebinde bulundu. Davaya müdahil olmak isteyenler arasında 'Balyoz' belgelerinde 'irticacı' olarak fişlenen dönemin İstanbul Vali Yardımcısı şu anda İzmir'in Ödemiş Kaymakamı olarak görev yapan Abdurrahman Koçoğlu da yer aldı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Diken'in söz konusu taleplere ilişkin görüşünü sorduğu Savcı Savaş Kırbaş, Özgür-Der, Rıdvan Kaya, Hamza Türkmen, Abdurrahman Dilipak ile Abdurrahman Koçoğlu ve Hukukçular Derneği'nin suçtan zarar görme durumunun olduğunu söyledi. Müdahillik taleplerinin kabul edilmesi gerektiğini kaydetti. Sanık avukatları ise taleplerin reddedilmesini istedi. Çetin Doğan, Süha Tanyeri, Dursun Çiçek ve bir kısım sanıkların avukatı Celal Ülgen, davaya katılma konusunda suçun mağduru varsa onun da Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olabileceğini savundu. Koramiral Kadir Sağdıç'ın avukatı Murat Ergün de benzer gerekçelerle talebin reddini istedi.

Görüntüler bile sanıkları ikna edemedi

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda 6 Aralık 2010'da sivil savcı nezaretinde rütbeli askerî personel tarafından yapılan aramalarda 9 çuval belge ve dijital veri ele geçirilmişti. İstihbarat şube müdürünün makam odasının zemininde 'zulalanmış' olarak bulunan söz konusu belgeler, yine askerî personel tarafından tek tek kayda geçirilmiş ve söz konusu işlem baştan sona kamerayla kayda alınmıştı. Balyoz davası sanıklarından Çetin Doğan, Süha Tanyeri, Dursun Çiçek ve bir kısım sanıkların avukatı Celal Ülgen, Donanma'da bulunan belgelerle ilgili ilginç bir yorumda bulundu. Ülgen, "Tertibi yapan çete, çok sayıda er ile erbaşın girdiği ve herkesçe bilinen ancak basının zula tabir ettiği yere CD veya hard diskleri koymuş olabilir.'' dedi. Kadir Sağdıç'ın avukatı Murat Ergün ise, "Sakın bu kayıtların çıktığı yerin bir donanma komutanlığı binası zemini olması sizleri yanıltmasın. Sahte belge nereden çıkarsa çıksın sahtedir." ifadelerini kullandı.

Zaman, 11.02.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.