Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > ‘Önce başkanlık sonra anayasa’

‘Önce başkanlık sonra anayasa’

Burhan Kuzu: Anayasa değişikliğinden önce hangi sistemle yola devam edileceğinin belirlenmesi lazım

 

12Haziran’da yapılacak genel seçimler sırasında yeni anayasa tartışması da gündeme gelecek. Siyasi partiler, yeni anayasa taslağı için çalışmalarını sürdürüyorlar ancak nasıl bir metin hazırladıkları konusunda renk vermekten kaçınıyorlar.

Taraf, partilerin önde gelen isimlerine, değiştirilemez maddeler, vatandaşlık tanımı, din ve vicdan hürriyeti, anadilde eğitim, YÖK ve Diyanet’in kaldırılmasına nasıl yaklaştıklarını sordu. Ortaya oldukça ilginç bir tablo çıktı. İşte, partilerin yeni anasaya falı:

 

AKP: Önce sistem sonra anayasa

» Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP Milletvekili Burhan Kuzu: 12 Haziran’da yapılacak seçimlerden sonra TBMM gündemine başkanlık mı, yarı başkanlık mı, yoksa mevcut parlamenter sistemle devam edilip edilmeyeceği konusunun getirileceğini düşünüyorum. Anayasa değişikliğinden önce bunun netlik kazanması gerekiyor. Anayasa değişikliği kapsamında vatandaşlık tanımı yeniden yapılmalı, Diyanet kaldırılmalı vb. taleplerin giderileceği yönünde şimdiden bir açıklama yapmak o zaman yapılacak değişikliklerin de önünü tıkayabilir.

Mesela siz kalkıp ‘biz anadilde eğitimin önünü açacağız’ derseniz, karşı görüşteki kesimler, ‘bir değişikliğe izin vermem, siz kendi tasarrufunuzla bunu yapamazsınız’ tepkisi gösterebilir. Bu da başlamadan o süreci bitirmekten, sürecin tıkanmasından başka bir işe yaramaz.

 

CHP: Herkesin talebini karşılamalı

» CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin: Yeni anayasa düzenlemeleri için bir taslak çalışması devam ediyor. Bu taslak CHP mutfağında hazırlanmasına karşın bir CHP anayasası değil. Elbette toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaçlarını taleplerini dikkate alacak bir anayasa olması lazım. Herkes bu anayasayı ‘benim haklarım taleplerim bu anayasada savunuluyor’ diyerek, sahiplenebilmeli. YÖK ve Diyanet’in kaldırılması konusunda görüşümüz ortadadır. Bireysel özgürlüklerin önünü kısıtlayacak tüm engeller kaldırılmalıdır.

 

MHP: Temel ilkelere zarar verilmemeli

» MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır: Anayasanın değiştirilmesi konusunda en cesur adımlar, demokratik istekler MHP tarafından sık sık dillendirilmiştir. AKP’ye kapatma davası açıldığı dönemde Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi’nin milletin iradesinin önünü kesmemesi gerektiğini söylemiş ve yapısının değiştirilmesi gerektiğini ilk olarak kendisi vurgulamıştı. Bireysel hak ve özgürlükleri kısıtlamayacak şekilde sade bir anayasa hazırlanmalı ve bu anayasa Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkelerine zarar vermeyecek şekilde giriş kısmından itibaren ele alınmalı.

 

BDP: Vatandaşlık yeniden tanımlanmalı

» BDP Milletvekili Sırrı Sakık: Yeni anayasada vatandaşlık tanımının Türkiye’de yaşayan bütün renkleri, kimlikleri içine alacak şekilde değiştirilmesi gerekiyor. Anadilde eğitim konusunda düzenlemeler yapılmalı. Bütün mücadelemiz kültürümüzün, dilimizin ve etnik kimliğimizin korunması ve bu konudaki bireysel hak ve özgürlüklerimizin anayasal güvence altına alınması için. Elbette bu konu yeni anayasada yer almalı. Mevcut parlamentonun etrafında askerî birimler var. Genelkurmay ve kuvvet komutanlıklarının ortasında bir parlamentoda görev yapıyoruz. Askerî iradenin siyasette hissettirilmediği bir anayasa düzenlemesi yapılması lazım. Diyanet kaldırılmalı, herkesi Türkleştiren herkesi Sünnileştiren bir anayasadan artık arınmalıyız. 12 Eylül darbesinin ürünü olan YÖK kaldırılmalıdır.

 

HAS Parti: Anayasa Meclisi kurulmalı

» HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş: Biz yeni anayasa konusunda siyasi ve hukuki reformlar komisyonu kurduk. Onlar anayasa taslağı üzerinde çalışıyorlar. Aslında anayasanın içerisinde neyin yer alacağı neyin yer almayacağı, anayasanın nasıl ve kimler tarafından yapılacağı gibi tüm tartışmalara bizim parti olarak bir önerimiz var. Biz milletin kendi anayasasını yapması için bir Anayasa Meclisi kurulmasını öneriyoruz. Bu Anayasa Meclisi’nin nasıl işleyeceği, üyelerin nasıl seçileceği ne kadar süre görevde kalacağı gibi konularda anayasa taslağımız da hazır. Eğer bu önerimiz hayata geçirilirse Türkiye çağ değil, çağlar atlar.

 

BBP: Kürtleri de Ermenileri de kapsasın

» BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu: Alevileri, Sünnileri, Kürtleri, Ermenileri, toplumun her kesiminin ihtiyaçlarına cevap veren diğerini ötekileştirmeyen birlik ve beraberliğimize zarar vermeyen bir anayasa hazırlanmalı. Bu çerçevede bireysel hak ve özgürlükler anayasal güvence altına alınarak, ‘ama’, ‘fakat’ ve ‘lakin’ gibi mazeret koyulmadan ileri demokrasi diye adlandırılıp örnek gösteren ilkelerin daha ötesine taşımalıdır.

Taraf, 30.01.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.