Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Ergenekon > MİT yazısındaki suikast hayal mahsulü çıktı

MİT yazısındaki suikast hayal mahsulü çıktı

MİT'in yazısıyla gündeme gelen Başbakan'a suikast iddialarının tamamı hayali çıktı. Belgedeki gibi ne suikast için tutulmuş bir ev ne de ekip var.

Başbakan Tayyip Erdoğan’a suikast hazırlığı ile ilgili MİT’in hazırladığı ve Başbakanlığa gönderdiği ‘bilgi notu’nda geçen hemen her şey hayali çıktı. Ne İstanbul Kısıklı’da kiralanmış bir ev var, ne Bulgaristan’da yaşayan emekli bir albay, ne de eylemin finansörü olduğu söylenen ve İstanbul Maslak’ta işyeri bulunan 40-45 yaşlarında Selahattin Beyazıt diye bir şahıs! Yarım bodrum şeklindeki evin caddeye bakan kısmından da iki tuğla çıkmamış. İddiada gerçek olan ise sadece ihbar notu.

MİT’nin raporunda 2007 Temmuz ayında Erdoğan’a suikast yapılacağı ve Danıştay cinayeti nedeniyle gözaltına alınan ve sonra serbest bırakılan Zeki Yurdakul Çağman ile emekli Yüzbaşı Zekeriya Öztürk’ün suikast için İstanbul’da bir daire kiraladıkları belirtiliyordu. General İbrahim lakaplı Çeçen S.D de eylemin tetikçisi olarak anılıyordu. Sadece duyuma dayandırılan rapor, yaklaşık üç gündür basında tartışılıyor.

Birinci Ergenekon davasına MİT’ten gelen belgeden anlaşıldığına göre MİT bu ihbarı dikkate almamış ve takibatta bulunmamış. MİT ‘Teyit ya da tekzip edilemeyen duyum ve ihbar’ şeklinde nitelendirdiği e-posta ile ilgili hiçbir girişimde bulunmamış. Ancak iddialarla ilgili İstanbul Emniyeti geniş çaplı bir soruşturma yapmış. İçişleri Bakanlığı’ndan kendilerine gelen 28.07.2007 tarihli yazı üzerine harekete geçen polis, Kısıklı’da adı zikredilen sarı renkli evlerin hepsi incelenmiş ve iddiaların hayal mahsulü olduğu ortaya çıkmış. Adı geçen şahıslar gözaltına alınmış ve mahkemece serbest bırakılmış.

Hayali albay kim?
 
MİT’in yazısında adı geçen ve Bulgaristan’da yaşadığı öne sürülen emekli albayın adını ilk kez Doğu Perinçek ortaya atmıştı. Perinçek, Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan’ın bu albayca eğitildiğini iddia etmişti. Ancak Arslan’ın Bulgaristan’a hiç giriş yapmadığı tespit edilmişti.

MİT neden araştırmadı?
MİT’in Başbakan’a suikast yapılacağı yönündeki ihbarla ilgili yazısı konusunda akıllarda pek çok soru kaldı.

* MİT, böyle duyumu neden sadece Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı ile paylaşmakla yetinip eylemcilerle ilgili herhangi bir takibat yapmadı?
* 1 Temmuz 2007’de kendilerine intikal eden Başbakan’a yönelik bu duyumu neden 24 Temmuz 2007’ye kadar ilgili makamlara göndermek için bekledi?
* İstanbul Maslak’ta işyeri bulunan ve eylemin finansörü olarak adlandırılan kişinin gerçek kimliğini hiç araştırdı mı?
* Bulgaristan’da yaşadığı belirtilen emekli albayın kim olduğu, nerede yaşadığı ve eylemcilerle nasıl görüştüğü ile ilgili MİT’in somut bir bilgisi var mı?


 

Radikal, 02.02.2011

Başbakan'a suikast için ev kiralamışlar

Birinci ''Ergenekon'' davasına bakan mahkemeye Milli İstihbarat Teşkilatınca (MİT) gönderilen yazıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast iddialarına dair teyit veya tekzip edilmeyen duyum ve ihbarlara yer verildi.

Davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin ara kararı üzerine gönderilen 3 sayfalık yazıda, MİT Müsteşarlığının istihbarat üreten bir kuruluş olduğu, istihbaratın ise intikal eden birçok bilgi, belge, haber ve duyumun belli bir sistem içinde işlenmesinden sonra oluşturulduğu belirtildi.

