Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > TBMM Hukukçuları: Adalet Komisyonu çalışabilir

TBMM Hukukçuları: Adalet Komisyonu çalışabilir

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in talimatı doğrultusunda TBMM Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü, CHP’nin başvurusunu masaya yatırdı. TBMM Başkanı’na, “Yargıtay ve Danıştay’da daire ve üye sayısını artıran tasarı Adalet Komisyonu’ndan geçmiştir. CHP’li üyelerin istifasına rağmen Adalet Komisyonu çalışmalarına sürdürebilir” notu iletildi.

CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’den başvurularına ilişkin cevabi yazıyı beklediklerini belirterek, “Sayın Meclis Başkanı konuyu Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğüne inceleteceğini söylemişti. Sonucu bekliyoruz” demişti.

 

Adalet Komisyonu başkanından bilmece gibi açıklama

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, CHP'li üyelerin Komisyondan çekilmesi konusunda, “Doğruları, doğru zannettiği yanlışlarının tüm siyasal sorumluluğunun kendisine ait olduğunu” belirtti. İyimaya, “Demokrasi, hukuka saygı ve bağlılık konusunda hiç kimseden geride kalmayacak bir özenin içinde olduğunu” vurguladı.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya,  CHP'li Adalet Komisyonu üyelerinin istifasıyla ilgili olarak, “Doğrularımın,  doğru zannettiğim yanlışlarımın tüm siyasal sorumluluğu bana aittir” dedi.

İyimaya, CHP'li Adalet Komisyonu üyelerinin istifasıyla ilgili yaptığı  yazılı açıklamada, komisyonun üyelerinin, Yargıtay ve Danıştayın yeniden  yapılandırılmasına ilişkin tasarıyı görüşmek üzere 26 Ocak Çarşamba günü  toplantıya çağrıldığını belirtti.

Muhalefet partisi milletvekillerinin bir gün önce, Sporda Şiddet Yasa  Tasarısı'nın görüşmelerine başlamadan önce, söz konusu tasarı üzerinde yeterli  incelemeyi yapamadıklarını söylediklerini ifade eden İyimaya, muhalefet  milletvekillerinin bu talebini haklı bularak, 26 Ocak günlü toplantıyı iptal  ettiğini bildirdi.

İyimaya, şunları kaydetti:

“Tasarı bütününün 3 ana konusu bulunmaktadır: Kamu vicdanını da rahatsız  eden iş yükünü eritmek amacıyla, Yargıtay ve Danıştayda daire ve üye sayısını  artırmak, 2 yüksek mahkeme daireleri arasındaki iş bölümünde yasa değişikliğini  zorunlu kılmayacak kurul kararı modeline geçiş sağlamak, yargılama faaliyeti  sebebine dayalı tazminat talepleri sorununu mukayeseli hukuka uygun olarak  yeniden düzenlemek.

Komisyon, 28 Ocak Cuma günü talep üzerine, toplantı salonunu değiştirerek  10.45'te görüşmelere başlamıştır. Tasarının geneli üzerindeki görüşme 15 saate  yakın sürmüş, komisyonca oylanarak kabul edilen yeterlik önergesiyle maddelere  geçilmiştir. Gece saat 22.58'de tamamlanan bu işlemin akabinde ertesi günkü  çalışma saati başlangıcı 10.00 olmasına karşın, dinlenme hakkı anlayışı içinde  cumartesi günü saat 13.00'de toplanacağı kararlaştırılmıştır.

Komisyon, 13.00'de toplanmış ve 5 saati aşkın mesaisine rağmen 1. madde  sonuçlandırılamamıştır. Konuşmada aşkın süre kullanımı yoluyla sergilenen  engellemeleri makul bir demokratik zemine çekmek için, toplantıya kısa süreli ara  verdim. Her bir partiden birer üye arkadaşla ortak değerlendirme yaptım. Bütün  gayretlerime rağmen müzakereleri zaman ekseninde makul seviyede tutacak ortak bir  uzlaşma zemini hasıl olmadı.”

İyimaya, akşam yemeği için verilen aradan sonra 19.30'da müzakerelere  devam edildiğini ve görüşmelerde bir madde üzerinde 130 önerge verildiğini ifade  etti.

Bunun üzerine, milletvekillerinin her bir madde üzerinde 5 dakika ile  konuşmasını ve bir önerge verebilmesini öngören önergenin komisyonun bilgisine  sunulduğunu ve buna “şiddetli bir direnç” ortaya konulduğunu kaydeden İyimaya,  önergenin kabulü üzerine CHP'li üyelerin komisyon üyeliğinden çekildiğini  belirtti.
         
 "CHP'NİN KARARINI GÖZDEN GEÇİRECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUM”
         
Başkan olarak bu karardan üzüntü duyduğunu söylediğini ifade eden  İyimaya, “Çekilen her bir değerli üyeyi, koluna girerek demokratik nezaket  içinde yolcu ettim. (Kendileri ile 4 yıla yakın süredir birlikte çalışma onurunu  paylaştığım değerli arkadaşlarımın ve CHP'nin bu kararını gözden geçireceği  ümidimi halen muhafaza ediyorum)” dedi. Ahmet İyimaya, daha sonra İçtüzük  uyarınca çalışmalara devam edildiğini kaydetti.

Ahmet İyimaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Her birine saygı duyduğum arkadaşlarımın bana yönelttikleri kolaycı söz  oklarını, iade etme nezaketsizliğinden sakınarak sabır ve tahammül ruhumun  derinliklerine gömüyorum. Üç ana konuda 20 saati aşan müzakereye ve bir madde  için verilen 130 önergeye rağmen zaman sınırlamasından söz eden mantığın, merhum  Ecevit'in çok sevdiği sözle, 'Zaman savurganlığını' ve komisyon hakkını  hatırlaması gerekir.

Görüşmeler, Başkanlığımda yürütülmüştür. Doğrularımın, doğru zannettiğim  yanlışlarımın tüm siyasal sorumluluğu bana aittir. Mesuliyeti başkalarına ciro  eden davranışlara hiçbir zaman tevessül etmedim, etmem; iltifat etmedim, etmem.  Tereddütleri filhal devam edenler komisyon tutanaklarına müracaat edebilirler.  Ali Rıza Öztürk arkadaşımızın rahatsızlığı ile ilgili tıbbi önlemler süratle  alınmıştır. Kendilerine hiçbir zaman yitirmeyeceğim saygı içinde yaşam boyu  sağlıklar diliyorum. Demokrasi, hukuka saygı ve bağlılık konusunda hiç kimseden  geri kalmayacak bir özenin içinde bulunduğumu vurgulamak istiyorum.”
 

Hürriyet, 31.01.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.