Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Çiçek: 'Kimlik siyasetinde genişleme var' dedim

Çiçek: 'Kimlik siyasetinde genişleme var' dedim

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek "DTP Ermenistan sınırına dayandı" sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Şahsına yönelik bir linç kampanyası yürütüldüğünü savunan Çiçek, kendisini eleştirenlerin de aceleci davrandığı mesajını verdi.

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek basına yansıyan "DTP Güneydoğu'yu kazandı, Iğdır'ı da aldı, Ermenistan sınırına dayandı" sözleriyle ilgli tartışmaları NTV canlı yanında Ankara Temsilcisi Murat Akgün'e değerlendirdi:

Cemil Çiçek şunları söyledi: "Haberlerdeki değerlendirmelerde okudum. Kronolojik olarak bakalım, sonra değerlendirelim. Ben bir şey söylediysem arkasında dururum. Benim kastetmediğim şeyler şeklinde yorum yapılıyorsa bunu tashih etmek benim hakkım.

Bu olup bitenlere baktığımızda, bu sözün değerlendirmesinden öte belli çevrelerin linç kampanyası yürüttüklerini görüyoruz.

Ben seçim yasakları kalkar kalkmaz temel prensiplerimi bir kanalda anlattım. Pazartesi günü de "sandıktan çıkan iradeye saygı duymak da en az kadar sandık kadar önemlidir." dedim.

ERMENİSTAN SINIRI SÖZÜ ŞAHSİ GÖRÜŞÜM
İkinci gün söylediğim bir başka şey var. Bakanlar Kurulu sonrası değerlendirme yaptım. "Bütün hedefler belediye başkanları üzerinden yapıldı. Bu seçim sonuçlarını Türkiye haritasina koyup partilerüstü stratejik değerlendirmek lazım. 'Her parti kendi içinde partilerüstü ileri dönük değerlendirme yapmalı' dedim. Ermenistan sınırı sözü ise benim şahsi görüşüm. Bir gazeteciye yaptığım değerlendirme.

Şimdi söz ettiğim haritaya baktığımızda bir partimiz sadece belli bir bölgede var. Başka bir parti de belli bir bölgede gözüküyor. Siyaseten çok partili bir yapı var. Bu sonuçun ortaya çıkardığı düşündürücü hususlar var. Bunu her parti değerlendirmeli. Partilerin hepsi Türkiye geneli için siyaset yapıyorum, diyor. Sadece biri 'kimlik siyaseti yapıyorum' diyor. AKP bunun dışında. Bu haritanın bize getirdiği hususları düşünmek lazım.

Biz hizmet yapmak önemlidir, dedik. 'Kimlik siyaseti yapılamaz mı, yapılabilir' diyenler olabilir. Bizim düşüncemiz kimlik siyasetinin doğru olmadığıdır. Sıkıntılara sebep olur düşüncemiz var. Kimlik siyaseti üzerinden siyaset yapacaksak bu sorun yaratır.

KİMLİK SİYASETİ BİRAZ DAHA YUKARI ÇIKIYOR
2004 haritasına bakarsanız bu parti belli bir bölgedeydi. Şimdi kimlik siyaseti biraz daha yukarı çıkıyor. Bu bölgelerin kendine mahsus özellikleri var. Kimlik siyasetini merkez alarak yaparsanız bu Türkiye'nin yararına mı? Buna bakmak lazım. Değilse herkesin bunu düşünmesi lazım. Ben o sözlerimle yanlış olarak nitelendirdiğimiz kimlik siyasetin boyutlarının genişlediğini anlatmak istedim. Benim yorumlarım bu yöndedir.

Ben ne söylediğimi biliyorum. Oraya buraya çekenler onları bağlar. Ben bir şey söyleyip arkasında durmamazlık etmem.

