Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > AKP'ye pazar bulmacası

AKP’YE PAZAR BULMACASI

Sayıştay Kanunu’nda ordu mallarının denetimine gizlilik getiren AKP 2004’te yaptığı reformu tersine çevirmesinin perde arkasını açıklamıyor

 

AB reformları kapsamında askere mali denetim özerliği veren maddeyi 2004’te anasayadan çıkaran AKP’nin, Sayıştay Yasası’nda son dakika değişikliği yaparak askerî harcamaların açıklanmasına gizlilik getirmesi tartışmalara neden oldu. AKP’nin neden böyle bir değişikliğe gittiğine dair sorulara yanıt aranırken, AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, kendilerine yönelik eleştilerin haksız olduğu görüşünde. Yeni Sayıştay kanunu ile askerî harcamaların ilk kez denetlendiğini söyleyen Canikli, gizlilik kararı hakkında “Sayıştay için geçerli değil. Bunların kamuoyuna açıklanması konusunda gizlilik olacak. Dünyanın her yerinde bu böyledir” dedi.

 

12 Eylül’de herşey gizli

12 Eylül darbesinin ardından hazırlanan 1982 Anayasası’nda Sayıştay’la ilgili 160. maddede şöyle deniyor: “Silahlı Kuvvetler elinde bulunan devlet mallarının Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetlenmesi usulleri, Milli Savunma hizmetlerinin gerektirdiği gizlilik esaslarına uygun olarak kanunla düzenlenir.”

 

Anayasa’dan çıkarıldı ama...

AKP, AB reformları çerçevesinde 2004 yılında askere mali denetim özerkliği veren bu maddeyi tümüyle anasayadan çıkardı. Ancak düzenlemeyle ilgili taslak aradan yıllar geçmesine karşın komisyondan TBMM Genel Kurulu’na gelmedi. Anayasa referandumunun ardından sonra Genel Kurul’a gelen taslakta ise son dakika değişikliğine gidildi. Uzmanlara göre 2004’teki anayasa değişikliğine rağmen Sayıştay denetimi 1967’deki Sayıştay Yasası’na göre yapıldı. Sonradan eklenen maddede şöyle deniyor: “Savunma, güvenlik ve istihbarat ile ilgili kamu idarelerinin ellerinde bulunan devlet mallarının bu kanun uyarınca yapılacak denetimi sonucunda hazırlanacak raporların kamuoyuna duyurulmasına ilişkin hususlar; ilgili kamu idarelerinin görüşleri alınarak Sayıştay tarafından hazırlanıp Bakanlar Kurulu’nca çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.”

Son dakika değişikliği ile askerî harcamaların kamuoyuna açıklanmasına gizlilik kararı getiriliyor. Danıştay tarafından yapılan denetim sonuçlarının açıklanıp açıklanmasına, denetlenecek kurum da karar verebilecek. Örneğin Türk Silahlı Kuvvetleri isterse aldığı arabaların kamuoyuna açıklanmasına izin vermeyecek.

 

MİT’in operasyonunu herkes bilmek zorunda değil

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise düzenlemeye yönelik eleştirilerin haksız olduğunu söylüyor. Taraf’ın sorularını yanıtlayan Canikli, şunları söyledi:

“Gizlilik kararı Sayıştay için geçerli değil. Sayıştay, her türlü denetimi yapacak, her türlü bilgiye sahip olacak. Bunların kamuoyuna açıklanıp açıklanmaması, ya da hangilerinin kamuoyuna açıklanacağı konusunda bir gizlilik olacak. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Örneğin MİT’in bir yurtdışı operasyonunu Sayıştay denetledi. Bununla ilgili harcamalar açıklandığı zaman bütün dünya öğrenir. Bu doğru olmaz.

Gizlilik Meclis için de geçerli değil. Gizli oturumda bütün milletvekilleri bu bilgiye sahip olacak. Burada önemli olan Sayıştay’ın askerî harcamalarla ilgili bilgilere ulaşmasıdır. Eskiden bu yapılamıyordu.

 

Sayıştay, TSK’nın yerine geçmesin

Bizim yaptığımız düzenleme yerindelik denetimiyle ilgili. Çünkü yerindelik denetimi, örneğin Sayıştay’ın kendisini o kurumun yerine koyması anlamına geliyor. Bu da idarenin takdir yetkisinin alanına girmek anlamı taşır. Örneğin Silahlı Kuvvetler bir tatbikat yapıyor. Ya da MİT bir operasyon yapıyor. Sayıştay’ın ‘bu operasyon yanlış bir operasyondur’. Ya da ‘bu kış tatbikatına ne gerek var’ demesi yerindelik denetimidir. Biz bu kısmı çıkardık. Askerî harcamalara yönelik bir ayrıcalık söz konusu değildir.”

Taraf, 23.01.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.