Dolayısıyla çeşitli kaynaklardan intikal eden birçok haber ve duyumun istihbarata dönüştürülemediği takdirde ilgili devlet organlarına sunulamadığı ifade edilen yazıda, bunun tek istisnasının ikaz istihbaratı niteliği taşıyanlar olduğu, bu tür haber ve duyumların, içerdiği tehlikenin büyüklüğü ve aciliyeti nedeniyle teyidi beklenilmeksizin haber veya duyum halinde ilgili makamlara ''not'' olarak sunulduğu kaydedildi.

Bilgi notunun da muhtelif kaynaklardan intikal eden ham bilgilerin ön incelemesi neticesinde, önemli iddiaları içermesi nedeniyle teyidi beklenilmeksizin hazırlanarak 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 4. maddesinde belirtilen görev çerçevesinde Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığına dağıtımlı olarak sunulduğu belirtildi.

-YURT DIŞINDAN GELECEK 100 MİLYON DOLAR-

Bu bilgi notunda geçen duyum ve ihbarlara yer verilen yazıda, Başbakan Erdoğan'a yönelik suikast iddialarına dair intikal eden ancak bu aşamada teyit veya tekzip edilmeyen duyum ve ihbarlara ilişkin bilgilerin şöyle olduğu anlatıldı:

''Temmuz 2007'de teşkilata intikal eden bir haberden İstanbul Üsküdar Kısıklı Caddesinde Başbakan'ın akrabalarının oturduğu caddede sarı renkli bir apartmanın bodrum katının emekli yüzbaşı Zekeriya Öztürk tarafından Erdoğan'a muhtemel bir eylem planlanmasına yönelik olarak kiralandığı, yarım bodrum şeklindeki caddeye bakan kısmından iki tuğlanın çıkarıldığı, Danıştay saldırısı akabinde gözaltına alınan ve serbest bırakılan şahıslardan Zeki Yurdakul Çağman'ın, Öztürk ile birlikte hareket ettiği, İstanbul Maslak'ta iş yeri bulunan 40-45 yaşlarındaki bir iş adamının söz konusu şahıslara mali destek verdiği, bahse konu gruba emir veren kişinin halen Bulgaristan'da yaşayan Türk asıllı emekli bir albay olduğu, bu grubun mensuplarının Türkiye'ye gelen yabancı uyruklu şahısların adlarına kayıtlı telefonları kullandıkları, Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan'ın Bulgaristan'a bu albayı ziyaretinin akabinde mezkur eylemi gerçekleştirdiği, grubun Bulgaristan ile bağlantısını 'MİT Mete' lakaplı bir şahsın sağladığı, anılanın Türk ve Azeri pasaportu kullandığı, Azeri pasaportu ile Türkiye'ye giriş ve çıkışlarında soyadında ufak bir değişiklik yaptığı, söz konusu şahısların yurt dışından 100 milyon dolar para gelmesini bekledikleri, hali hazırda intikal eden paralarla Çağman'ın borçlarını ödediği, grubun hedefinin Türk Silahlı Kuvvetlerini harekete geçirerek yönetime el koymasını sağlayacak bir eylemi gerçekleştirmek olduğu, grubun, 'Kırmızı Kitap'ı yazan 'General İbrahim' isimli Çeçen şahıs vasıtasıyla Çeçenistan'dan getirdikleri iki kişiyi İstanbul Ümraniye Çakmak Camisi'nin altındaki misafirhanede barındırdıkları, eylemin bu kişilere yaptırılabileceği hususları öğrenilmiştir.''

-ELEKTRONİK POSTADAKİ SUİKAST İHBARI-

Yazıda, ayrıca, MİT'e intikal eden bir elektronik postada ''27 Temmuz 2007 tarihinde Başbakan Erdoğan'a suikast yapılacağına dair ifadeler yer aldığı belirtildi.

''MİT Mete'' lakaplı kişinin Ümraniye soruşturması kapsamında ismi gündeme gelen, birinci ''Ergenekon'' davasının tutuksuz sanıklarından Mete Yalazangil olabileceğinin değerlendirildiği, Yalazangil'in de sanıklardan emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin ile Semih Tufan Gülaltay'ı tanıştıran kişi olduğunun bilindiği kaydedildi.

Yazıda, bu duyum ve ihbarlara ilişkin bilgi notunun ''kişiye özel'' ibaresiyle 24 Temmuz 2007 tarihinde ilgililere sunulduğu da belirtildi.

Bu arada, yazıda adı geçen Zeki Yurdakul Çağman da dava kapsamında tutuksuz yargılanıyor.

Zaman, 31.01.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.