ÖNCE NİHAT ERGÜN'LE İKİMİZ KONUŞMALIYDIK
Başbakan o konuda bir yanıt vermiş. Ben sabah bu konuda değerlendirme yapan (AKP Grup Başkanvekili) Nihat Ergün'le konuştum. Biz bu hatayı zaman zaman yapıyoruz. Normalde önce birbirimizi arayıp kanatimizi söylemeliydik. O da gazetede açısından söylüyor. Bu hatayı zaman zaman yapıyoruz. Eğer istenen düzeltmeyse ben sözlerimden ne kastettiğimi söylüyorum. 'Kimlik siyasetinde genişleme var' dedim. 'Kimlik siyaseti doğru' diyenler olabilir bu onların fikri.

Başbakanla bu konuyu konuşmadım. Kendisinin açıklaması havalanında yapılmış. Arzu ederse dönüşte bilgi veririm. Türkiye'de zaman zaman hükümet üyeleri arasında çatlak çıkarmak isteyenleri çok gördük. Ben bu partinin önemine inanıyorum. Ben demokrasi sınavından geçmiş bir politikacıyım. Bunu en iyi şahidi Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dır.

Benim demokratlığım noktasında, memleketimi sevmem noktasında, devlete millete bağlılığım noktasında, partime sadakatim noktasında kimseyle bir tartışmaya da girmem bunu tartışmaya da açmam. Çünkü dediğim gibi ben sayın başbakanı çok iyi tanırım. Türkiye için önemli olduğuna inanıyorum. Türkiye'nin özellikle bundan sonraki döneminde bir siyasi aktör olarak en etkin konumda olmasını hep arzu ettim, bunu kendisi de bilir, arkadaşlarımız da bilir.
 

BİZ BU MAÇI 5-1 YERİNE 2-1 KAZANDIK
Bu seçimin galibi AK Partidir. Türkiyenin her tarafında olmak gerekiyorsa bu nitelikte olmayan partiler o noktaya gelmemiştir. AK Parti 4 seçimdir birinci parti. Biz maçı 5-1 yerine 2-1 kazanmışız. Neticeye bakarsan yine biz kazanmışız.

ANTALYA’NIN SONUCU
Antalya'da Başbakan ile aynı oranda şaşırdım. Biz hizmetin en belirleyici faktör olduğunu düşündük. Güneydoğu’ya da önemli hizmet yaptımk. İnsanlar demekki oy verirken sadece hizmeti esas almıyor. Orada kimlik siyaseti yapıldı. MYK'da da değerlendirdik.

KABİNEDE REVİZYON
Türkiye'de beli tarihler var. Bu revizyon meselesini önce medyada çıkar. Kabinede değişikliğihne karar verecek olan Başbakan’ın kendisidir. Bunu da ne zaman isterse yapar.

Bir kabine değişikliği gerektiğinde en rahat kabine değişikliği yapacak başbakan bizim başbakanımızdır. Bizim kendisine güvenimiz var. En ufak bir kırgınlık olmaz.

BAŞBAKAN’IN 6 BAKAN SÖZLERİ
Başbakan bu konuyla ilgili (istifa jesti) haberlerine belki de kızdı. Ben izlemedim. G20 zirvesine gidiyor. İçerde kabine değişikliği laflarıyla gündemin durağanlaştırılmasını istemedi. Haberleri yazanlara da kızmıyorum. Biz olaya böyle bakarken, ortada başarısızlık var gibi bakanlar da var.

KARDEŞLER TOPLULUĞUYUZ
Bizim böyle sözlü yazılı istifa vermemize gerek yok. Biz karşılıklı saygıya dayanan bir kardeşler topluluğuyuz. ‘Biz istifa ediyoruz sizin elinizi rahatlatalım’ demeyiz, çünkü başbakan eli zaten rahat. Başbakanı rahatlatmak adına özel bir paragraf açamaya gerek yok. Ne zaman isterse yapar. Hangi arkadaşımız olursa olsun destek verir.

ntvmsnbc.com, 02.04.09


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.