Gündem

 Deniz Feneri Balyoz Harekat Planı
 Demokratik Açılım İrtica Eylem Planı
 Siyasi Gündem Ergenekon
 Ekonomik Gündem 

 Gündem > Siyasi Gündem > Yeni anayasayı hukukçular değil bizzat millet yapacak

Yeni anayasayı hukukçular değil bizzat millet yapacak  

Başbakan Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarına başladıklarını belirterek, “Toplumun en geniş katmanlarının katılımıyla, kısa, öz, herkesin kolayca anlayabileceği bir metin hayal ediyoruz” dedi

Başbakan Erdoğan yeni ve sivil bir anayasa için çalışmalar yaptıklarını belirterek “Yeni anayasayı, anayasacılar yapmayacak. Toplumun geniş katmanları yapacak” dedi. Erdoğan iki gün süren Kuveyt ve Katar gezilerinin son gününde heyetteki Türk gazetecilerle sohbet etti. Kürt sorununda CMK 102 tahliyelerine kadar pek çok konuda konuşan Erdoğan’ın gündemindeki en önemli konu yeni anayasa çalışmasıydı. Yeni anayasa için çalışmaların sürdüğünü belirten Erdoğan şunları söyledi: “12 eylülde ileri demokrasi ve özgürlükler dedik. Şimdi daha geniş ele alınmalı. Bu anayasayı anayasacılar yapmayacak. Toplumun geniş katmanları yapacak. Anayasacılardan son aşamada teknik yönden istifade edeceğiz. STK’lar, gençlik ve kadın örgütleri, sendikalar, ekonomstler ve sosyal bilimciler bu anayasayı yapacak. En geniş anlamda katılımı sağlayacağız.”

TERCÜMANA GEREK KALMAYACAK 

“Toplumun anayasayı anlamak için tercümana ihtiyacı olmayacak” diyen Erdoğan şöyle devam etti: “Seçimden sonra bunu gerçekleştirebileceğimiz bir meclis tablosu arzu ediyoruz. Kısa öz ve ileri demokrasiyi hedefleyen, özgürlükleri ve temel hakları teminat altına alan anlaşılabilir bir metin hayal ediyorum. Kadın hakları konusunda çok adım attık ama bu anayasa kadın haklarını teminat altına alacak. Aile yapımızı muhafaza altına alacak bir anayasa olacak.”

1-) KÜRT SORUNU

Kimsenin cesaret edemediği adımları attık 

Bu konuyu adeta tabu haline getiriyorlar. AK Parti Cumhuriyet tarihinde görülmedik ilgi gösterip hiç kimsenin cesaret edemediği adımları attı. OHAL’i kaldırdık. Çekiç Gücü gönderdik. Ana dilde öğrenmenin yolunu açtık. 24 saat Kürtçe yayın yapan devlet kanalı TRT şeş var. Bölgeye 20 milyar dolara civarında alt yapı yatırımı yaptık. Bunlar görülmüş şeyler değil. Kürt kökenli kardeşlerim yaptıklarımızı zaten değerlendiriyor. Abhaz, Roman kardeşlerimin de sorunları var. Onları  da çözmeye çalışıyoruz. Bunlar bizim zenginliğimizdir. Kesrettir. Tek bayrak, tek dil, tek vatan üst kimliğinde vahdettir. 

2-) HEYKEL POLEMİĞİ

Dolandırmayalım o heykel ucubedir

Sağa sola çekmeye gerek yok. “Ucube’ tanımını heykel için kullandım. Heykelin içeriği ile ilgilenmiyorum. Heykel ile ilgili takdir yetkisi kullanmak için illa güzel sanatlar mezunu olmak şart değil. O heykelin bulunduğu yerde Seyyit Hassan el Harkani türbesi ve camii ortaya çıkarıldı. Tarihi eseri gölgeleyecek bir inşaata izin veremezsiniz. O heykel yapılmaya başlandığında Belediye Başkanı’nı uyardım. Nitekim Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu “yıkılsın” kararı verdi. Hedef saptırmaya hiç gerek yok. 4 buçuk yıl İstanbul Belediye Başkanlığı ve 7 buçuk yıl da Başbakanlık süremde bir tane ne heykel yıktım. Ayrıca kendileri de söylüyorlar. Binlerce Atatürk heykeli var. Sanat değeri olan 5’i 10’u geçmez.”

3-) CMK 102 TAHLİYELERİ

Seçime kadar yargıda ilerleme olacak 

Bu iktidarın değil yargının tasarrufudur. Asıl soru 10 yıldır bunlar neden orada duruyor. Yargıtay, Danıştay’da daire ve üye sayısını artırmak için çalışmalar sürüyor. Ayrıca İstinaf Mahkemeleri’ni devreye soktuğumuzda, Yargıtay’ı rahatlatacağız. Seçime kadar ilerleme olacak. (Dosyaların hükümeti zora sokmak için işleme konmadığı iddiaları için) Öyle düşünmek istemiyorum ama bu öyle anlaşılıyor. Neden önemli dosyaları öne almıyorlar. Bizzat yaşadım. Benim dosyamı bir günde Diyarbakır’dan getirtip, karar alıp, beni seçime sokmadılar. Madem o kadar mahirdiniz, neden şimdi yapmıyorsunuz.

4-) BAŞÖRTÜSÜ MESELESİ

İleri demokrasi için köklü çözüm

Üniversitelerde başörtüsü bu sene fiili olarak serbest. Ama başörtülü mezunların akademisyen olmak ya da kamuda çalışmak gibi sorunları çözmeliyiz. İleri demokrasi, özgürlük diyorsak, bu sorunu ele almalıyız. Batıda hak ise biz de bu hakkı vermek zorundayız. ABD’de var. Japonya’da var. Avrupa’da var. Türkiye’de yok. Çünkü kendine özgü şartları var deniliyor. Bu çok zorlama, dürüst ve samimi bir savunma değil. Şimdi Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı geliyor. Anayasa Mahkemesi nasıl yasal olmadığı halde bir engel koyduysa, bireysel başvuru da yeni bir süreç başlatacak. Bu hak mücadelesinde er ya da geç bir noktaya varılacak. 

Star, 13.01.2011


Bu bölümdeki diğer içerikler için tıklayınız.