Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Başımıza başkan çıkarmayın

Başımıza başkan çıkarmayın

Başbakan Erdoğan’ın sıcak baktığı başkanlık sistemine, Cumhurbaşkanı Gül’den sonra Arınç ve Şahin de karşı çıktı: Parlamenter sistem Türkiye için daha iyi sonuçlar veriyor
 

Başkanlık Sistemi ile ilgili çekinceleri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara’da yeni bir tartışma başlattı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Gül’ün çekincelerine katıldığını açıklarken, ‘Başkanlık Sistemi’ne sıcak baktığı bilinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ne diyeceği merak konusu.

Başbakan Erdoğan geçen yıl katıldığı bir televizyon programında Başkanlık Sistemi için, “Halkımız konsensüs oluşturursa neden olmasın? Böyle bir yapıya karşı yaklaşımım olumludur. Sistemin rahat çalışması konusunda bu olaya sıcak bakıyorum. Bakıyorsunuz, ABD’de çok çok verimli neticeler alınıyor” demişti.

 

Parlamenter sistem daha iyi

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nde düzenlen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, başkanlık ve yarı başkanlık sistemine ilişkin tartışmalarla ilgili, bunun bir rejim konusu olmadığını söyledi.

Arınç, Başkanlık Sistemi üzerine tartışmalar yapılır ve bir konsensüs sağlanırsa bu sisteme geçilebileceğini belirterek “5 yıl TBMM Başkanlığı yaptım. O günlerden kalan tecrübelerim de var. 15 yıldan beri parlamentodayım. Görebildiğim kadarıyla aksayan birkaç yönü olmakla birlikte parlamenter sistemin Türkiye için daha iyi sonuçlar verebileceği kanaatini taşıyorum” diye konuştu.

 

Şahin’den Gül’e destek

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başkanlık Sistemi ve yeni anayasa konusunda Cumhurbaşkanı Gül’le aynı fikirde olduğunu söyledi. Şahin, “Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği Başkanlık Sistemi ile ilgili ‘avantajları da var, dezavantajları da var’ ifadesini ben de bundan bir süre önce aynen kullandığımı hatırlıyorum. Demek ki bu konudaki düşüncemiz ve görüşümüz Sayın Cumhurbaşkanımız ile örtüşüyor” dedi.

 

Çelik: Gündemimizde yok

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ‘Başkanlık Sistemi’nin AKP’nin gündeminde olmadığını söyledi. Başkanlık Sistemi ile ilgili olumlu ya da olumsuz bütün görüşlere saygı duyduğunu belirten Çelik, “Cumhurbaşkanı’nın görüşlerine saygımız vardır. Hâlihazırda parlamenter bir sistemimiz var ve biz bütün çalışmalarımızı bu sistem içinde yapıyoruz” diye konuştu.

Bu arada Pollmark Araştırma Şirketi’nin yaptığı son seçim anketinin sonuçlarını da açıklayan Çelik, “CHP’nin oyu yüzde 23’ün bir gıdım üzerinde, MHP baraj civarında dolaşıyor, biraz barajın üzerinde. AK Parti de yüzde 50’ye yakın” dedi.

 

Gül’ün tartışma yaratan sözleri

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) 2011 Genel Kurulu’nun Kış Oturumu’na katılmak üzere Strasbourg’a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uçakta yeni Anayasa ve “Başkanlık Sistemi” ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Seçimden sonra ‘yüzyılın anayasası’nı yapma çağrısında bulunan Gül, “Başkanlık Sistemi” için çekinceleri olduğunu söyledi.

İşte Cumhurbaşkanı Gül’ün açıklamalarından satır başları:

 

Başkanlık sistemi

Başkanlık Sistemi tartışılabilir. Her şey tam bilinerek talep edilirse bir şey demem. Ama detaylara girilmeden ‘şöyle, böyle olur’ denilirse olmaz. Şüphesiz ki çekincem var. Avantajları, dezavantajları var. Ama bilerek ‘biz bunu istiyoruz’ diye karar verilirse olur.

 

Yüzyılın anayasası

Baştan sona yeni bir anayasaya herkes katkı vermeli. Türkiye’nin sorunlarının halli açısından da bekası açısından da lüzum var. Önümüzdeki yüzyılın anayasası olmalı. Maddeleri tek tek getirerek değil. Anayasayı yeniden yazıp ‘Anayasa böyle yazıldı’ demek lazım. Bu, kutuplaşmaları, o olmazı olmaz eden davranışları önler.

 

Seksi bir kenara bırakalım

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tartışma yaratan “Hayat alkol ve seksten ibaret değildir” şeklindeki sözlerine açıklık getirdi.

Arınç şunları söyledi: “Alkol alan, kullanan insanlar olabilir ama her şey onların arzuları istikametinde, ellerini uzatabileceği her yerde alkole ulaşmak gibi bir düzenlemeyi getirmez. Dünyanın her yerinde alkol bağımlığı, alkole başlama yaşı dikkate alınır. Gençliğin ve ailenin korunması için mutlaka tedbirler alınır. Türkiye’de bazı kesimlerde, bunların kim olduğunu bağırmalarından anlayabiliyoruz. ‘Her yerde alkol olmalı, herkes elini uzattığında alkole ulaşabilmeli. Her şey alkolden ibaret’ anlayışı var. Hayat alkolden ibaret değildir, seks kısmını bırakalım çünkü her şey alkolün üzerinde odaklandı.”

Taraf, 27.01.2011
 


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.